Het geheim van de smid

Het geheim van de smidTheaterlezen over beroepen

Van welk beroep droom jij? Kruip in de huid van een jongleur, schaapherder of kapper. Of word je liever banketbakker, vlogger of helikopterpiloot? In dit theaterleesboek staan nog veel meer beroepen. Kies je rol, zo kun je alles worden wat je wilt!

Met 20 verhalen en 10 moppen, en interessante weetjes over de beroepen.

Dit boek is deel van de reeks Applaus voor jou! Theaterlezen.

Recensie

Het geheim van de smidEr staan al meer boeken uit de serie Theaterlezen op deze website, maar dit nieuwste deel is wel echt ontzéttend leuk! Sowieso is het concept al een geweldige manier om kinderen gemotiveerd aan het lezen te krijgen: kinderen lezen samen een verhaal of een mop voor, alsof ze een toneelstuk opvoeren. Maar, met theaterlezen mag je het boek er gewoon bij houden! De bedoeling is dat je tijd krijgt om het voor te bereiden, zodat hardop lezen niet meer eng is, maar vooral heel erg leuk!

Het geheim van de smidEn met de verhalen en moppen in dit boek moet dat ook zeker lukken! Ineke Kraijo en Marlies Verhelst hebben al eerder samengewerkt, maar in dit boek zijn ze wel op hun best. De gesprekken tussen de personages verlopen soepel, zijn zeer vermakelijk en ook nog heel erg interessant. Bovendien worden de verhalen (met een rode balk) en moppen (met een gele balk) ook nog eens aangevuld met boeiende weetjes. Daarnaast is het boek vrolijk geïllustreerd met vele kleurentekeningen van Juliette de Wit.

Je leert door dit boek echt heel veel over zeer uiteenlopende beroepen: van vlogger tot uitvaartverzorger, van bladblazer tot asieladvocaat. Het zijn zowel heel bekende beroepen (agent, leraar) als bijzondere beroepen (hoepmaker of goudsmid) en in sommige verhalen komen zelfs meerdere beroepen aan bod. Superleuk is dat het boek begint met de beroepen van de makers zelf! Niet alleen de schrijvers en de illustrator komen aan het woord, maar ook de uitgever, de grafisch vormgever en de drukker. Zo krijg je meteen een beeld van hoe het boek gemaakt is.

Het geheim van de smidOpvallend is dat in het boek veel uitdrukkingen en dubbelzinnige woordgrapjes worden gebruikt, waardoor het plezier echt van de bladzijden afspat. Dat levert natuurlijk automatisch ook ontzettend leuke theaterleesstukjes op! Zo heeft de stratenmaker het erover dat sommige zangers ‘steenrijk’ zijn, wijst de goudsmid de moeder erop dat ze iets ‘voor geen goud had willen missen’ en bij de kapper gaat het helemaal los (‘met de handen in het haar’, ‘haarfijn uitleggen’ etc.). Leuk is ook nog dat er vanuit het verhaal over de logopedist verwezen wordt naar dit verhaal over de kapper (met heel veel K’s erin).

Wat zullen kinderen veel plezier hebben bij het uitspelen van deze theaterteksten. Laat ze hun favoriete tekst uitkiezen, lekker samen oefenen en dan voorlezen voor de klas. Zo wordt lezen een groot feest!

Lestips

Bij dit boek hoef ik eigenlijk geen lestips te geven! De enige lestip is: ga lekker aan de slag met dit boek!

Wil je alvast beginnen en heb je het boek nog niet? Dan kun je toch al aan de slag met twee teksten die je gratis kunt downloaden. Het leuke verhaal ‘De knappe kapper’ zit er ook bij!

Bij dit boek is een prachtige poster gemaakt, die je kunt bestellen via theaterlezen.nl.

Poster Het geheim van de smid

Daarop kun je precies zien welke beroepen er in dit boek aan bod komen en op welke bladzijde. Superhandig! Zo kun je dit boek mooi inzetten in projecten over beroepen en natuurlijk tijdens de Kinderboekenweek 2021.

Makkelijk Lezen titels Kinderboekenweek 2021Wist je dat dit boek zelfs thematitel voor Makkelijk Lezen is? Hij staat op het lijstje voor groep 5-6, maar dit boek is ook nog prima te gebruiken in groep 7 en 8. Sterker nog: dit boek is voor nog meer leeftijden geschikt, want sterke lezers in groep 4 kunnen hier ook al prima mee uit de voeten.

Uitdrukkingen

Zoals gezegd, zul je in dit boek heel veel uitdrukkingen tegenkomen. Dat begint eigenlijk al met de titel! Op de website theaterlezen.nl vind je een hier een mooie uitleg over en kun je doorklikken naar een filmpje over een smid.

Het geheim van de smid

Maar… er is ook een filmpje gemaakt over een touwspelletje dat óók Het geheim van de smid heet.
Ontzettend leuk… probeer het maar eens!

Schrijfwedstrijd

Wil je nog een leuke opdracht laten uitvoeren door je leerlingen? Uitgeverij de Inktvis, Ineke Kraijo en Marlies Verhelst dagen kinderen uit om een eigen theaterleestekst te schrijven over je droomberoep. De tekst moet 2 of 3 rollen hebben.

Daarmee maak je kans op een mooie prijs, voor thuis of voor op school!

Hier lees je hoe je mee kunt doen. Inzenden kan tot en met 18 oktober 2021.

Kruiswoordpuzzel

Bij alle weetjes uit het boek is een kruiswoordpuzzel gemaakt. Kunnen de leerlingen deze invullen? Je vindt hem hier en de antwoorden staan op theaterlezen.nl.


Uitgeverij De Inktvis, 2021

Het geheim van de smid


Genre: Humor, Non-fictie, Verhalen
Series: Applaus voor jou! Theaterlezen | Onderwerpen: 2021, Beroepen, Dyslexie, Kinderboekenweek 2021, Makkelijk Lezen, Moppen, Theater, Tip van Daan, Tip van Lisa, Toneelspelen, Uitdrukkingen, Werk
Geïllustreerd door Juliette de Wit

Leave a Reply