Het is mis met Kerstmis

Het is mis met KerstmisOoit was Kerstmis de mooiste tijd van het jaar. Maar sinds de wereldwijde internetgigant Winterzone de feestdagen heeft overgenomen, lijkt het nergens meer naar.

Alles wat Kerstmis zo speciaal maakte is weg. Kerstmis is nu in handen van robots, Zonedrones en Santavatars (3D-hologrammen van de Kerstman).

Emma vindt het vreselijk. Dus als zij en haar vriend Morris op een dag een mysterieuze man ontmoeten, die wel héél erg op de Kerstman lijkt, is dat het begin van een strijd om Kerstmis weer leuk en gezellig te maken. Het is een race tegen de klok én tegen de macht van Winterzone…

Lukt het om de echte kerstman op te sporen voordat Kerstmis voorgoed verloren gaat?

Vertaald door Sandra C. Hessels.

Recensie

Het is mis met Kerstmis

©2023 Veltman, illustratie van Steven Lenton uit Het is mis met Kerstmis

Altijd leuk om een kerstverhaal (voor) te lezen om een beetje in de kerststemming te komen! Het lezen van dit humoristische kerstverhaal kost ook niet al te veel moeite – het is lekker luchtig geschreven, met veel dialogen, een helder lettertype en een ruime bladspiegel. De vele grappen en het typisch Engelse, droge geklets halen echter wel de vaart uit het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en neemt onze digitale focus flink onder vuur. Internetgigant Winterzone heeft Kerstmis namelijk totaal overgenomen. Het feest wordt gevierd met Santavatars en digitale verlanglijstjes. Pakketjes worden online besteld en met Zonedrones bezorgd. Geen gezellig drukke winkelstraten en natuurlijk ook geen sneeuw meer (want ja… het is de toekomst).  En de Kerstman met zijn rendieren op de Noordpool, die bestaat volgens Winterzone natuurlijk niet meer.

Het punt is dus… dat je tegenwoordig op het internet elk gerucht kunt verspreiden dat je maar wilt. Elke leugen die je maar wilt. En als je genoeg macht hebt, en een groot bereik, dan zullen heel, héél veel mensen dat gerucht geloven. Ze zullen de leugen voor waar aannemen. En niemand heeft meer macht en bereik op het internet dan Winterzone. (blz. 134)

Emma weet uit de verhalen van haar oma dat Kerstmis ook heel anders kan zijn en heeft inmiddels een hekel aan het feest. Maar dan – ho ho ho – komt ze iemand tegen waarvan ze overtuígd is dat het de Kerstman is… Heeft ze gelijk? Samen met haar vriend Morris gaat ze op onderzoek uit.

Het is mis met Kerstmis

©2023 Veltman, illustratie van Steven Lenton uit Het is mis met Kerstmis

Het verhaal is vermakelijk en heeft een interessante, zeer scherpe kritische noot, maar draait voor een groot deel ook om een wat vreemd fenomeen: de speciale Winterzone-traditie ‘Het Perfecte Cadeau Alsjeblieft’: een evenement op kerstavond waarbij een kind mag vragen om het perfecte cadeau. In het Engels werkt die naam misschien nog wel – Perfect Present Please – maar de Nederlandse vertaling leest echt niet lekker weg. Jammer is ook dat de (leuke) uitsmijter waarschijnlijk niet begrepen wordt door kinderen. Al met al is het best een grappig boek met een goed concept, maar als voorleesboek in de aanloop naar kerst zou ik een ander boek kiezen.


Veltman Uitgevers, 2023

Het is mis met Kerstmis


Genre: Humor, Kerst
Onderwerpen: 2023, AI, Internet, Kerst, Kerstman, Kerstmis, Robots, Virtual reality
Geïllustreerd door Steven Lenton

Leave a Reply