Pablo Fernando wordt afgezet en is niet langer president van Costa Banana. Hij vlucht met zijn gezin naar Costa Kanaria, waar de 12-jarige Angelino net president is geworden. Angelino benoemt Rosa en Fico tot zijn adviseurs. Maar een land besturen blijkt lastiger dan gedacht en overal loert gevaar. Als Rosa een gemeen complot ontdekt is het al bijna te laat. Lukt het haar de jonge president te redden?
Dit is het zesde en laatste deel uit de serie Costa Banana. De boeken in deze serie zijn prima los van elkaar te lezen.
Recensie
Aan het eind van deel 5, De eilandenruzie, is Max Romero – president van Costa Kanaria – gevangengenomen. Het is duidelijk dat er een nieuwe president moet komen. Nadat de hele, zeg maar gerust, zeer bijzondere familie Romero in hoofdstuk 0 aan je is voorgesteld, wordt besloten dat Max’ zoon, de 12-jarige Angelino, de nieuwe president moet worden. En dat is het begin van een heleboel problemen…
Jozua Douglas heeft er een heel verrassend zesde deel van de serie van gemaakt, door het hele boek in een compleet ander land te laten afspelen! De hoofdpersonen zijn echter grotendeels gelijk gebleven en ook zijn kenmerkende combinatie van doldwaze humor en spanning vind je weer in dit boek terug.
Terwijl Angelino op de Paradijseilanden te horen krijgt dat hij naar huis moet komen, omdat hij de nieuwe president is geworden, krijgt Pablo Fernandez namelijk iets minder leuk nieuws: Generaal Sanchez heeft de macht overgenomen…
‘Met de allergrootste president ter wereld,’ zei Pablo. Het werd stil. ‘Wat?’ riep hij. Toen werd hij bleek. Zijn mond viel open. ‘Maar dat kan niet!’ schreeuwde hij. ‘Ik ben de president van Costa Banana! Wat denkt hij wel? Laat hem arresteren!’
Opnieuw viel er een stilte. ‘Hoe bedoel je, dat kan niet?’ riep Pablo.
Pablo en zijn kinderen Rosa en Fico kunnen niet meer terug naar Costa Banana. Daarom nodigt Angelino hen uit om bij hen te komen wonen. Terwijl Pablo daar zijn eigen mini-staatje probeert op te richten, mogen Rosa en Fico Angelino adviseren. Rosa adviseert hem om verkiezingen te gaan houden en ook Angelino’s tante Aletta waarschuwt hem dat zijn ooms wel eens achter zijn baantje zouden kunnen zitten…
‘Ik snap dat het leuk is om president te zijn,’ hield Aletta vol. ‘Maar uiteindelijk bent u een dictator, net als uw vader. En met dictators loopt het meestal niet goed af.’
Rosa knikte enthousiast. ‘Er is altijd gevaar,’ zei ze. ‘En op een dag gaat het mis.’ (blz. 65)
Hoe komisch dit boek ook is, er zit daarmee absoluut een interessante laag in het verhaal verwerkt. Niet alleen gaat het over politiek, maar ook over het vermeende verschil tussen jongens en meisjes. De strijd tussen Fico en Rosa over wie het beste zou kunnen regeren (‘reageren’, volgens Fico) is een terugkerend thema in alle boeken uit de serie, maar in dit verhaal speelt vrouwenemancipatie door de vele hilarische overdrijvingen een extra grote rol.
De koning ging verder en de tolk vertaalde:
‘Wij luisteren nooit naar vrouwen. Wij luisteren nog liever naar een kotsende kat, of het geluid van knakkende knokkels.’ (blz. 128/129)
Daarnaast keren ook de kleine robotvliegen weer terug in dit verhaal. Al die herkenbare elementen én de humor zorgen ervoor dat dit boek perfect binnen de serie valt. Het valt ook te verwachten dat de macht Angelino uiteindelijk naar het hoofd stijgt. Hij wordt net zo’n gekke dictator als zijn vader en Pablo! Rosa wordt ontslagen als adviseur, maar ontdekt – uiteraard – dat de zaken er toch anders voorstaan dan ze dachten… Dat geeft het verhaal weer een verrassende en spannende wending. Ook het zesde deel is daarmee een heerlijk leesboek en een waardige afsluiter van deze geweldige serie!
Lestips
Hoe goed dit boek ook in de hele serie past, het is ook prima los van de andere delen te lezen! Voorafgaand aan het verhaal worden de hoofdpersonen namelijk aan de lezer voorgesteld en wordt ook nog kort verteld wat er vóór dit verhaal is gebeurd. Je kunt het boek dan ook heel goed apart van de andere delen promoten in de klas.
Je zou eigenlijk gewoon bij het begin van het boek kunnen beginnen: als je hoofdstuk 1 voorleest, snappen kinderen al wel dat ze dit verhaal niet al te serieus moeten nemen! Toch kun je ook al aangeven dat er wel iets mis moet gaan… want waarom zouden de broers van Max Romero ervoor kiezen om Angelino president te maken als ze het zelf eigenlijk zo graag willen zijn? Laat kinderen zelf maar eens bedenken wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Vervolgens zullen ze het boek moeten gaan lezen om erachter te komen wat er écht gaat gebeuren!
Je kunt ook de boektrailer laten zien:
Politiek en verkiezingen
Eigenlijk is de hele serie over Costa Banana erg leuk om te gebruiken als je het hebt over politiek, maar dit boek is misschien wel het beste om te gebruiken! In dit boek komen namelijk zowel de dictatuur als de democratie aan bod.
Weliswaar wordt de dictatuur van Pablo Fernandez in de hele serie op hilarische wijze overdreven – er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: een dictator bepaalt wat er gebeurt. Ook in dit boek speelt die dictatuur weer een grote rol, evenals de gevaren die een dictatuur met zich meebrengt (onderdrukking, absolute macht, complotten etc.).
Ook een staatsgreep door het leger, zoals die plaatsvindt in dit boek, is een zeer reële angst tijdens een dictatuur, al lijkt dat in dit boek positief uit te vallen voor de inwoners van Costa Banana:
‘De mensen in Costa Banana vieren feest,’ zei Rosa. (…)
‘Waar slaat dit op,’ riep [Pablo] met overslaande stem. ‘Mijn verkiezingen zijn supereerlijk. Iedereen kiest gewoon voor mij. Ze vinden mij briljant.’
‘Dat is niet waar,’ zei Rosa. ‘Je speelt vals.’
‘Ik help ze kiezen,’ zei Pablo. ‘De mensen zijn gewoon niet zo slim. Ze hebben hulp nodig.’
‘Daar denken de mensen zelf toch anders over.’ (blz. 36)
Het is dus erg leuk om dit boek voor te lezen tijdens een project over politiek en vervolgens met de kinderen te praten over staatsvormen. Ook in aanloop naar de verkiezingen is het goed om erop te wijzen hoe waardevol een democratie is – daar kun je dit boek ook prima voor gebruiken!
Er is ook nog een lesbrief bij het boek gemaakt, met daarin vijf lestips. Zo ga je een verkiezingsposter ontwerpen en nadenken over wetten.
Jozua Douglas zette daarnaast nog een paar tips op zijn eigen website, inclusief dit filmpje over verkiezingen en democratie:
Lees ook:
De Fontein, 2020
Bekijk bij bol:
Series: Costa Banana | Onderwerpen: 2020, Complot, Democratie, Dictatuur, Emancipatie, Geheim, Politiek, Serie, Tip van Emma, Tip van Finn, Vertrouwen, Vriendschap
Geïllustreerd door Elly Hees