Handboek voor superhelden deel 2 t/m 6

Handboek voor superheldenNadat Lisa in het eerste deel van de graphic novelserie Handboek voor superhelden haar eerste superkrachten heeft ontdekt, gaat ze verder door het leven als ‘Het Rode Masker’. Ze ontwikkelt nieuwe superkrachten, maar komt er tevens achter dat ze schurken en criminelen beter kan verslaan als ze met anderen samenwerkt. In de delen die volgen, komen er dan ook steeds meer superhelden bij.

De verschillende delen van deze serie zijn op zich los van elkaar te lezen, maar dan mis je wel de ontwikkeling van de personages en wordt het leesplezier van de eerdere delen eigenlijk tenietgedaan door de vele spoilers. Het is dan ook aan te raden om de serie in de juiste volgorde te lezen.

Hieronder volgt dan ook een bespreking van de delen 2 t/m 6, zonder al te veel details over het verhaal te vermelden! Voor de recensie van het eerste deel klik je hier.

Handboek voor superhelden 2

Als je ergens maar lang genoeg van droomt, komt het op een dag uit.

Handboek voor superhelden 3

Alleen is niet sterk.

Handboek voor superhelden 4

Als datgene waar je het allerbangst voor bent echt gebeurt, hoef je nergens meer bang voor te zijn.

Handboek voor superhelden 5

Alleen echt sterke mensen durven ook hun zwakte te tonen.

Handboek voor superhelden 6

Bange mensen zijn soms gevaarlijker dan datgene waar ze bang voor zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vertaald door Femke Muller.

Recensie

Handboek voor superhelden

©2019, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Agnes Våhlund uit Handboek voor Superhelden deel 2

Wat een fantastische serie is dit toch, ook voor kinderen in de bovenbouw die niet zo graag lezen. Niet alleen zijn de boeken niet al te dikke graphic novels met geweldig stoere tekeningen over superhelden en superschurken; de verhaallijn met mooie thema’s als pesten, voor jezelf opkomen en vriendschap spreekt ontzettend aan.

Er zou eigenlijk een superkracht tegen pesten moeten zijn… (blz. 27, deel 2)

Het doorlopende verhaal laat niet alleen zien hoe je jezelf kunt wapenen tegen pestgedrag, het laat ook inzien hoe kinderen tot pestgedrag kunnen komen. Tegelijkertijd geeft het verhaal vertrouwen dat je daar iets in kunt veranderen. Eigenlijk geeft de serie mee dat iedereen kan veranderen in een superheld, door veel te leren en te trainen.

‘Ik heb geen idee hoe je een superheld wordt, maar mijn vrouw zei altijd dat je alles kunt worden wat je wilt. Als je het maar graag genoeg wilt. En er hard voor werkt. En niet vergeet om ook af en toe iets leuks te doen. Om te ontspannen. De dingen vanzelf laten gebeuren. Dat was alles. (blz. 72, deel 6).

In de eerste vier delen kun je achter in het boek extra informatie vinden over (omgaan met) pesten; vanaf deel 5 verschuift dat naar samenwerken en vertrouwen. De serie laat ook zien dat jaloezie en frustratie een negatieve invloed kunnen hebben op iemands gedrag… en dat maakt de boeken steeds spannender. De sfeer van het zesde deel wordt zelfs een beetje grimmig en heeft een behoorlijk dreigend open einde.

Handboek voor superhelden

©2021, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Agnes Våhlund uit Handboek voor Superhelden deel 6

Handboek voor superhelden

©2021, Hoogland & Van Klaveren, illustratie van Agnes Våhlund uit Handboek voor Superhelden deel 6

De emoties in het verhaal worden ontzettend goed verbeeld door de tekeningen. De illustraties zijn zeer dynamisch, met vaak een bijzonder perspectief. Het is soms alsof je vanaf een afstandje getuige bent van alle gebeurtenissen in het verhaal. Leuk zijn ook de schutbladen, want als je daar goed naar kijkt, zie je steeds hints over wat komen gaat. De tekst staat niet in tekstballonnetjes (zoals bij een strip), maar in kleine kaders en is daardoor heel gemakkelijk als doorlopende tekst te lezen.

Een zevende deel kan elk moment in het Nederlands verschijnen en in Zweden is er ook al een achtste deel… Erg goed nieuws voor vele jonge lezers, want deze serie is heel verslavend!

Lestips

Door de korte, eenvoudige teksten is deze serie al te lezen door kinderen in de middenbouw van de basisschool. Niet voor niets vind je op de bijbehorende website handboekvoorsuperhelden.nl een lesbrief voor groep 3-5.

Toch kun je deze serie ook zonder twijfel aanraden in de bovenbouw, zeker aan kinderen die niet zo graag lezen. De vele tekeningen, de korte teksten en de behapbare omvang van de boeken maken de boeken heel toegankelijk. Het verhaal is bovendien allesbehalve kinderachtig en zeer meeslepend. De kans is enorm groot dat kinderen dóór willen lezen!


Hoogland & Van Klaveren, 2019 – 2021

Handboek voor superhelden 1 bol.com

Handboek voor superhelden 2 bol.com

Handboek voor superhelden 3 bol.com

Handboek voor superhelden bol

Handboek voor superhelden

Handboek voor superhelden

 


Genre: Avontuur
Series: Handboek voor Superhelden | Onderwerpen: 2019, 2020, 2021, Anders zijn, Criminaliteit, Geheim, Graphic Novel, Jezelf presenteren, Pesten, Samenwerken, Serie, Superhelden, Tip van Daan, Tip van Lisa, Tip van Sem, Vechten, Vertrouwen, Vriendschap, Zelfvertrouwen
Geïllustreerd door Agnes Våhlund

Leave a Reply