Morris

Morrisde jongen die de hond vond

Een vrieskoud avontuur
waarvan je gaat gloeien.
Over sneeuw die blijft liggen,
een hond die wegloopt,
en het belang van een naam.

Winnaar Publieksprijs Boon 2023

Recensie

Morris

©2022, Querido, illustratie van Sebastiaan Van Doninck uit Morris

Wat een prachtig, klein boek, vol mooie zinnen en weloverwogen woorden. Zo’n verhaal waarin alles perfect in elkaar valt; sfeervol geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck, waardoor je meteen het gevoel hebt een klassieker in handen te hebben. Zo’n verhaal waarvoor je even in een lagere versnelling wilt stappen, zodat je alles nog in je hoofd kunt laten nazingen en er goed over na kunt denken.

Dankzij Morris had de boom wel een naam.
Als iets een naam heeft, bestaat het meer dan zonder. (blz. 18)

Het verhaal gaat over een jongen die de hond van zijn oma gaat zoeken, maar dan in een sneeuwstorm terechtkomt. De jongen heeft ‘verdrietige dingen’ meegemaakt, waardoor hij ‘het sneller koud had dan vroeger’. En dan wordt hij dus ook nog eens bedolven onder een enorm pak sneeuw – In de lucht was er geen plaats meer voor lucht, zo dik waren de vlokken. Elke zin in dit boek is zo mooi geformuleerd. De kracht van dit boek zit hem niet alleen in de boodschap van het ontroerende verhaal, maar vooral in de manier waarop Bart Moeyaert het vertelt.

Morris

©2022, Querido, illustratie van Sebastiaan Van Doninck uit Morris

Morris kan de hond – met de perfecte naam Houdini – niet vinden, maar loopt daarentegen een jongen en een enorme ram tegen het lijf. De jongen ‘noemt eten vreten‘, is stoer, ruw en vertoont enorm haantjesgedrag, maar je komt er snel achter dat er meer achter al die branie zit…

Als iemand zo stil mogelijk probeert te huilen, moet je niet vragen of hij huilt. En ook niet waarom.
Huilen gebeurt. Omdat je bang bent,
bijvoorbeeld, of alleen. (blz. 39)

Moeyaert verstaat de kunst om veel te zeggen zonder het expliciet te verwoorden. Het verhaal zit vol open eindjes, maar die kun en mag je helemaal zelf invullen. Wat is er eigenlijk voor verdrietigs gebeurd? Wat gebeurt er verder met de jongen en de ram? Hoe loopt het af met Randy Pek? Gelukkig zal dat invullen voor kinderen niet heel ingewikkeld zijn, want het gaat in dit verhaal allemaal om universele gevoelens: van liefde, van verdriet en van geluk… en dat begrijpt iedereen.

Lestips

Dit hartverwarmende, winterse verhaal komt het best tot zijn recht als je het voorleest en daar echt even de tijd voor neemt. Ook kun je dit boek het beste voorlezen in de donkere wintermaanden, als het buiten guur en koud is – dan komt het verhaal waarschijnlijk veel beter binnen.

Als je een inlog hebt/aanmaakt bij de VRT kun je ook naar Bart Moeyaert luisteren die het boek zelf voorleest. Niemand kan dat beter dan hij! Hij heeft precies de juiste rust in zijn stem om dit verhaal te vertellen zoals het bedoeld is. Dit verhaal voorlezen is dan echt een cadeautje, zoals hij het zelf zegt:

 

Van het boek is ook een vertelvoorstelling gemaakt, op muziek van Koen Brandt, gebracht door Phara de Aguirre en het ensemble Oxalys. Tijdens deze vertelvoorstelling werd het boek in eerste instantie voorgelezen door Martine Tanghe, maar zij is verdrietig genoeg overleden in de zomer van 2023.


Em. Querido’s Uitgeverij, 2023

Morris


Genre: Psychologisch verhaal
Onderwerpen: 2022, Eenzaamheid, Familie, Geluk, Honden, Liefde, Sneeuwstorm, Tip van Mila, Verdriet, Weglopen, Winter, Zoektocht
Geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck

Leave a Reply