Niemand houdt mij tegen

Niemand houdt mij tegen rainbowHet verhogen en versterken van de dijken heeft niet geholpen. In het jaar 2136 staat het laaggeleden deel van Nederland onder water. Amsterdam is verplaatst naar het oosten van het land en Rotterdam is een eiland geworden. Het nog bewoonbare deel van het land is overvol. De meeste mensen wonen dan ook in de vele woonlagen onder de grond.

Richard en zijn vriend Wesley, een kloon, zijn getuige van een arrestatie van twee Belgische meisjes. Ze zijn illegaal in Nederland en daar staat een zware straf op. Richard besluit de meisjes te gaan helpen en dat is het begin van een spannende zoektocht en vlucht voor zowel de politie als gevaarlijke criminelen…

Recensie

Dit verhaal won in 1992 de prijs van de Nederlandse Kinderjury en het bijzondere is dat het boek – ook nu we alweer 20 jaar verder zijn – nog steeds een fantastisch toekomstverhaal is. De details waarmee het Nederland van de toekomst is uitgewerkt, zijn zo sprekend dat je het helemaal voor je ziet. Alles is heel geloofwaardig.

Het verhaal is heel spannend en de personages komen echt tot leven. De 16-jarige Richard is een stoere jongen en een prachtig rolmodel voor veel kinderen. Hij is slim, zelfstandig, strijdt tegen onrecht en neemt het op voor de zwakkeren.

Kaart van Nederland in Niemand houdt mij tegen

Kaart van Nederland in Niemand houdt mij tegen

De kracht van het verhaal zit hem voor een groot deel in het feit dat je je als lezer continu kunt afvragen of Nederland er over 100 jaar écht zo uit zal zien als in dit boek beschreven wordt. Zouden er echt mensen worden gekloond? Zal Nederland overstromen? Welke problemen gaat dit opleveren?

Illegaliteit en ‘Nederland is vol’ zijn belangrijke onderwerpen in dit boek, al hebben ze natuurlijk een andere achtergrond dan de huidige maatschappelijke discussies. Ook krijgen Richard en Wesley tijdens hun vlucht voor de politie te maken met criminelen die illegalen willen gebruiken voor transplantaties en gebruik van hun genetisch materiaal. Zware onderwerpen en af en toe vrij moeilijk taalgebruik, maar nergens wordt het verhaal taai of belerend. Het draait vooral om het avontuur van Richard, Wesley en de twee Belgische meisjes. Voor goede lezers die wel houden van een spannend en complex verhaal is dit echt een aanrader!

Lestips

Dit verhaal is voor veel kinderen op de basisschool waarschijnlijk moeilijk zelfstandig te lezen. Begrip van het verhaal vereist een goede woordenschat. Het verhaal leent zich echter wel om in groep 8 voor te lezen: het is spannend en zal zowel jongens als meisjes aanspreken. Ook spreekt het verhaal erg tot de verbeelding en geeft het veel stof tot nadenken en voor discussie.

Mocht je het verhaal toch willen promoten (als je veel vwo-leerlingen in je groep 8 hebt, zou ik dat ook zeker doen!), dan zou ik het volgende fragment gebruiken. Hierin wordt een omschrijving gegeven van de leefsituatie in Amsterdam en is Richard getuige van de arrestatie van de Vlaamse meisjes.

Het was niet (…) niet meer los (blz. 16 t/m 20*)

* Dit citaat komt uit de Rainbow-pocketversie uit 2011. In de originele versie uit 1991 (Lemniscaat) kun je het citaat vinden op blz. 14 t/m 17.

Onder de zeespiegel

In een les of project over Nederland onder de zeespiegel is het erg leuk om de inleiding van dit boek voor te lezen als ‘pakkende binnenkomer’. Er wordt in verteld over nieuwe watersnoodrampen en over de verhoging van dijken; over de stijging van de zeespiegel en tenslotte de heropbouw van Nederland. Fascinerend.


Uitgeverij Muntinga, 2011

Dit boek wordt niet meer uitgegeven (onbegrijpelijk…) en is dus alleen nog maar tweedehands te verkrijgen.

Wel goed nieuws: je kunt het boek sinds kort via de online bibliotheek lezen! Duimen dat uitgeverij Lemniscaat het ooit nog opnieuw gaat uitgeven!

Niemand houdt mij tegen


Genre: Science Fiction, Spanning
Onderwerpen: 2011, Criminaliteit, Illegaliteit, Klassieker, Lichaam, Nederland, Onder de zeespiegel, Stijging zeespiegel, Strijd tegen water, Tip van Mila, Toekomst, Toekomst & technologie, Vriendschap, Zoektocht

Leave a Reply