Zilver woont met zijn ouders en zusje in een klein, slecht onderhouden huis…. Tenminste, dat denkt iedereen. In werkelijkheid hebben zijn ouders jaren geleden de loterij gewonnen: ze zijn multimiljonair! Dat houden ze echter angstvallig geheim voor de buitenwereld. Onder hun doodgewone huis heeft de familie een ongelooflijke villa met een subtropisch zwemparadijs, een dierentuin en een achtbaan.
Maar wat heb je daaraan als je het met niemand kunt delen? Zilver vertelt zijn geheim stiekem toch aan zijn beste vriend Lennon. Als ze ontdekken dat er een inbreker is, bedenken ze een plan om hem in de val te laten lopen.
Recensie
Denk aan boeken als De Waanzinnige Boomhut of Sjakie en de chocoladefabriek. Wat is het allerleukste aan die boeken? De fantastische ruimtes en kamers die er allemaal bedacht zijn! Ook zodra je Het geheim van het onderhuis openslaat, kun je op de plattegrond op de schutbladen al het meest geweldige huis zien dat je kunt bedenken! Met ontelbare kamers, een zwembad waar je vanuit je slaapkamer met een glijbaan in plonst, een basketbalveld, een ijsbaan, een gameroom en een ware dierentuin. En omdat alles nogal ver van elkaar ligt, is er ook een kamer met fietsen, scooters en skateboards om je mee te verplaatsen.
De humoristische illustraties van Micky Dirkzwager staan niet alleen op het schutblad, maar illustreren rijkelijk dit fantasievolle debuut van Ilona de Lange. Veel tekeningen dus en een huis om van te dromen, maar daar houdt de vergelijking met De Waanzinnige Boomhut wel op. Dit boek gaat ook nog echt ergens over en bevat behoorlijk meer tekst.
Zilver lijkt op het eerste gezicht natuurlijk de gelukkigste jongen van de wereld, met zo’n geweldig huis. Maar hij mag er niemand iets over vertellen! Voor de buitenwereld lijkt hij een armoedig kind, dat ook nog eens flink gepest wordt om zijn oude kleren, want zijn ouders willen zichzelf beschermen tegen ontvoerders, inbrekers en profiteurs. Zelfs de opa en oma van Zilver weten niets van hun geheim. Dat wringt natuurlijk enorm en op een gegeven moment is Zilver het zat. Hij besluit het geheim te vertellen aan zijn beste vriend Lennon.
Is het toeval dat de vader van Lennon niet veel later ineens een baan heeft in hun ondergrondse huis? Als Zilver een telefoongesprek opvangt, stapelen de raadsels zich op. Hebben zijn ouders de prijs wel echt gewonnen? Is hun geheim nog wel veilig? Niet veel later weet Zilver zeker dat er een overval op hun kluis beraamd wordt… en dan is het maar goed dat hij Lennon in vertrouwen heeft genomen, want samen verzinnen ze een geweldig plan om de inbrekers te stoppen.
Wat een heerlijk kinderboek is dit dan ook! Het bevat alles waar kinderen zo van houden: spanning, humor en heel veel fantasie. Daarbij nemen de kinderen het ook nog eens op tegen volwassenen (denk: Home alone), wordt er een pestkop teruggepakt en is er véél geld en een groot geheim, wat ook weer een beetje doet denken aan het populaire boek Elvis Watt, miljonair. Maar ondanks dat er zoveel herkenbare ingrediënten in het verhaal zitten, is het toch origineel en leest het heerlijk weg. Het laat je fantaseren over wat je met je geld zou kunnen doen, maar laat tegelijkertijd met een knipoog zien hoe mensen kunnen doorslaan als ze ineens heel rijk worden.
Dit vrolijke verhaal smaakt dan ook absoluut naar meer en gelukkig: op de laatste bladzijde van het boek ontdekken Zilver en Lennon – jawel – nóg een verdieping in dit fantastische huis. Een verdieping met ongetwijfeld nog véél meer fantastische kamers! Een mooie belofte voor het volgende deel!
Lestips
Dit boek ziet er al zo vrolijk en aantrekkelijk uit, dat kinderen er waarschijnlijk al snel nieuwsgierig naar zijn! Alleen al door het bekijken van de cover kun je met kinderen in gesprek over de inhoud van het boek.
De nieuwsgierigheid zal alleen maar worden versterkt als je nog iets over het verhaal vertelt. Eigenlijk volstaat het voorlezen van de tekst op de achterkant van het boek al, maar je kunt er ook iets langer de tijd voor nemen en de intro voorlezen (blz. 7/8) – daarmee krijgen kinderen een goed beeld van de luchtige en prettige vertelstijl.
Wil je nóg meer prikkelen, lees dan ook het derde hoofdstuk ‘Het onderhuis’ voor (blz. 12 t/m 17) of besluit gewoon het hele boek voor te lezenJ. De korte hoofstukken maken dit een heel geschikt voorleesboek en de inhoud zal waarschijnlijk de hele klas aanspreken!
Het tweede deel verschijnt in september 2020 en het voorlezen van dit boek zal er ongetwijfeld voor zorgen dat veel kinderen de serie met veel plezier zullen vervolgen (én herlezen!).
Er is trouwens ook een mooie lesbrief bij het boek gemaakt, met goede vragen die je kunt stellen vóór het lezen, maar ook ná het gezamenlijk lezen.
Droomhuis ontwerpen
Dit boek past perfect in een project over wonen en is een enorme prikkel voor het ontwerpen van je eigen droomhuis. Juist het feit dat niets te gek is in dit verhaal, zorgt ervoor dat je lekker weg kunt dromen en gestimuleerd wordt buiten de lijntjes te denken.
Ook hiervoor kun je de lesbrief goed gebruiken: daarin worden erg leuke suggesties gedaan om het droomhuis nog spannender te maken!
Uitvindingen
Ook tijdens een project over uitvindingen is dit een inspirerend verhaal! Zilver en Lennon krijgen op school namelijk de opdracht om een uitvinding te maken (blz. 29/30) en slaan enthousiast aan het ontwerpen. Ze verzinnen een draagbare sneeuwmachine (blz. 88-90) en bedenken een goede naam. Ook klasgenoten hebben interessante uitvindingen gemaakt (een skeeler-airbag bijvoorbeeld, blz. 98)!
Uitgeverij Leopold, 2019
Bekijk bij bol:Series: Miljonairskind | Onderwerpen: 2019, Armoede, Criminaliteit, Fantasie, Geheim, Geld, Huizen & bouwen, Inbraak, KBW 2023, Rijkdom, Serie, Tip van Emma, Tip van Finn, Uitvindingen, Uitvindingen & machines, Voorleestopper, Vriendschap, Wonen
Geïllustreerd door Micky Dirkzwager