Natte stad

Natte stadEen stad wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat alles een beetje… NAT is.
Eerst kan het niemand echt wat schelen. Maar al snel wordt dat kleine beetje water een groot PROBLEEM.

Vertaald door Mira van der Lubbe.

Recensie

Wat een geweldig prentenboek om kinderen bewust te maken van hun omgeving! Zonder dat het expliciet wordt benoemd, kun je niet anders dan een link leggen met de stijging van de zeespiegel en de opwarming van de aarde, ook al is dat in dit verhaal helemaal niet aan de orde. De dieren in dit boek krijgen wel ineens natte voeten! Maar waardoor dat komt, weet niemand eigenlijk. Niemand lijkt zich er ook erg druk over te maken, behalve één oplettend aapje.

Natte stad

©2022, Gottmer, illustratie van Mariajo Ilustrajo uit Natte stad

De manier waarop de dieren in dit mooie prentenboek in eerste instantie omgaan met het stijgende waterpeil in de stad, doet ook wel een beetje denken aan de manier waarop mensen met de opwarming van de aarde omgaan. Iedereen gaat gewoon rustig door met zijn normale leven, praat er wel over, maar doet er verder weinig aan.

Het was juist een goede reden om weer eens kaplaarzen aan te trekken!

Toch zijn er een paar dieren die al snel hun hoofd – letterlijk – niet meer boven water kunnen houden… en na verloop van tijd zijn er steeds meer dieren die in de problemen komen. Vooral de expressieve zwart-wit prenten – die steeds blauwer worden! –  spreken voor zich. Op subtiele wijze laten ze zien dat de dieren zich langzaam aanpassen (‘duikbrillen in verschillende maten’), totdat het echt niet langer gaat. Maar in plaats van oplossingen bedenken, begint iedereen te protesteren! Maar… tegen wie hebben ze het eigenlijk?

Natte stad

©2022, Gottmer, illustratie van Mariajo Ilustrajo uit Natte stad

Met heel veel humor maakt de illustrator duidelijk dat een probleem ERG GROOT kan worden, als je er niets aan doet. Tevens maakt het de lezers bewust van het feit dat ze zélf iets moeten gaan doen als een probleem moet worden aangepakt: alleen door samen te werken vinden de dieren uiteindelijk een oplossing. De manier waarop die boodschap in dit prentenboek wordt verbeeld, is heel krachtig. Zonder belerend toontje of expliciete waarschuwingen wordt de lezer toch aan het denken gezet. Dit is dan ook zeker niet alleen een prentenboek voor jonge kinderen, maar voor jong én oud.

Lestips

Dit prentenboek is heel mooi in te zetten tijdens projecten over het klimaat! Zoals hierboven uitgelegd, biedt het boek veel mogelijkheden voor gesprek: Wat gebeurt hier precies? Zien de leerlingen overeenkomsten met de echte wereld? Wat probeert de illustrator eigenlijk te vertellen, denk je?

Het gaat ook heel duidelijk over problemen aanpakken: hoe doe je dat, wanneer grijp je in en wanneer is het te laat?


Gottmer, 2022

Natte stad


Genre: Sociaal / politiek verhaal
Onderwerpen: 2022, Burgerschap, Klimaat, Klimaatverandering, Milieu & duurzaamheid, Overstroming, Prentenboek, Problemen, Samenleven, Samenwerken, Water
Geïllustreerd door Mariajo Ilustrajo

Leave a Reply