De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen

De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingenDe waanzinnige boomhut van Andy en Terry is weer groter geworden! Er zijn 13 nieuwe verdiepingen, met onder andere een meloensmijtruimte, een golvenmaker, een wortelkanon met raketaandrijving, een Opleidingsinstituut voor Ninjaslakken en een hypermodern detectivebureau met hypermoderne detective-apparatuur. En dat is maar goed ook, want Andy en Terry moeten een groot raadsel zien op te lossen: meneer Grootneus – hun uitgever – is verdwenen!

Deze graphic novel is het 4e deel uit de serie. Er zijn inmiddels nog meer delen verschenen!

Recensie

Net zoals de voorgaande delen bruist ook dit verhaal weer van de creativiteit. De schrijvers/illustrators zijn weer helemaal los gegaan in hun fantasie en hebben wederom een bizar en grappig verhaal gemaakt. Dat ze zichzelf hierin ook niet al te serieus nemen, blijkt wel uit de zelfspot op de laatste bladzijde:

“Wat een stom einde (…) “Het was te verwachten. Het hele verhaal was stom. Ik hoop dat ze volgende keer iets beters verzinnen.”

De gedachte “dit gaat echt helemaal nergens over” is regelmatig door mijn hoofd gegaan tijdens het lezen van dit boek. De humor is hier en daar echt té flauw, maar al met al zullen de meeste kinderen hier heel veel plezier aan beleven. Het boek stimuleert de fantasie en de illustraties zullen vrijwel alle kinderen – vooral de niet-lezers – aanspreken. Het boek is net als de voorgaande delen weliswaar een dikke pil, maar veel tekst staat er niet in. Het boek is dus niet erg geschikt voor de verbetering van de leestechniek, maar zeker wel voor het vergroten van het leesplezier! En dat is waar leesbevordering uiteindelijk toch om draait!

Lestips

Voorlezen uit dit boek heeft weinig zin; het gaat immers vooral om de illustraties! Gelukkig geeft de uitgever een mooi inkijkje in het boek!

Tekenen en creatief schrijven

Onlangs was ik bij een workshop van Marijke Liefting en zij gaf een ontzettend leuke tip bij dit boek: ga met de kinderen bomen tekenen en laat ze uiteindelijk hun eigen boomhut ontwerpen. Op haar website kun je resultaten van dit idee bekijken (wel even helemaal naar beneden scrollen). De tekencyclus is als volgt:

  • Ga met de kinderen naar buiten en laat ze bomen natekenen. Je kunt dit het beste in de winter of vroege najaar doen, want dan zijn de takken goed zichtbaar.
  • Neem takken mee de klas in en laat kinderen een tak natekenen – zo precies mogelijk! Met verschillende materialen en schaduwtechniek.
  • Laat kinderen een boomhut ontwerpen (zwart-wit / schets). Niet één, maar tenminste twee, zodat ze gedwongen worden om verder te denken dan hun eerste idee. Het uiteindelijk ontwerp kan heel goed een combinatie van meerdere schetsen worden.
  • Laat de kinderen hun eigen boomhut tekenen op een groot papier.

En je kunt hier natuurlijk ook nog een stel- of taalles aan verbinden:

  • Laat kinderen hun eigen boomhut beschrijven.
  • Laat ze vervolgens evt. ook nog een verhaal bij hun boomhut verzinnen: een avontuur of een dag uit hun leven in de boomhut.

In het Praxisbulletin van juni 2017 (nummer 10) verschijnt een uitgebreid artikel over deze lessenreeks!


Uitgeverij Lannoo, 2015


Genre: Detective, Humor
Series: De waanzinnige boomhut | Onderwerpen: 2015, Boeken, Creatief schrijven, Fantasie, Graphic Novel, Serie, Stellen, Tekenen, Tip van Daan, Verdwijning
Geïllustreerd door Andy Griffiths, Terry Denton

One Response

  1. Anoniem
    Anoniem at · Reply

    Heel grappig boek, ik heb het al 5 keer gelezen en het blijft leuk!

Leave a Reply