Haar 1: Nieuw op school

Haar 1. Nieuw op schoolElle is een heel gewoon meisje, maar toch anders dan de meeste anderen.
Door haar opgewekte, nuchtere manier van doen wordt ze op haar nieuwe school algauw opgenomen in een vrolijke vriendengroep.

Maar beseffen haar vrienden dat er meer dan één Elle is? Eigenlijk zijn er een stuk of vijf… Vijf felgekleurde persoonlijkheden, die niet altijd even lieflijk zijn.

Wie is Elle eigenlijk?

Vertaald door Lies Lavrijsen.

Recensie

Wat een boek is dit! Dit eerste deel van de nieuwe serie Haar is een fantastische graphic novel – intrigerend, fascinerend en waanzinnig mooi geïllustreerd.

Kid Toussaint en Aveline Stokart vertellen in dit boek een heel interessant verhaal, over een meisje dat nieuw op school komt en haar plekje probeert te vinden. Maar er is iets merkwaardigs met Elle: ze heeft nogal heftige moodswings – zo erg dat ze steeds wel een ander meisje lijkt… met steeds een andere haarkleur.

Haar - Nieuw op school

©2022 Standaard Uitgeverij, illustratie van Aveline Stokart uit Haar 1. Nieuw op school

Haar - Nieuw op schoolIn dit boek wordt heel veel zonder woorden gezegd; puur door te kijken krijg je een heel goed beeld van de vriendengroep die zich over Elle ontfermt: de ‘op en top vrouwelijke’ Farid, hartenbreker Otis, de vriendelijke Maëlys en de dromerige Line. Het is heel mooi om te zien hoe verschillend ze allemaal zijn en elkaar toch volledig accepteren – zelfs Elle, ook al vinden ze het lastig om haar te begrijpen.

Met welke demonen je ook worstelt, Elle, we laten je niet alleen. (blz. 52)

Het is intrigerend hoe Elle steeds verandert. Haar emoties zijn echt geweldig goed verbeeld en de illustraties lijken soms rechtstreeks uit een film te komen, met mooie scherptediepte, prachtige kleuren en krachtige beelden.

Nieuw op schoolDeze graphic novel heeft enorm veel diepte. Er wordt van de lezer behoorlijk wat eigen interpretatie gevraagd en het wisselen van haarkleur lijkt méér dan symbolisch te zijn… Het verhaal wordt af en toe onderbroken door mysterieuze prenten die zich in een andere wereld lijken af te spelen. En waarom zijn er geen babyfoto’s van Elle? Wie is Elle nou écht? Raadselachtig!

Het geheimzinnige open einde en de mooie, interessante personages vragen om meer! Dat wordt uitkijken naar deel 2!

 

 

Lestips

Deze prachtige graphic novel is heel geschikt voor jonge tieners. Het verhaal speelt zich duidelijk op een middelbare school af en is niet eenvoudig, dus ik zou het boek eigenlijk pas vanaf 11 jaar aanbieden – jongere kinderen zullen het boek vast ook heel mooi vinden (die kleuren!), maar het zal niet makkelijk zijn om het verhaal goed te doorgronden. Daarmee doe je dit verhaal eigenlijk tekort!

Als je het boek wilt promoten, kun je eerst de achterkant voorlezen en dan wat tekeningen uit het binnenwerk laten zien. Laat bijv. blz. 30/31 zien: Elle speelt samen met haar klasgenoten een volleybalwedstrijd op school. Vertel dat er iets heel merkwaardigs gaat gebeuren. Laat vervolgens de volgende spread zien – en lees de tekstballonnetjes voor – dat maakt het verhaal meteen heel raadselachtig! WIE zegt dit??! Sla nog een bladzijde om en laat zien hoe Elle met roze haar verandert in een blond meisje. Kinderen die daar nieuwsgierig van worden, mogen het boek verder zelf lezen!

Persoonlijkheid

De verschillende persoonlijkheden van Elle worden prachtig verbeeld in het verhaal, met verschillende haarkleuren, maar ook met verschillende gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen en gedrag natuurlijk.

Mooi is dat achter in het boek een ‘vriendenboekje’ staat, waarin de verschillende Elles zichzelf voorstellen. Niet alleen de tekst is anders, maar ook het handschrift! Bij de eerste vier persoonlijkheden staat ook een term die bij hen past, zoals ‘Love’ of ‘LOL’.

Je kunt dit boek moeilijk voorlezen, maar kinderen wel interesseren voor het verhaal door het over persoonlijkheid te hebben. Wie zijn zíj eigenlijk? Zouden zij zichzelf in één woord kunnen omschrijven?

Alles over wie ik benEen heel mooi boek dat je kunt gebruiken om hierover in gesprek te gaan is het boek Alles over wie ik ben van Stine Jensen. Daarin vind je heel veel (filosofische) vragen over de vraag: Wie ben jij en wie wil je zijn?


Standaard Uitgeverij, 2022

Haar - Nieuw op school

 


Genre: Psychologisch verhaal, Vriendschap & verliefd
Series: Haar | Onderwerpen: 2022, Emoties, Geheim, Graphic Novel, Identiteit, Jeugdboekenmaand 2023, Jezelf presenteren, Jezelf zijn, Middelbare school, Persoonlijkheid, Raadsels, Schoolleven, Strip, Tip van Daan, Tip van Lisa, Tip van Mila, Verliefdheid, Vriendschap
Geïllustreerd door Aveline Stokart

Leave a Reply