Het is het jaar 2046. Robots printen nieuwe steden. Drones vliegen af en aan. Mike verhuist naar de stad Nieuw Babylon, waar iedereen altijd online is. De virtuele en de echte wereld lopen steeds verder in elkaar over. De toekomst lijkt mooier dan ooit.
Maar dan ontmoet Mike meneer Groman, die hem vertelt dat er een groot gevaar dreigt…
Is het allemaal te mooi om waar te zijn?
Recensie
Dit toekomstverhaal van Marco Kunst lijkt in schril contrast te staan met zijn eerdere klassiek aandoende sprookjesavontuur Het verlangen van de prins. Dat wordt versterkt door de futuristische tekeningen van Yannick Pelegrin, die geweldig goed bij dit verhaal passen, maar die een totaal andere sfeer oproepen dan zijn vorige boek. Maar zodra je begint te lezen in Offline snap je hoe dicht die twee boeken eigenlijk bij elkaar liggen: het draait in beide verhalen namelijk heel erg om verbeelding. Want hoe zou de wereld er in de toekomst uit kunnen zien? Het is wederom waanzinnig om in dit boek meegenomen te worden door de creatieve geest van Marco Kunst.
In dit verhaal, dat zich afspeelt in een opvallend nabije toekomst (over 25 jaar!), heeft de technologie enorme sprongen gemaakt. Deze toekomstwereld zit vol verrassende details, maar is tegelijkertijd realistisch doordat hij dicht bij onze bekende leefwereld blijft. Hoofdpersoon Mike heeft een oprolbaar telefoontje, de boerderij van zijn ouders wordt volautomatisch bestuurd door robots, groente is genetisch gemanipuleerd en er is een app die je waarschuwt als (gechipte) wolven te dicht in de buurt komen. Samen met zijn ouders verhuist hij naar Nieuw Babylon, een waanzinnige stad die bóven Den Haag is gebouwd en zich uitstrekt tot aan Amsterdam.
In Nieuw Babylon zijn het Net en de gewone werkelijkheid helemaal vermengd: je moet er de hele dag je virtualrealitybril op houden, anders zie je nog niet de helft van wat er allemaal is. Zonder zo’n VR-bril kun je niet zien hoe mooi alles is, hoe het klinkt, welke spullen je kunt kopen, wat de verhalen en de muziek zijn die bij de gebouwen horen… Al die informatie ontvang je alleen maar via je bril. Die projecteert het Net over de gewone wereld heen. Het is een beetje alsof je door een game loopt, maar dan echt. (blz. 32)
Dat lijkt allemaal fantastisch, maar het verhaal speelt duidelijk in op de universele angst die je veel in boeken en films tegenkomt: wat nu als robots en computers het van ons overnemen? In dit verhaal gaat het in ieder geval goed mis: als de veelbelovende quantum-computers komen, wordt het Net afgesloten en ontstaat er complete chaos.
Vanaf dat moment wordt het boek razend spannend! Mike was al gewaarschuwd door meneer Groman en de robots zitten hen meteen op de hielen. Samen met de (middels technologie) pratende hond van meneer Groman vlucht Mike de duinen in. Grappig is dat je vrij goed kunt volgen hoe ze lopen, want er staan veel bestaande herkenningspunten in het boek. Om de wereld te kunnen redden, moet Mike zijn oude woonplaats bereiken, maar of dat zal lukken…
Het lukt Marco Kunst in ieder geval goed om de lezer te laten beseffen hoe bijzonder wij mensen zijn en dat wij dingen kunnen die robots nooit zullen leren. En eigenlijk waarschuwt hij ons ook: hoeveel moois technologie ons ook kan brengen, laten we er vooral niet volledig afhankelijk van worden… want wie weet wat er dan kan gebeuren!
Lestips
Als je het volgende fragment voorleest, neem je kinderen volledig mee in de futuristische wereld die in dit boek wordt geschetst.
De volgende ochtend (…) de brillen heen. (blz. 29 t/m 36)
Aansluitend kun je vertellen dat die quantum-computers niet brengen waar iedereen op hoopt… Sterker nog: Mike ontmoet in de stad een man die hem waarschuwt voor een groot gevaar. En hij heeft gelijk…
Toekomst & technologie
Dit boek lijkt gemaakt voor het thema toekomst & technologie! Hoe gaat de wereld eruitzien? Welke rol speelt technologie daarin?
Kunnen de kinderen zelf ook dingen bedenken, zoals Marco Kunst ze in het verhaal heeft bedacht?
Mooi is ook dat er een groep mensen in het boek is, die niet mee wil gaan met de technologische ontwikkelingen: zij wonen in de Aardelaar.
Lees onderstaand fragment eens voor en daarna (als je dat niet al had gedaan) het boekpromotiefragment hierboven. Vraag de kinderen vervolgens waar zij liever zouden willen wonen, en waarom!
Het dorpje ligt (…) dingen meegebracht. Heerlijk. (blz. 19 t/m 21)
Uitgeverij Gottmer, 2021
Bekijk bij bol:Onderwerpen: 2021, Computers, Drones, Kinderboekenweek 2021, Robots, Technologie, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Toekomst, Toekomst & technologie
Geïllustreerd door Yannick Pelegrin