Mammoet

Mammoet(over Theo, een van de beste jongens ooit)

Dit is het verhaal van Theodore Bob Prinsel de Eerste. Hij mag en moet bijna alles. Dansen, judo, rekenen, voetballen en zingen. Theo kan piano spelen en zwaardvechten.

Maar Theo is ook heel eenzaam. Gelukkig kent hij een plek waar sabeltandkonijnen en mammoets wonen. En daar ontmoet hij een echte Ruigtaler…

Recensie

Het eerste dat opvalt aan dit boek, is de bijzondere vormgeving. Dit is nou een échte graphic novel: een verhaal dat door middel van tekeningen, aangevuld met tekst wordt verteld. De tekeningen zijn, net als de cover, volledig in zwart, rood- en grijstinten gemaakt, waardoor een heel bijzonder sfeertje ontstaat. Alsof het verhaal zich continu afspeelt op de grens van dag en nacht.

Mammoet illustratie 2

©2016, De Eenhoorn, Melvin uit Mammoet

Ergens is dat ook wel zo, want Theo leeft grotendeels in een droomwereld. Door zijn fantasie te gebruiken, kan hij ontsnappen aan zijn afgeschermde leventje. Want tussen de regels door wordt duidelijk dat Theo zich in een nogal ongelukkige thuissituatie bevindt. Hij wordt opgevoed door Nannie Beenhaar (de naam spreekt voor zich…), want zijn ouders zijn rijk en succesvol en eigenlijk altijd aan het werk. Maar het ergste is dat ze Theo niet naar buiten willen laten gaan. Hij krijgt thuis les (in álles, dat dan weer wel) en buiten spelen mag niet. Hij heeft een druk programma met andere bezigheden. “Omdat hij zo’n bijzonder jongetje is.” Maar hij zelf droomt van het hebben van ‘wel tien vrienden’ en gevaarlijke avonturen.

Zijn zus Ada zal er ook wel iets mee te maken hebben, maar – en dat is zo mooi aan dit boek – dit is iets wat de lezer zelf kan invullen. Dat het niet goed gaat met Ada, is in ieder geval duidelijk, want ze zit in een rolstoel, woont niet thuis en Theo wil iets bedenken waardoor Ada weer beter wordt.

Theo ontsnapt in dit verhaal letterlijk uit zijn huis: hij rent ‘het oerwoud’ in en belandt dan in de ‘Oertijd’: een oud pretpark, waar Theo in zijn hoofd avonturen beleeft met sabeltandkonijnen en mammoets natuurlijk. Maar het is ook de plek waar hij eindelijk andere kinderen ontmoet en met hen beleeft hij een spannend avontuur!

Dit boek neemt je daardoor zowel mee naar een avontuurlijke fantasiewereld, als naar een keiharde realiteit. Een heel bijzondere combinatie! Een boek waar je nog lang over na kunt denken…

Lestips

Op de achterkant van het boek staat al gezegd dat dit een ontroerend verhaal is over vriendschap en fantasie. Dat klopt wel; dit is niet alleen een grappige, makkelijk leesbare graphic novel, maar een boek met diepgang. Niet elk kind zal dit er misschien direct uithalen en voor sommigen zal het wellicht niet duidelijk zijn wat nu echt is en wat fantasie.

Een mooie manier om kinderen voor te bereiden op dit boek, is met de goede lestips die de uitgeverij bij het boek heeft geschreven. Dit is speciaal voor de Jeugdboekenmaand 2017 gedaan, met het thema M|V|X – zijn wie je bent. Met de tips die gegeven worden, ga je met de klas in gesprek over het maken van je eigen keuzes en zijn wie je wilt zijn.

Maar de uitgeverij geeft nog meer erg leuke lesideeën!

  • Verhaal voorspellen d.m.v. schrijven en tekenen
  • Reisbrochure maken van een plek waar je naar zou willen ontsnappen
  • Reizen naar de geschiedenis en hier een verhaal over schrijven

Superleuke lessen! En wedden dat hierna de kinderen het boek wel willen lezen? Bovendien zullen zij er nu veel meer uithalen dan zonder deze voorbereiding! Echt een aanrader dus, die lesbrief.


Uitgeverij De Eenhoorn, 2016

Mammoet bol.com


Genre: Avontuur
Onderwerpen: 2016, Anders zijn, Familie, Fantasie, Fantasiewereld, Graphic Novel, Jezelf zijn, Keuzes, Oerdieren, Opsluiten, Prehistorie, Rijkdom, Tijd van jagers en boeren, Verplichtingen, Vriendschap
Geïllustreerd door Melvin

Leave a Reply