Boeken voor Kinderboekenweek 2016
Onderstaande kinderboeken gaan over het thema van de Kinderboekenweek 2016: Voor Altijd Jong! Ze zijn te gebruiken voor boekpromotie in de groepen 5 t/m 8. Boeken met een * staan ook als recensie op de website; klik hiervoor op het plaatje van het betreffende boek.
Om het boek te presenteren, geldt over het algemeen: lees de korte samenvatting en het genoemde fragment voor. Als er nog meer informatie nodig is om het boek goed te presenteren, staat dit erbij vermeld.
Bij enkele boeken staat ook nog een (korte) activiteit uitgelegd, die aansluit bij het voorleesfragment. Voor meer ideeën voor de Kinderboekenweek 2016 klik je hier.
Geheim agent oma
Manon Sikkel
Max heeft een superlieve oma. Ze is dol op haken en puzzels maken. Elke vrijdag gaat hij naar haar toe. Op een dag is oma echter ziek en dan blijkt Max nog een oma te hebben! Ze draagt een tijgerpak met zonnebril en rijdt in een supersnelle auto. Ze moet op geheime missie en Max gaat mee. En terwijl oma Max leert hoe je geheim agent moet zijn, leert Max zijn oma hoe échte oma’s zich gedragen…
De auto van (…) ze tegen Max. (blz. 38 t/m 41)
Eigenlijk is het zonde om dit boek te promoten. Gewoon voorlezen! Dit boek past echt perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zal je klas hardop laten lachen. Met slechts 109 bladzijden en een groot lettertype krijg je dit boek makkelijk in 1,5 week uit.
Leeftijd: vanaf ca. 7 jaar (A), maar ook zeker nog grappig genoeg voor kinderen t/m 9 jaar
De verdwenen oma
Mieke van Hooft
Kiek en Zus gaan na schooltijd vaak naar oma Pleun. Ze is al best oud, maar ze voelt zich nog jong! Als de moeder van oma Pleun haar in een oude mensenhuis wil stoppen, besluit oma dan ook te verdwijnen. Kiek en Zus willen hun oma natuurlijk terug! Maar hoe vind je een verdwenen oma?
‘We gingen met (…) wil naar huis.’ (blz. 14 t/m 16)
Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)
Activiteit: Klassengesprek: Waar wonen jouw opa & oma?
Kun je je voorstellen dat ze niet in een verzorgingstehuis willen wonen? Waarom wel, waarom niet?
In veel landen wonen de grootouders bij de kinderen in huis. Is dat bij jullie familie ook zo? Zo nee, hoe zou je dat vinden?
Oma verdacht
Mieke van Hooft
Kiek en Zus ontdekken dat hun oma regelmatig stiekem zit te snoepen, terwijl ze tegen hen zegt dat ze aan de lijn is. Dat oma een beetje jokt vinden ze raar, maar gekker is dat ze oma op de meest vreemde plaatsen tegenkomen. En waarom doet ze net of ze Kiek en Zus niet herkent?
‘Oma Pleun was (…) haar vingers. Gggròòhw!’ (blz. 19/20)
Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)
Zelfstandig te lezen vervolg op De verdwenen oma.
Activiteit: In het fragment wordt gesproken over bejaardengym. Ervaar zelf hoe bejaardengym is en ga lekker bewegen met de klas op een aflevering van Nederland in beweging! Of kijk deze aflevering van SchoolTV over ouder worden en bewegen.
Een vreemd feestje
Bette Westera
Als Jobs ouders een reis naar Egypte winnen, willen ze eerst niet gaan. Job is namelijk bijna jarig. Gelukkig willen Jobs opa’s en oma’s best oppassen. En ze willen ook wel het verjaardagsfeestje organiseren. Het wordt een spannend feestje met schatgraven. Iets te spannend.. want als het donker wordt, zijn de kinderen nog niet terug van de speurtocht…
De oma’s zitten (…) zijn de oma’s. (blz. 79/80)
Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)
Feest voor de Krukkenclub
Leny van Grootel
Ninkie is jarig en nodigt de leukste kinderen uit haar klas uit voor haar feestje. Maar die willen niet komen. Dan heeft opa een briljant idee. Hij stelt voor om alle ‘krukken’ (kneusjes) voor een feest uit te nodigen en verrast deze ‘Krukkenclub’ met een feest op een echt kasteel. Ineens is de Krukkenclub helemaal niet zo zielig meer!
Kan iemand mij vertellen (…) gek nog niet! (blz. 32 t/m 37)
Dit boek is eerder uitgegeven als Ninkie Stinkie Krukkenbus (1999). In dat boek staat het fragment op blz. 26 t/m 31.
Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A)
De wraak van Knor
Tosca Menten
Opa Tuitjes komt bij Bette logeren omdat zijn huis is weggewaaid in een orkaan. Bette krijgt voor haar verjaardag een big van hem cadeau. Toevallig – of niet? – wordt net de Worstwedstrijd van de Eeuw gehouden, dus ze moeten er alles aan doen om Knor uit handen van de gemene slager Smak te houden. Maar of dat gaat lukken..?
Fragment over opa Tuitjes:
Opa was dan (…) maar zo’n beetje. (blz. 19 t/m 21)
Fragment om het verhaal te promoten:
‘Hoera! Gefeliciteerd!’ riep (…) dat ook geregeld. (blz. 30 t/m 36)
Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (A) (maar ook zeker nog grappig genoeg voor de bovenbouw!)
Activiteit: Gezichten oefenen met de klas: Opa Tuitjes vindt het leuk om ‘gezichten te oefenen’. Kunnen de kinderen in de klas dit ook?
Oma ontsnapt!
Janneke Schotveld
Oma Babs woont in het tuinhuisje van Tibbel en haar moeder. Ondanks het feit dat oma niet zo jong meer is, kan ze nog de handstand en wint ze altijd op de Wii. Op een dag heeft Tibbels moeder het tuinhuisje echter nodig voor haar werk. Oma moet daarom verhuizen naar een bejaardentehuis. Tibbel loopt weg om oma te bevrijden. Maar waar moeten ze dan naartoe?
‘Maar hoe komen (…) oma Babs weg. (blz. 40 t/m 44)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B) / vanaf ca. 7 jaar al voor te lezen
Joris en de geheimzinnige toverdrank
Roald Dahl
Joris heeft een hekel aan zijn grootmoe, dat akelige, hekserige ouwe wijf. Hij bedenkt een plan: hij gaat een toverdrankje voor haar maken. Als grootmoe het drinkt, wordt ze zo groot dat ze door het dak heen groeit! Wanneer Joris en zijn vader besluiten nog meer toverdrankjes te maken, gebeuren de vreemdste dingen.
Grootmoe zat ineengedoken (…) Joris tegen zichzelf. (blz. 37 t/m 41)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B) / vanaf ca. 7 jaar al voor te lezen
Sammie en opa
Enne Koens
Sam woont doordeweeks bij zijn opa. Die was vroeger vrachtwagenchauffeur en daarvoor zeeman en vertelt daar de wonderlijkste en smerigste avonturen over. Met opa is het nooit saai! Of de verhalen echt zijn gebeurd, daar denkt Sam niet teveel over na. Over andere zaken wel. Zeker als opa in het ziekenhuis belandt… Wordt hij wel weer beter?
‘Ik heb een idee (…) Sahara. Alles kan. (blz. 17 t/m 21)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B) / vanaf ca. 7 jaar al voor te lezen
Bereid je als je gaat voorlezen wel even voor en lees het boek eerst zelf – ik kreeg zelf bij sommige passages echt een brok in mijn keel!
Activiteit: Ga met de klas op excursie in de wijk en doe alsof jullie toeristen zijn. Geef uitleg over wat je ziet in een zelfbedachte taal of in het Engels. De kinderen spelen het spel natuurlijk mee, door vragen te stellen – ook in een andere taal. Helemaal leuk is het als er digitale camera’s zijn om foto’s mee te maken. Terug in de klas bespreek je wat is opgevallen – dat kan natuurlijk wel weer in het Nederlands!
Mocht het lastig zijn om met de hele klas op pad te gaan, dan kun je dit ‘spel’ ook in de klas spelen. Spreek met z’n allen een lesuur lang in een andere taal en kijk of jullie elkaar begrijpen.
Activiteit 2: Hebben de kinderen ook een avontuurlijke opa of oma? Laat ze een opstel schrijven over een uitstapje dat ze met hun grootouder(s) hebben ondernomen. Kinderen die geen grootouders meer hebben of grootouders die niet meer zo actief zijn, mogen iets schrijven over een uitstapje met hun ouders of ander familielid.
Gezocht: normale ouders – Tijdloos avontuur
Marlies Slegers
Wanneer opa de Bruin jarig is en Gijs merkt dat opa oma zo mist, bedenkt hij een plan: wat nou als hij opa naar oma kan brengen met de nieuwste uitvinding van zijn vader, de TREM (Tijd Reis Energie Machine)? Het lukt! Gijs brengt opa naar het moment waarop hij oma voor het eerst heeft ontmoet. Hoe romantisch! Of toch niet?
Nog voor Gijs (…) is, eh… overleden.’ (blz. 339 t/m 342)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Tijdloos avontuur is het laatste verhaal in dit “3in1boek”. De eerste twee verhalen zijn eerder verschenen in de serie De ongewone avonturen van de familie de Bruin. Er is ook nog een vierde deel in de serie Gezocht: normale ouders – Dubbel avontuur.
Oma Boef
David Walliams
Ben heeft er een hekel aan dat hij elke vrijdagavond naar zijn oma moet. Elke keer koolsoep en scrabbelen… Saai!!! Tot hij ontdekt dat ze een duister geheim heeft… Samen beramen ze de grootste juwelendiefstal die er ooit gepleegd werd.
De avond viel (…) doe jij hier?’ (blz. 48 t/m 50)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Activiteit: Dit boek is verfilmd (9+, 60 min.). De auteur speelt zelf een van de hoofdrollen (vader van Ben)! Je kunt het boek voorlezen, de film bekijken en vervolgens vergelijken!
Bezoek van oma
Sanne de Bakker
In Krakelia is iets bijzonders aan de hand. Eens per jaar, op 2 januari om middernacht, komen overleden mensen terug op aarde om oude bekenden te bezoeken. Voor Dieuwertje is het zover. Ze vindt het best griezelig, maar ook leuk om haar grappige oma weer te zien. Oma helpt haar met allerlei problemen, zonder dat iemand het doorheeft en Dieuwertje krijgt een bijzonder kijkje in het verleden, het heden en de toekomst. Er is alleen één probleem: oma wil niet meer weg.
Diewertje en oma (…) Hubert grinnikte mee. (blz. 69 t/m 72)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Zeer bijzonder typografie in dit boek! Elke keer als oma iets zegt, wordt haar laatste woord drie keer herhaald. Waarom wordt uitgelegd op blz. 20: “Oma’s stem echode na als een schaduw van iets wat ver weg is.”
Dit boek gaat heel duidelijk over leven na de dood. In het boek wordt heel duidelijk omschreven wat er volgens dit verhaal na de dood gebeurt:
Het was donker (…) Net als oma. (blz. 112 t/m 118)
Het verhaal lijkt geïnspireerd door El Día de los Muertos – De Dag van de Doden – in Mexico. Dat feest wordt echter van 1 op 2 november gevierd. Kijk hier een filmpje over deze feestdag.
Activiteit: Klassengesprek naar aanleiding van het tweede fragment: Is er leven na de dood? Wat geloven de kinderen in de klas? In welke religies gelooft men in een leven na de dood? Op welke manier?
In sommige culturen is de dood niet iets ergs, maar het begin van iets nieuws. De dood wordt dan gevierd, zoals in Mexico (bekijk het filmpje). Wat vinden de kinderen hiervan?
Tom Piekepol en de schat van Kartoni
Tosca Menten
De moeder van Tom Piekepol wil haar zoon een poosje kwijt en stopt hem in een bejaardentehuis. Hij komt terecht op een kamer bij meneer Kartoni, die denkt dat hij een garnaal is. En een paar uur later rijdt hij als mummie verkleed in een rolstoel over de gangen, op zoek naar een schat… Een bejaardentehuis is spannender dan je denkt…
De kamer was (…) Iets heel speciaals…’ (blz. 27 t/m 33)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Activiteit: Kijk een filmpje van Het Klokhuis over schrijfster Tosca Menten.
De opa van Jack was ooit een gevreesd gevechtspiloot. In de Tweede Wereldoorlog verdedigde hij zijn vaderland, vliegend in een razendsnelle Spitfire. Maar nu is opa vooral een oude en verwarde man, die zijn oorlogsavonturen elke dag opnieuw beleeft…Daarom besluiten de ouders van Jack om hem naar een bejaardentehuis te sturen. Jack en zijn opa plannen meteen een originele ontsnappingsstunt, maar de gemene directrice juffrouw Knor doet alles om die te verhinderen.
‘HÉ, JIJ DAAR! (…) te zijn. BOEM! (blz. 138 t/m 151)
Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Activiteit: Klassengesprek: Zijn er kinderen met een grootouder die Alzheimer heeft? Weet iedereen wat dit inhoudt? Kijk naar het filmpje van het Klokhuis over Alzheimer.
Vlieg!
Marco Kunst
Marius is een dromer. Het liefst bouwt hij vliegers of kijkt naar de sterren, samen met zijn opa. Altijd als Marius door de duinen naar het huis van zijn opa fietst, komt hij langs kliniek Vreugdendal. Hij probeert niet te kijken naar de gekken achter het hek, maar het kan het toch ook niet laten. Dan krijgt Marius het aan de stok met een jongen van wie gefluisterd wordt dat hij gek is. ‘Vogelpoep’ noemen ze hem. Marius begint steeds meer aan zichzelf te twijfelen. Wanneer ben je eigenlijk gek?
‘Zullen we een (…) een kind was…’ (blz. 79 t/m 82)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
In bovenstaand fragment wordt duidelijk dat opa’s ook niet ‘heilig’ zijn. En dat spijt over pesten je je hele leven kan blijven achtervolgen.
Mijn opa de trekvogel
Liesbet Ruben
Adam is een Amsterdamse jongen met een Marokkaanse opa. Opa en Adam houden allebei van vliegen. Ze nemen het vliegtuig naar Marokko en reizen door opa’s leven van vroeger en nu, door de bergen naar de woestijn. Adam vraagt veel en opa vertelt veel. Maar niet alles.
Adam zit in (…) ik wilde werken. (blz. 37 t/m 41)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (J-991)
Dit is een informatief boek, met veel informatie over Marokko en prachtige kleurenfoto’s. Het boek is geschreven als een reisverhaal. Het boek is een uitgave bij de tentoonstelling Ziezo Marokko in het Tropenmuseum Junior (te zien t/m maart 2018).
Activiteit: Laat de kinderen aan hun opa’s en oma’s vragen welk(e) beroep(en) zij hebben uitgevoerd. Was dit ook wat zij vroeger wilden worden? Of hebben zij hun jeugddromen bijgesteld? Hebben ze spijt van hun keuzes? Of zijn ze blij met hun werk geweest?
Wat willen de kinderen zelf worden?
Natuurlijk is het ook erg leuk om een bezoek te brengen aan het Tropenmuseum Junior naar aanleiding van dit boek, maar dit staat verder los van het thema van de Kinderboekenweek.
De regels van drie *
Marjolein Hof
Twan gaat met zijn moeder, oma en zus naar IJsland. Daar gaan ze opi Kas ophalen, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Maar opi Kas heeft zijn eigen plan.
We aten brood (…) zei opi Kas. (blz. 36 t/m 42)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Activiteit: Klassengesprek over een behoorlijk zwaar thema: Wat is de beste keuze als het gaat om leven en dood? Kies je voor je eigen gevoelens of voor die van een ander? Denk hierbij dus ook aan euthanasie. Klik op de cover voor meer informatie over het boek.
Mijn opa de bankrover
Sjoerd Kuyper
De opa van Grace is wel oud, maar niet gek. Als hij hoort dat hij naar een verzorgingshuis moet, heeft hij daar helemaal geen zin in. Hij gaat nog liever naar de gevangenis! Als zijn kinderen ook nog eens zijn bankrekening blokkeren, is de maat vol.
Je had erbij (…) stuiver, geen pistool. (blz. 9/10)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Activiteit: Vergelijk het boek met de film! De auteur vertelt hier zelf al iets over in het voorwoord:
Veel veranderde (…) Mooi leven. (blz. 7)
Lees na het voorlezen van bovenstaand fragment het boek voor (slechts 55 pagina’s!). Kijk daarna met de klas de film (6+, 90 min.) en ga op zoek naar de ‘zevenhonderdzevenenzeventig andere verschillen’.
Spijkerzwijgen
Simon van der Geest
De twaalfjarige Vonkie logeert bij haar opa op de boerderij. Ze vindt het maar saai, tot opa verhalen begint te vertellen over vroeger. Maar Vonkie merkt dat opa niet alles vertelt. Wat is er toch gebeurd tussen hem en zijn lievelingsbroer? Waarom mag ze niet in de buurt komen van de oude molen? Samen met haar achterneef Sven probeert Vonkie de waarheid te achterhalen.
Mijn oog valt (…) aten we kippensoep. (blz. 20 t/m 25)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Activiteit: Interviewopdracht: interview je opa of oma. Hebben zij weleens kattenkwaad uitgehaald? Of iets gedaan wat ze nooit aan hun ouders hebben verteld? Wie kan er een mooi verhaal in de klas vertellen?
De opa van Jakob heeft zijn geboortehuis in Bakkum gekocht. Jakob gaat hem helpen de boel op te knappen. Tijdens de nachtelijke uren vertelt opa hem de meest wonderlijke verhalen. De verhalen gaan over het duingebied achter het huisje. Volgens Jakobs opa zit er tover in dat land. Als opa van het dak valt en ernstig ziek wordt, besluit Jakob op zoek te gaan naar een rode, houten zwaan uit opa’s jeugd. En dan blijken al opa’s verhalen waar…
Fragment om het verhaal te promoten:
‘Op het kleine (…) enigszins bewoonbaar was.’ (blz. 7 t/m 13*)
Fragment over het thema van de Kinderboekenweek:
‘Gek om terug te zijn (…) Welterusten Jakob.’ ‘Welterusten, grootvader.’ (blz. 23 t/m 26*)
Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)
* De bladzijdenummers komen uit de oorspronkelijke uitgave uit 1996; in de nieuwere uitgaven wijkt de paginering iets af.
Mocht je het boek in zijn geheel willen voorlezen, lees dan eerst even mijn recensie. De sfeer in het boek wordt op een gegeven moment behoorlijk broeierig en het is de vraag of je je hier prettig bij voelt als je het voorleest. Kinderen die het niet gewend zijn om openlijk over seksualiteit te praten, kunnen hier waarschijnlijk vrij heftig op reageren.
Activiteit 1: Klassengesprek: Wat zou je liever willen: volwassen zijn of jong zijn? En waarom?
Activiteit 2: Stelopdracht: “Als ik voor altijd jong kon blijven, dan zou ik…”
Familiegeheim *
Caja Cazemier & Martine Letterie
Eva gaat met haar ouders mee naar de begrafenis van haar opa, die ze echter nooit heeft ontmoet. Met haar nichtje duikt ze de familiegeschiedenis in, maar hun moeders willen geen antwoord geven op hun vragen. Wat is er gebeurd??
Hanneke gaat naar de begrafenis van haar broer. Ooit hebben ze een stilzwijgende afspraak gemaakt: over vroeger wordt niet gesproken. Maar als Hanneke een meisje van dertien ziet, komen alle oude herinneringen weer boven. Misschien wordt het tijd om het zwijgen over het verleden te verbreken…
Ze gooit haar (…) ze er weer. (blz. 100 t/m 102)
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Dit bijzondere boek belicht de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een NSB-meisje. In het geval van Hanneke is het niet fijn om ‘voor altijd jong’ te zijn: haar herinneringen zijn pijnlijk en ze zou ze het liefst vergeten. Het fragment gaat niet echt over het thema van de Kinderboekenweek, maar laat kinderen wel beseffen hoeveel invloed WOII heeft (gehad) op het leven van de opa’s en oma’s van nu.
Als je kinderboeken via onderstaand zoekvenster bij bol.com koopt, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding! Maar boeken kopen bij de boekwinkel is natuurlijk nog beter.
[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_57ef7fe8e685a_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”0″ default_search=”” name=”Kinderboeken zoeken” sub_id=”” link_color=”DD5424″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”000000″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]