Verkikkerd & verliefd

Verkikkerd & verliefdLiefde in de dierenwereld

De hoofdpersonen in dit boek zijn dieren die elkaar hun hele leven trouw blijven of die bijzondere manieren hebben om het hart van de ander te veroveren. Dit enorme prentenboek is een ode aan de ware liefde tussen dieren.

Vertaald door Ellen Hosmar.

Recensie

De schattige voorkant van dit boek verraadt al een klein beetje wat je van dit boek kunt verwachten: prachtige prenten van dieren die elkaar erg lief vinden. Maar wacht maar tot je dit boek openslaat… dan zul je werkelijk wegzwijmelen. Niet alleen door de liefde tussen dieren die hierin wordt beschreven, maar vooral door de waanzinnige prenten, waarvan de cover lang niet de mooiste is.

Verkikkerd & verliefd

©2019 Fontaine Uitgevers, illustratie van Isabella Grott uit Verkikkerd & verliefd

Ondanks het grote formaat (37 cm hoog!) is dit geen uitgebreid leesboek. Korte, aantrekkelijk vertaalde teksten prikkelen de nieuwsgierigheid, wekken verwondering op en vieren de liefde. Het is knap hoeveel informatie de auteur eigenlijk geeft in zo weinig tekst. Natuurlijk vind je zwanen in dit boek, maar ook bevers (die indruk maken met hun bouwkunsten), wolven (die eigenlijk helemaal niet zulke slechteriken zijn), kraanvogels  en spinnen met spectaculaire paringsdansen… en zelfs kikkers en kogelvissen doen aan romantiek!

Verkikkerd & verliefd

©2019 Fontaine Uitgevers, illustratie van Isabella Grott uit Verkikkerd & verliefd

Het is al mooi om te lezen over al die dieren die elkaar trouw blijven en elkaar het hof maken, maar dit boek is vooral een genot om naar te kijken. De illustraties van de Italiaanse Isabella Grott zijn spectaculair: kleurrijk, gedetailleerd en zeer sprekend. Hoe cliché het ook klinkt – het is echt waar: dit is een boek om verliefd op te worden!

Lestips

Meer nog dan een leesboek, is dit een kijkboek. Kinderen die van tekenen houden, zullen waarschijnlijk smullen van dit boek. Laat het een uitnodiging zijn om zelf ook dieren te gaan (na)tekenen!

Daarnaast is dit boek mooi in te zetten tijdens natuuronderwijs. Natuurlijk als je het over liefde of voortplanting (van dieren) hebt, maar ook als je het hebt over een individueel dier dat in dit boek wordt laten zien. De illustratie en de korte tekst kan een mooie aanleiding zijn om meer over het dier te weten te willen komen.

Verkikkerd & verliefd

©2019 Fontaine Uitgevers, illustratie van Isabella Grott uit Verkikkerd & verliefd

Daarom hieronder een rijtje van de dieren die je in dit boek kunt vinden:
– gibbons
– blauwvoetgenten
– bevers
– kogelvissen
– dikdiks (wil je meer weten over dit dier? Dan kun je ook de poëziebundel Laat een boodschap achter in het zand van Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen lezen!)
– vuurvliegjes
– wolven
– argusfazanten (iets met ogen 😉 – leuk om direct de relatie te leggen met argusogen/de naam van dit dier)
– engelvissen
– Europese boomkikkers
– Amerikaanse zeearenden
– vliegende draakjes
– geeloogpinguïns
– grijze kroonkraanvogels
– zeepaardjes
– pauwspinnen
en natuurlijk: lovebirds, ofwel: dwergpapegaaien.


Fontaine Uitgevers, 2019

Verkikkerd en verliefd bol.com


Genre: Non-fictie
Onderwerpen: 2019, Dieren, Dieren & evolutie, Illustraties, Insecten, Liefde, Natuur, Prentenboek, Vogels
Geïllustreerd door Isabella Grott

Leave a Reply