Polder

Polder35 dieren uit de polder stellen zich aan je voor

Wist jij dat:

  • GIERZWALUWEN de eerste twee jaar van hun leven met geen poot de grond aanraken?
  • GRUTTO’S kunnen vliegen met een snelheid van 130 km/u?
  • de uitdrukking ‘stinken als een BUNZING’ komt van de stinkende vloeistof die bunzingen een halve meter ver kunnen spuiten als ze zich bedreigd voelen?
  • KONIJNEN niet kunnen zweten?
  • een volwassen EGEL achtduizend stekels heeft?

Ontdek dit – en nog veel meer – in dit boek!

Recensie

Polder

©2023, Lemniscaat illustratie van Marieke ten Berge uit Polder

In 2022 won Marieke ten Berge een Zilveren Penseel voor haar schitterende prenten in Noord, en nu is er gewoon nóg zo’n prachtig boek, maar dan over dieren uit ons eigen land. Kunstwerken, stuk voor stuk! En weer met zo’n geweldig mooi reliëf op de cover, waardoor de linosnede-techniek zelfs voelbaar is!

Extra leuk is dat je de dieren uit dit boek daadwerkelijk zelf kunt gaan spotten in de polders – in je eigen achtertuin. Sommige zul je wat gemakkelijker vinden dan andere: een spreeuw of een ree zien moet wel lukken, maar een kemphaan of een kamsalamander wordt al lastiger… Van sommige dieren hebben kinderen waarschijnlijk zelfs nog nooit gehoord. Kende jij de heikikker al? Of de zeggekorfslak? Nee? Je leest er van alles over in dit mooie boek.

PolderDe dieren stellen zich via de pen van Eva Moraal zelf aan je voor. Ze vertellen over hun voedsel, hun leefgebied en hoe ze jongen krijgen. En ieder dier vertelt ook wel iets over zijn relatie met de mens. Die is meestal niet al te positief… In een kadertje lees je behalve over de kleine feitjes (lengte, gewicht, aantallen) ook over de beschermingsstatus. Sommige dieren hebben het moeilijker dan je zou denken. Ze leggen zelf uit hoe dat komt en zo lees je indirect wat de mens kan doen om de dieren beter te beschermen.

Ik heb heggetjes, bosranden en struiken nodig om in te schuilen, maar die zijn er steeds minder. Ik heb het moeilijk. Waarom is de jacht op mij nog steeds niet helemaal verboden? (blz. 33)

Polder

©2023, Lemniscaat illustratie van Marieke ten Berge uit Polder

De inhoudsopgave van het boek vind je helemaal achterin, op de schutbladen. Daarvóór vind je nog een mooie kaart van Nederland met plekken waar je bepaalde polderdieren kunt zien. Ook is er een wereldkaart waarop je kunt zien waar alle trekvogels naartoe gaan. De kluut doet daar meteen een oproep:

Onze polders en waterrijke gebieden zijn bijzonder mooi, maar als je niet wilt dat ze verdwijnen, KOM DAN IN ACTIE.

Met dit aantrekkelijke boek weten de maaksters in ieder geval heel veel waardering voor de dieren op te wekken. Als je dit boek gelezen hebt, zul je de polder ongetwijfeld met nieuwe ogen gaan bekijken!

Lestips

Op de website van uitgeverij Lemniscaat kun je een uitgebreide lesbrief downloaden, met o.a. een suggestie voor boekpromotie.

Je kunt het boek natuurlijk perfect introduceren tijdens een natuurproject over dieren uit de buurt, over trekvogels of natuurbehoud.

Ronnie de roerdompHet is ook leuk om het boek gecombineerd aan te bieden met het fictieboek Ronnie de Roerdomp van Arjan Dwarshuis. De illustraties in dat boek zijn óók door Marieke ten Berge gemaakt, maar je zult tevens verschillende vogels in beide boeken uitgebreid tegenkomen (zoals de blauwborst en de grutto). De boeken vullen elkaar dan ook prachtig aan!

Verder vind je in de lesbrief een dierenobservatie-werkblad en een leuk memoryspel waarbij je foto’s van de dieren moet zien te herkennen.

Op dezelfde website kun je ook bij kleurplaten nog een mooie zoekkaart downloaden. Die kun je mooi meenemen als je met je klas op speurtocht gaat in de polder!

Ten slotte is het boek natuurlijk ook heel geschikt als uitgangspunt voor het maken van een werkstuk over een van de 35 dieren (ook een suggestie in de lesbrief). Achter in het boek Polder staat een enorme lijst met websites en boekentips die je hiervoor kunt gebruiken (blz. 84/85).


Lemniscaat, 2023

Polder


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2023, Bedreigde dieren, Dieren, Illustraties, Landschap, Nederland, Polders, Tip van Lucas, Vogels
Geïllustreerd door Marieke ten Berge

Leave a Reply