Opnieuw op avontuur met Torre

Torres tochtHeel veel mensen zullen niet eens weten dat ‘Torre’ er al was, maar er is dus een nieuwe editie verschenen van De toch niet zo eenzame tocht van Torre van Annekarijn Overduin!

Links zie je de nieuwe editie, uitgegeven door Gottmer, met illustraties van Sophie Pluim. Rechts staat de oorspronkelijke uitgave met illustraties van Bern Veenhof.

Toevallig was ik de oorspronkelijke versie net aan het voorlezen aan mijn zoontje; 8+ is echt de perfecte leeftijd, want het is een behoorlijk spannend en avontuurlijk verhaal. Torre wordt naar zijn oom Fons gestuurd, die nogal afgelegen in de bergen woont. Daar mag Torre zich ontfermen over een jong geitje, dat hij Natneus noemt. Maar tijdens het hoeden van de geiten wordt hij door noodweer overvallen en wordt hij meegesleurd door een woeste rivier… En dán begint er een heel bijzonder, fantasievol avontuur waarin Torre aardmannen en bevleugelden ontmoet en het moet gaan opnemen tegen een berglor.

Torres tocht Torres tocht

Tijdens het voorlezen viel me weer op hoeveel humor er in dit verhaal zit en hoe fijn dit boek voorleest! Ik las het zelf alweer 2 zomers geleden, maar het is erg leuk om het nu voor te lezen.

Het ‘oude’ boek ziet er wel heel anders uit en bij nadere inspectie zag ik dat er inhoudelijk ook wel een en ander veranderd is. Zo is ‘de betermaker’ nu een vrouw in plaats van een man en de hoofdstukken zijn iets langer geworden. Torre wordt in het oorspronkelijke boek vrij plompverloren naar zijn oom gestuurd – zelfs al ver voor de zomervakantie – omdat zijn moeder even niet zo goed voor hem kan zorgen. In het nieuwe boek zijn er twee hoofdstukken bij geschreven, waarin Torre en zijn beste vriend belaagd worden door een stel kinderen … dat hij daarbij zijn vriend Moos in de steek laat, blijft doorklinken in het hele boek – een compleet nieuwe, verdiepende verhaallijn!

Torres tocht Torres tocht

 

Ik denk dus dat ik het nieuwe boek ook nog maar even goed moet lezen Met die mooie, sfeervolle illustraties van Sophie Pluim denk ik dat kinderen dit boek ook graag zullen oppakken!

Leave a Reply