IJzersterk toekomstverhaal

LilyMijn absolute favoriet van deze zomer was deze dikke pil: Lily, van Tom De Cock. Wat een GEWELDIG boek!

Misschien vertel ik je helemaal niets nieuws, want het boek komt al uit 2021 en werd – ik snap dat – Het Beste Boek voor Jongeren 2022. Eigenlijk had ik het boek dan ook meegenomen voor mezelf – een YA, dus niet per se geschikt voor Leesbevorderingindeklas.nl… dacht ik.

Maar niets is minder waar! Uitgeverij Pelckmans geeft zelf ook aan dat dit boek al geschikt is voor 11+ en ik denk dat sterke lezers uit groep 8 compleet weggeblazen worden door dit sterke verhaal over de toekomst. Het deed mij een beetje denken aan mijn eigen favoriet van vroeger – Niemand houdt mij tegen, van Evert Hartman: in beide boeken wordt een zeer doordacht dystopisch, maar realistisch toekomstbeeld geschetst, waardoor je het verhaal helemaal voor je ziet.

Lily speelt zich af in 2049 – niet eens zo heel ver weg… De wereld is compleet veranderd, maar toch nog herkenbaar: met permanente lockdowns vanwege enge virussen en schimmels, maar ook vanwege ondraaglijke temperaturen en schadelijke gassen in de lucht. De 14-jarige Lily weet niet beter en heeft een fantastisch imperium opgebouwd: ze is een invloedrijke influencer met bijna 200 miljoen volgers.

Om het ultieme aantal van 200 miljoen te halen, gaat ze een spannend avontuur aan, waarbij ze zich buiten haar bubbel begeeft. Zo ontdekt ze hoe een leven mét sociaal contact en buitenlucht kan zijn… en hoe de mens zelf de wereld heeft verziekt.

Het avontuur zet niet alleen Lily’s volgers, maar ook de lezer aan het denken, en dat zonder zwaar moralistisch te worden. Ik kon er werkelijk geen genoeg van krijgen en heb ontzettend genoten van de futuristische wereld die Tom De Cock heeft neergezet, de geweldige personages en de humoristische noot die ook steeds in het verhaal aanwezig is. Gelukkig is er al een 2e deel (STORM) en deel 3 (STAAL) is in aantocht! Dat boek verschijnt in oktober. Mooi. Heb ik precies genoeg tijd om deel 2 nog te lezen.

En heb je goede lezers in groep 8 of zin in een geweldig voorleesboek over social media, klimaatverandering, plasticsoep of activisme? Dan is dit je boek.

Leave a Reply