Russische raadsels

Russische raadselsLjoebov is een Nederlands meisje met en moeder die ‘iets’ doet met Russische schilderijen. Haar vader is een Russische kunstenaar, waar haar moeder sinds de zwangerschap nooit meer iets van heeft gehoord. Op een dag vertelt Ljoebovs moeder dat ze een jaar in Moskou zullen gaan wonen, voor haar werk. Ljoebov vindt het verschrikkelijk! Wat heeft ze in Moskou te zoeken? Gelukkig hoeft ze niet naar een Russische school, maar krijgt ze les via internet en op de Nederlandse school. Op die school zit ook IJsbrand, die het verhaal van haar mysterieus verdwenen vader reuze interessant vindt. Samen proberen ze uit te vinden wat er met hem is gebeurd.

Recensie

Russische raadsels is een heel geschikt boek om kennis te maken met Rusland via een goed en leuk geschreven verhaal. Het boek is niet dik (93 blz.) en heel afwisselend, door verhaaltekst af te wisselen met weblogteksten (www.wat-moet-ik-in-moskou.com) en mailtjes, geschreven door Ljoebov. Het verhaal zit goed in elkaar en ook al is het niet echt spannend, het is wel onderhoudend. Het leert de lezer veel over de Russische taal (het alfabet, een aantal woorden), Russische feesten, het landschap en de grootte van het land. Bij het boek hoort ook een website met aanvullende informatie over Rusland, maar helaas is deze niet meer bereikbaar. Jammer, want het boek maakt zeker nieuwsgierig naar dit ‘raadselachtige’ land!

Lestips

Bij een les over Rusland of Oost-Europa is het zeker de moeite waard om dit boek te promoten. Vertel de kinderen waar het verhaal over gaat en lees een fragment uit het weblog en het verhaal voor om een indruk te geven van het boek.

In onderstaand fragment begint de reis van Ljoebov naar Moskou. Voorafgaand aan het fragment is het wel handig om te vertellen dat de moeder van Ljoebov ‘Katja’ heet.

 Het Russische leven (…) zou kunnen terugvinden. (blz. 15 t/m 17)

Je zou er ook voor kunnen kiezen om alle wetenswaardigheden die in het boek verteld worden voor te lezen (dit zijn alle weblog-fragmenten). Op die manier geef je alle kinderen in de klas interessante informatie over Rusland en kun je stimuleren dat ze ook het verhaal gaan lezen.

Voorlezen weblogfragmenten: blz. 15, 23, 27, 74, 75


Uitgeverij Zwijsen, 2011


Genre: Verhalen
Series: Leesleeuw | Onderwerpen: 2011, Moskou, Oost-Europa, Rusland
Geïllustreerd door Charles Michels

Leave a Reply