Boeken voor Kinderjury 2016

Onderstaande boeken zijn te gebruiken voor de activiteit voor de Kinderjury 2016 die hier op deze website beschreven staat. Boeken met een * staan ook als recensie op de website; klik hiervoor op het plaatje van het betreffende boek.

Over het algemeen geldt: lees van het boek de korte samenvatting en het genoemde fragment voor. Als er nog meer informatie nodig is om het boek goed te presenteren, staat dit erbij vermeld.

Meer boeken waarop gestemd mag worden door de Nederlandse Kinderjury 2016 kun je vinden op de website van de Kinderjury.

Meer informatie over genres vind je hier.


Mijn ouders zijn onhandelbaar

Mijn ouders zijn onhandelbaar *
Pete Johnson

De ouders van Louis doen erg hun best om ‘cool’ te zijn. Dit levert echter gênante situaties op voor Louis! Gelukkig is hij een geboren komiek en kan hij door zijn deelname aan een talentenshow toch zijn gezicht nog redden.

Ik had Julie (…) een complete nachtmerrie. (blz. 61 t/m 64)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: School / Humor


Naar de topNaar de top *
Dan Gemeinhart

Mark (12) heeft kanker en nog maar één wens: een berg beklimmen. Hij vertelt alleen zijn beste vriendin Jessie wat hij van plan is. Nadat hij stiekem is vertrokken, wordt er een zoektocht naar hem opgezet. Jessie twijfelt of ze zijn geheim moet bewaren.

Ik werd wakker (…) in mijn zak. (blz. 57 t/m 62)

Leeftijd: vanaf ca. 12 jaar (C)
Genre: Psychologisch verhaal

Dit is een C-boek, maar staat op de website van de Kinderjury wel in de selectie genoemd. Ik raad echter aan dit boek alleen in groep 8 te presenteren, want het is een vrij heftig onderwerp.


De regels van drie

De regels van drie *
Marjolein Hof

Twan gaat met zijn moeder, oma en zus naar IJsland. Daar gaan ze opi Kas ophalen, omdat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Maar opi Kas heeft zijn eigen plan.

We aten brood (…) zei opi Kas. (blz. 36 t/m 42)

 

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Psychologisch verhaalDe regels van drie 2013

Dit is een hernieuwde uitgave van het boek, ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de uitgeverij (Querido). De oorspronkelijke uitgave komt uit 2013 en heeft een heel andere (en aantrekkelijkere) kaft:


Paniek aan boord

Paniek aan boord
Dixie Dansercoer & Reina Ollivier

Emma mag op wetenschappelijke missie naar Antarctica. Ze gaat daar onderzoek doen naar de invloed van toerisme op afgelegen gebieden. Ze stapt samen met drie teamgenoten aan boord van een cruiseschip. Er varen zowel wetenschappers als vertegenwoordigers van toeristische organisaties mee en al snel wordt duidelijk dat niet iedereen hetzelfde wil.

Het cruiseschip Little (…) straks op. Leuk! (blz. 33 t/m 39)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Detective

Lees in plaats van de samenvatting hierboven de achterkant van het boek voor. Hierop staat dat dit boek het derde deel is “in deze spannende en leerrijke reeks over klimaatverandering”. Het fragment bevat weinig spanning, maar dit is kenmerkend voor het boek. Het is vooral erg educatief.

Bij dit boek hoort een app. Als je deze hebt gedownload, kun je vervolgens de foto’s in het boek scannen voor meer beeldmateriaal!

Het boek komt uit België en is dus in het Vlaams geschreven.


De kraaienfluisteraarDe kraaienfluisteraar
Jacob Grey

Kra vindt het heel gewoon dat hij met kraaien kan communiceren. Maar wanneer er een nieuwe Duistere Zomer in de stad Blackstone dreigt, vol misdaad en geweld, ontdekt Kra de verborgen wereld van de wildlingen – mensen die met dieren kunnen praten en ze kunnen beheersen. Kra blijkt een van hen te zijn en om zijn stad te redden, moet hij snel leren omgaan met gaven waarvan hij nooit had vermoed dat hij ze bezat.

Kra werd wakker (…) deze ene keer. (blz. 37 t/m 45)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Sprookjes & fantasie

Dit boek is het eerste deel van de trilogie De Wildlingen.


Boreas en de zeven zeeënBoreas en de zeven zeeën *
Mina Witteman

De twaalfjarige Boreas gaat samen met zijn ouders een wereldreis maken.. per zeilboot! In eerste instantie wil hij helemaal niet mee, maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Helemaal als zijn beste vriendin Merel een zomer met hen meevaart. Maar dan moet hij kiezen: gaat hij met Merel terug naar Nederland om bij zijn opa en oma te wonen, of vaart hij verder mee?

Het is avond (…) me bijna fijn. (blz. 24 t/m 30)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre
: Avontuur


De zee kwam door de brievenbusDe zee kwam door de brievenbus *
Selma Noort

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’ In dit verhaal vertelt Liesje hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte.

‘Sjaantje! Pak de (…) op elkaars tenen. (blz. 15/16)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Genre: Historisch verhaal


Mijn broer de robotMijn broer de robot
James Patterson

Sammy is een buitenbeentje. En dat wordt alleen maar erger wanneer hij van zijn geniale moeder een sprekende, wandelende robot mee naar school mee moet nemen. Deze robot denkt niet alleen dat hij Sammy’s broer is, hij is ook een gigantische nerd. Kan de robot bewijzen dat het cool is om raar te zijn? En wat voor geheim houdt hij achter?

Oké, hier moet (…) mams lab. Letterlijk. (blz. 56 t/m 60)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: School


Thailand here we comeThailand, here we come! *
Sanne de Bakker

Floortje de Mol is met haar familie op wereldreis! Na Suriname, New York en Marokko doen ze nu Thailand aan. Floortje kan niet zo goed van de reis genieten, want ze mist haar Marokkaanse vriendje Arib heel erg. En de oppas van haar demente oma, die met hen meereist, moet plotseling terug naar Suriname. Gelukkig vinden ze snel Thaise vervanging en kunnen ze toch nog veel van het land zien.

Floortje en haar (…) Katoo nog eens. (blz. 21 t/m 29)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (J)
Genre: Verhalen

Dit is het vierde deel in de serie, maar door een goede samenvatting van de eerdere delen aan het begin van het boek kun je het verhaal prima volgen. Om het boek goed te kunnen presenteren is het handig om eerst de achterkant in zijn geheel voor te lezen.

Verder kun je vertellen dat het verhaal wordt afgewisseld met ‘wist-je-dat’-pagina’s vol met weetjes over Thailand. Er staat zoveel landeninformatie in dit boek dat de bibliotheek het boek bij de informatieve boeken heeft geplaatst (J 992). Het is echter ook echt een fictief verhaal.


Archie Greene en het geheim van de magiërArchie Greene en het geheim van de magiër *
D.D. Everest

Archie Greene ontvangt op zijn twaalfde verjaardag een geheimzinnig cadeau. Het is een vierhonderd jaar oud boek in een taal die hij niet kent. Met daarbij een opdracht: breng het boek terug naar het Museum van Magische Varia. Archie gaat naar dat geheimzinnige museum en komt in een wereld vol duistere krachten, fluisterende boeken en tovenaars.

Archie kon zich (…) de andere kant. (blz. 72 t/m 76)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Sprookjes & fantasie

Dit is het eerste deel in een nieuwe fantasy-reeks die érg sterk doet denken aan Harry Potter.


Plan CPlan C *
Simone Arts

Diede kijkt uit naar de dag dat haar pleegbroer Cees komt. Eindelijk is ze geen enig kind meer! Ze hoopt dat hij wil komen kijken bij al haar basketbalwedstrijden en is vastbesloten ervoor te zorgen dat hij het fijn vindt om bij hen te wonen. Maar als haar nieuwe broer er eenmaal is, wordt haar geduld behoorlijk op de proef gesteld…

‘Komt de koning (…) ‘Hou vol, oop’. (blz. 26 t/m 31)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Genre: Verhalen

Bijzonder in dit boek is dat je het verhaal van twee kanten leest: Diede is de ik-persoon in het grootste gedeelte van het verhaal, maar ook Cees komt aan het woord in het schuingedrukte gedeelte (dit zit ook in het fragment). Op die manier kom je er langzaam achter hoe de situatie in elkaar zit.


Mijn broer is een superheldMijn broer is een superheld *
David Solomons

Luuk zit met zijn oudere broer Zack in hun boomhut, als hij moet plassen. Wanneer hij terugkomt, blijkt zijn broer ineens superkrachten te bezitten! En alsof dat niet genoeg is, moet Zack niet één, maar zelfs twee universums redden. Luuk baalt als een stekker! Maar de wereld moet gered worden en iemand moet ervoor zorgen dat Zack zijn missie volbrengt. Luuk krijgt het nog lastig…

“Mijn mond werd (…) haar moest tegenhouden. (blz. 77 t/m 85)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Genre: Verhalen


Geel grasGeel gras *
Simon van der Geest

Als Fieke op een ochtend tijdens haar vakantie in Frankrijk wakker wordt, blijkt dat haar ouders van de camping zijn vertrokken en haar en haar tentje zijn vergeten. Wat nu?!

Steek ik mijn (…) uit. Daarnaartoe dus. (blz. 5 t/m 9)

 

Leeftijd: vanaf ca. 8 jaar (B)
Genre: Verhalen


Het Picasso mysterieHet Picasso mysterie *
Manon Berns

Storm en zijn beste vriend Jim vormen samen de Blockbusters: een geheim genootschap dat altijd op ontdekking is. Storms moeder is restaurateur van schilderijen. In ‘de bunker’, haar atelier aan huis, onderzoekt zij regelmatig wereldberoemde meesterwerken. De Blockbusters vermoeden dat het beroemde schilderij ‘De jongedames van Avignon’ van Picasso uit het restauratieatelier van Storms moeder gestolen gaat worden. Hun speurtocht naar de dader leidt hen helemaal tot in Parijs.

De vreemde professor (…) hem dat gewoon. (1e hoofdstuk)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Detective

Dit boek is het eerste deel van de serie Blockbusters en geschreven door een kunsthistoricus. Er is ook al een tweede deel verschenen (in 2016): Het geheim van Monet. Achterin het boek staat veel informatie over kunst, inclusief een verwijzing naar bijbehorende websites.

Er zijn twee varianten van dit boek: een ‘gewoon’ boek en een dyslexie vriendelijke uitgave, in het speciale dyslexie lettertype. Vandaar dat ik geen bladzijdenummers heb opgeschreven bij het fragment, maar alleen ‘het eerste hoofdstuk’ – dan kun je het fragment in beide boeken makkelijk vinden!


Groter dan de lucht, erger dan de zonGroter dan de lucht, erger dan de zon
Daan Remmerts de Vries

Tijdens een zomerkamp op Vlieland hoort de elfjarige Elmer ineens een stem in zijn hoofd, van ene Lomax. Deze Lomax is gekomen, zo beweert hijzelf, om Elmer te helpen. Aangemoedigd door influisteringen van Lomax komt Elmer in opstand tegen alles wat hij moet. Nadat dat in eerste instantie goed lijkt uit te pakken, gaat alles mis. Is het mogelijk om aan de macht van Lomax te ontsnappen?

Ik had gedaan (…) begon te juichen. (blz. 21 t/m 29)

Leeftijd: vanaf ca. 11 jaar (B)
Genre: Psychologisch verhaal

Daan Remmerts de Vries is een kei in het opbouwen van onderhuidse spanning. Het is goed om te weten dat het daardoor een zeer indringend boek is. Er wordt vrij veel gevloekt in het boek.


Dubbel avontuurDubbel avontuur *
Marlies Slegers

Gijs’ vader heeft een spectaculaire uitvinding gedaan: de Multikloner! Alles wat je erin legt, kun je verveelvoudigen. Best handig als moeder Lydia uiensoep wil maken en er is nog maar één klein uitje. Gijs en de rest van de familie moeten wel iets beloven: ze mogen nooit – maar dan ook echt nooit-nooit – een levend wezen klonen. Maar dan belandt er per ongeluk een haartje van Gijs in de Multikloner…

Toen Gijs een (…) niet achter komen! (blz. 25 t/m 30)

Leeftijd:vanaf ca. 8 jaar (B)
Genre: Avontuur

Dit is het vierde deel in de serie Gezocht: normale ouders. Aan het begin van het boek staat een intro voor de lezers die de eerdere delen niet hebben gelezen, waarin alle hoofdpersonen worden voorgesteld.


De vloek van AngusDe vloek van Angus: dagboek van een maffe brownie
Bruce Coville

Angus is een brownie: een klein, magisch wezen dat graag klusjes doet voor de mensen aan wie hij toebehoort. Als Angus gekoppeld wordt aan de slordige Alex, ontdekken ze dat ze door een vloek aan elkaar verbonden zijn en dat die vloek Alex’ familie bedreigt! Ze zullen moeten samenwerken om deze rampzalige vloek te doorbreken.

Zondag 20 september (…) haar eigen privébrownie. (blz. 9 t/m 13)

Leeftijd: vanaf ca. 9 jaar (B)
Genre: Sprookjes / fantasie

Lees eerst de achterkant van het boek voor. Laat ook zeker de bijzondere vormgeving van het boek zien!

Dit is het eerste deel van de serie Verhalen uit het Betoverde Rijk.


Het geheim van de oostenwindHet geheim van de oostenwind
Ellen Tijsinger

Dit is een boek in drie delen, over kinderen die alledrie iets met de oostenwind hebben en op een bijzondere manier met elkaar verbonden zijn: de zwakbegaafde Joris, een eenzame jongen die zijn varende vader zoekt en Marieke die graag bij haar opa was. Een verdrietig en ontroerend verhaal over rouw, verlies en eenzaamheid.

Het werd voorjaar (…) om hem heen. (blz. 24 t/m 27)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Verhalen

Dit literaire verhaal (valt in de categorie Griffelboeken; voor uitleg klik hier) zal voor veel kinderen erg ingewikkeld zijn. Lees eerst bovenstaande samenvatting voor en daarna de achterkant van het boek.


Baron 1898Baron 1898 *
Jacques Vriens

In 1893 steekt Gustave de gevaarlijke Zompige Heide over. Wanneer hij bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt hij een goudklompje in zijn zak. In 1898 keert Gustave terug. Als ‘Baron Hooghmoed’ koopt hij de Zompige Heide op en bouwt er een goudmijn. Maar degenen die daar naar binnen gaan, komen lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Met kloppend hard (…) rotstunnel stort in. (blz. 52 t/m 59)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: Historisch verhaal

Dit boek hoort bij de nieuwste attractie in de Efteling en is dan ook in samenwerking met de Efteling geschreven. Bijzonder is dat twee hoofdstukken zwarte bladzijden met witte letters hebben. Het fragment is één van deze hoofdstukken.


Lynn 2.0Lynn 2.0 *
Anke Kranendonk

Lynn maakt zich klaar voor de spannendste gebeurtenis van het jaar: het schoolkamp van groep 8. Ze is echter erg in de war door haar gevoelens voor Joeri en op kamp loopt alles uit de hand. Lynn probeert zichzelf te blijven, maar dat valt niet mee. Dan ligt er een meisje aan de rand van het zwembad. Wat is er gebeurd?

Het hoofd van (…) de politie maar.’ (blz. 30 t/m 37)

Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar (B)
Genre: School / Vriendschap & Verliefd