Kleuren

KleurenEen tentoonstelling over kleur & kunst

Wat is kleur?
Wat is licht?
Wat is wit?
Wat is zwart?
Hoe maak je kleuren?
En wat betekent kleur in de kunst?

Op al deze vragen vind je antwoord in dit boek. Ted van Lieshout maakte een ware tentoonstelling over kleuren én over kunst!

Recensie

Wat is niets? Is het wit, als een leeg vel papier? Of is het zwart, als een leegte of diepte waarvan je het einde niet kunt zien? Dat laatste misschien dan toch. Maar ja, als je een zwarte jurk draagt, draag je niet níets!

Op deze manier laat Ted van Lieshout je in dit mooie boek nadenken over kleuren en hun betekenis. Hij gaat uitgebreid in op hoe het komt dat wij kleuren zien (licht!) en welke kleuren ontstaan als je verschillende kleuren mengt. Mooi is dat hij het hierbij niet alleen over het mengen van de bekende primaire kleuren heeft (rood, geel en blauw), maar ook over het mengen van drukinkt of van licht. Dat werkt namelijk weer heel anders dan het mengen van verf of kleurpigmenten. En dan heb je ook nog het ‘mengen’ van kleuren door middel van het pointillisme!

Door de vele illustraties en kunstwerken wordt al die informatie geen moment saai – er is enorm veel te zien en te ontdekken in dit boek! Niet voor niets heeft dit boek als ondertitel Een tentoonstelling over kleur & kunst: dit is niet alleen een leesboek, maar vooral ook een kijkboek. Alle spreads van dit boek op oblong prentenboekformaat zijn gevuld met zowel tekst als beeld. Door steeds verschillende lettergroottes en regelafstanden te gebruiken, wordt elk tekstvak volledig opgevuld. Dat oogt weliswaar een beetje rommelig – hoe groot de tekst is, lijkt afhankelijk van de hoeveelheid informatie die de auteur te vertellen heeft – maar tegelijkertijd maakt het het boek ook heel levendig.

Kleuren

Van Lieshout heeft een prettige, luchtige en aansprekende manier van vertellen. Hij laat je nadenken over dingen waar je waarschijnlijk nooit echt bij stil hebt gestaan en strooit het hele boek met vermakelijke, interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat sommige snoepjes rood zijn doordat er luizen doorheen gestampt zijn? Of hoe vroeger de kleur paars werd gemaakt? (ieuw) Zelfs over grijs is veel te vertellen! (Of is grijs eigenlijk wit? Of juist zwart? Of andersom?)

Bijna niemand vindt grijs mooi, behalve als het een olifant is.
Niemand zet zijn stoel buiten om op zijn gemak naar een grijze lucht te kijken.
Aan de andere kant: bijna niemand vindt grijs lelijk. Al verven veel mensen die grijs worden hun haren eerst een poos blond of bruin of zwart voor ze accepteren dat grijs mooi genoeg is. Dat doen ze omdat we bij grijs denken aan oud en saai. Behalve als het een olifant is. (blz. 19)

Eigenlijk is het net of Van Lieshout je persoonlijk door zijn zelfgemaakte tentoonstelling heen leidt. Gezellig babbelend leer je ondertussen enorm veel over kunst én over kleur natuurlijk. Het is een boek – of tentoonstelling – om te bewonderen, maar zeker ook om je door te laten vérwonderen. Boeiend tot de laatste bladzijde!

Lestips

Dit vrolijk gekleurde boek staat natuurlijk sowieso mooi in je klas (kijk naar die cover!), maar vooral tijdens een project over kunst zul je het goed kunnen gebruiken.

Niet alleen is het boek interessant als je het over kleuren hebt, maar ook als je diverse kunstenaars bespreekt. Van Lieshout laat zowel moderne als klassieke kunst aan bod komen. Een kleine greep uit de kunstenaars die voorbij komen:

Er is een lesbrief bij het boek gemaakt, bedoeld voor groep 8 en de brugklas!


Uitgeverij Leopold, 2019

Bekijk bij bol:

Kleuren bol.com

 


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2019, Creatief, Kleuren, Kunst, Kunstenaars, Mengen, Schilderijen
Geïllustreerd door Ted van Lieshout

Leave a Reply