Daar zijn we weer! Terwijl ik lekker van mijn zomervakantie genoot, stond het blog op Leesbevordering in de klas even stil. Maar op Instagram heb je kunnen zien dat ik wel flink wat heb gelezen! Niet zoveel als ik van plan was, maar toch een enorme stapel. En omdat het wel even zal duren voor er van al die boeken een uitvoerige recensie op deze website staat, kun je hieronder nog even alle Instagram-posts over de boeken lezen. Ook handig als je geen Insta hebt 😉
De linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar kun je vaak al een stukje van het boek lezen via het inkijkexemplaar (handig!). Vanzelfsprekend zijn de boeken ook in de plaatselijke boekhandel te koop of te bestellen.
Het vuurhuisje
Keir Graff (vertaling: Annemarie de Vries)
Perfecte setting voor het lezen van ‘Het vuurhuisje’!🔥
En het boek is plotseling ook angstaanjagend actueel met al die bosbranden in Canada. Al speelt dit verhaal zich in Amerika af, waar een oeroud bos met grote mammoetbomen in brand vliegt.
Toch moet je er in het boek erg lang op wachten voor de bosbrand uitbreekt en echt veel aandacht voor het vuur is er ook niet. Het verhaal gaat meer over een stel zeer bijzondere mensen in een tiny house en een super-de-luxe villa. De originele titel – The tiny mansion – schept wat dat betreft betere verwachtingen. Maar dit boek van Keir Graff leest zeker lekker weg. Wat ik zeg: zeer geschikt bij een kampvuurtje dus.
De ontvoerde schat (deel 2 van Dader op het spoor)
M.G. Leonard & Sam Sedgman (vertaling: Marce Noordenbos)
🚃 Perfect boek voor een verre vakantie dicht bij huis 😁
Met ‘De ontvoerde schat’ reis je namelijk per trein van Chicago naar San Francisco. Dat is op zichzelf al spannend, maar dan wordt er ook nog een meisje ontvoerd! Dit boek van M.G. Leonard en Sam Sedgman is dus niet alleen een fantastisch reisverhaal, maar vooral ook een razend interessante detective!
Alex probeert met zijn oog voor detail het raadsel op te lossen… en dat levert een nóg beter verhaal op dan het eerste deel van deze serie ‘Dader op het spoor’. En dat wil wat zeggen, want het eerste deel ‘De juwelendief’ was ook al een heerlijk boek. Aanrader dus, zéker als je van treinen en speurdersverhalen houdt!
De grote race
Ruby Coene en Kristel Steenbergen (ill.)
Goed begin van de dag: koffietje ☕️ en een boek 📖.
(En insmeren natuurlijk ☀️😎)
‘De Grote Race’ van Ruby Coene speelt zich af in Taiwan en vertelt over een race tegen de klok in het vinden én verslaan van Kat, die een plekje wil veroveren in de Chinese dierenriem. De tweeling Li en Nao , die – heel verfrissend – niet bepaald een vriendschappelijke band met elkaar hebben, moeten hiervoor heel nauw samenwerken en allemaal puzzels oplossen.
En dat laatste maakt dit boek echt leuk: je moet het lezen regelmatig onderbreken voor het oplossen van zo’n puzzel! De uitkomst bepaalt namelijk op welke bladzijde je verder leest. Supergoed gedaan! En om je boek mooi te houden, kun je de puzzels (sudoku, logiquiz, doolhof etc.) uitprinten via de website van Uitgeverij Moon. Een lekker activerend en verrassend boek dus!
Oh ja, en je kunt het boek ook (gratis) lenen via de online bibliotheek!
Scoren!
Thomas Olsthoorn en Nazrina Rodzjan (ill.)
23 juli begonnen de Olympische Spelen! 🥇🏊🏻♂️🤾🏻♀️🏃🏿♂️
Om een beetje in de sportstemming te komen, is het leuk om het boek ‘Scoren!’ van Thomas Olsthoorn te lezen: een boek vol verhalen over beroemde sporters en hun successen – van vroeger en nu!
Opvallend is dat alle verhalen vanuit kinderen zijn geschreven: ofwel kinderen ontmoeten hun favoriete sporters ofwel ze horen er mooie verhalen over. Het zijn dus geen biografieën, maar anekdotes en verhalen over hun beroemdste overwinningen. Bij elk hoofdstuk staan een portret – gemaakt door Nazrina Rodzjan – en lijstjes met sportfeitjes.
De zomer waarin ik in een caravan woonde
Evelien Feltzer
Ik had al zo’n idee dat het nieuwe boek van Evelien Feltzer een fantastisch zomerleesboek zou zijn, maar dat is het dus ook écht. 🏕☀️
‘De zomer waarin ik in een caravan woonde’ is een heerlijk verhaal, waardoor je meteen verlangt naar zinderende zomeravonden, campings en zomervakantie.
Maar het gaat ook nog over iets anders: over hoe vreselijk het is om uit je vertrouwde leventje gerukt te worden, maar hoe dat tegelijkertijd ook weer mooie, nieuwe ervaringen en vriendschappen kan opleveren.
Juno leert in dit verhaal in ieder geval dat verhuizen naar een camping in Drenthe toch niet het einde van haar fijne leventje hoeft te betekenen.
En hoewel het best fijn is dat dit kinderboek eens niet zo dik is, had deze heerlijke summer vibe wat mij betreft nog een stuk langer mogen duren!
Het hemelboek
Sarah Devos
Hebben jullie ook gemerkt dat er echt helemaal niets van de regenvoorspellingen klopt?
Wat een weer in Nederland!!
Je kunt maar beter ouderwets naar de lucht kijken… Gelukkig heb ik ‘Het hemelboek’ van Sarah Devos gelezen! Dus nu ben ik een echte weer- en wolkenexpert!
Sowieso is dit een ontzettend interessant boek! Eigenlijk helemaal geen kinderboek, maar Sarah Devos legt alles wat met de atmosfeer en het weer te maken heeft zo duidelijk uit, dat je het boek heel goed in de klas kunt gebruiken. En superfijn: heb jij een extra goed excuus om dit mooie boek nu alvast te lezen! Op bol kun je een inkijkexemplaar met de inhoudsopgave bekijken.
Kasteel in zicht!
Ida Schuurman & Irene Goede (ill.)
Een uitstapje wordt extra leuk als je er wat meer over weet! Heel blij dus met dit boek van Ida Schuurman en Irene Goede: Kasteel in zicht!
Van tevoren thuis doorgelezen, waardoor ik al heel veel wist over het Muiderslot. Er staan trouwens nog veel meer kastelen (uit zowel NL als België) in dit prachtig vormgegeven boek. Maar ook lees je wie er in kastelen woonden, hoe ze eruit zagen, hoe ze werden gebouwd, waarom ze werden gebouwd, wat ze zo sterk maakte en hoe mensen erin leefden.
Kortom: superinformatief en extra leuk om het daarna in het echt te gaan bekijken! 🏰
De geest en het meisje
Lucy Strange (vertaling: Aleid van Eekelen-Benders)
Weer een boek uit! 📘☀️
Ik wist niet precies wat ik van ‘De geest en het meisje’ van Lucy Strange moest verwachten, maar ik wist wel dat ik haar vorige boek Ons kasteel aan zee geweldig mooi vond. En dit mysterieuze verhaal heeft me weer net zo gegrepen! Wat schrijft Lucy Strange toch mooi! (En Aleid van Eekelen heeft het ook prachtig vertaald).
Het is meer een soort detective dan een spookachtig verhaal: de 12-jarige Lady Agatha wordt na de dood van haar vader door haar gemene neef haar landhuis uitgeschopt en hoort bovendien dat haar vader niet haar échte vader was. Ze komt terecht op de ganzenboerderij van haar echte vader, maar er zijn nog heel veel raadsels om op te lossen: Wie was haar moeder? Hoe kwam ze in dat landhuis terecht? Waar is een kostbare edelsteen gebleven? En het allerspannendst: hoe lopen de wraakplannen van ‘Aggie’ af?
Een heerlijk zomerleesboek! In handig compacte paperback 😊
Reisbureau Wereldvreemd
L.D. Lapinski (vertaling: Mechteld Jansen)
Eindelijk ook dit magische en spannende boek gelezen!
En dat is mooi, want deel 2 van Reisbureau Wereldvreemd verschijnt eind deze maand (verder lezen!!). L.D. Lapinski laat je aan het einde van deel 1 nog met veel vragen achter, dus hopelijk krijgen we daar antwoord op in het volgende boek!
En wat een geweldige vormgeving hè… alsof je net als Flick in een koffer stapt en zo in een volledig andere wereld terecht komt! Met supercoole stickers die je op je vakantiekoffer kunt plakken. 🧳
Flick ontdekt dat ze magie kan zien en wordt zo lid van Genootschap Wereldvreemd. Samen met Jonathan bezoekt ze per koffer allerlei werelden in het multiversum, maar ze komen er al snel achter dat de werelden ernstig worden bedreigd… Kunnen zij ze redden??
Qua verbeelding en fantastische werelden deed het boek me wel denken aan De ruimteatlas van Jesse Kreek, maar dit boek heeft een totaal andere vertelstijl en zit toch heel anders in elkaar…
Echt een boek om mee op reis te gaan en even te verdwijnen in een andere wereld! (of beter: in heel veel andere werelden! 😁💫) 📗
Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw
Davide Morosinotto (vertaling: Pieter van der Drift en Manon Smits)
Terwijl het eindelijk wat zonniger wordt in Nederland, ben ik helemaal verdiept in dit adembenemende, ijskoude, heftige en eindeloos boeiende verhaal over de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet-Unie. ❄️
Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw van Davide Morosinotto werd dit jaar bekroond met de Zilveren Griffel in de categorie 12-15 jaar. Ik snap wel waarom! Wat een intrigerend boek! Geweldig geschreven, in dagboekvorm, waardoor je via schriften de belevenissen van de tweeling Viktor en Nadja te horen krijgt.
Echt een enorm dikke pil (bijna 500 blz), maar een boek dat je eigenlijk in één ruk uit wilt lezen. Het doet mij denken aan de fascinatie die ik als kind voelde toen ik Pjotr van Jan Terlouw las. Een absolute aanrader dus voor goede lezers in groep 8 (en ouder natuurlijk!).
Het geheim van Michelangelo
Carlo A. Martigli (vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts)
Ik zit nu helemaal in de historische fictie!
‘Het geheim van Michelangelo’ van de Italiaanse schrijver Carlo A. Martigli neemt me mee naar het 16e eeuwse Italië, vol intriges en geheimen rondom het katholieke geloof.
Jacob gaat in de leer bij de beroemde kunstschilder Michelangelo, maar wordt al snel betrokken in geheime opdrachten vol raadselachtige codes van de Illuminati. Spannend!! #snelverderlezen
De olifantendief
Jane Kerr (vertaling: Ingrid Buthod-Girard)
Op reis met een boek! 📘🗺
En wat voor een reis… ‘De olifantendief’ van Jane Kerr is echt een heel bijzonder verhaal, dat nog gedeeltelijk echt gebeurd is ook!
🐘 Het verhaal speelt zich af in 1872: de eigenaar van een dierentuin in Manchester koopt in Edinburgh een olifant en wil deze met zoveel mogelijk aandacht in zijn dierentuin zien te krijgen. Daarvoor doopt hij een jonge zakkenroller om tot ‘Prins Danjat’ en stuurt hem op pad met de olifant, lopend, dwars door Schotland en Engeland.
Dat is nu wat je zegt een zeer bijzondere roadtrip! En dan gaan er ook nog steeds meer dingen onderweg mis… Er blijken meerdere mensen te zijn die helemaal niet willen dat de olifant op tijd in Manchester aankomt… 🐘
De wonderbare reis van Nils Holgersson
Selma Lagerlöf (vertaling: Bette Westera) en Martijn van der Linden (ill.)
🇸🇪 Toch nog in Zweden geweest deze vakantie! 😉
Met Nils Holgersson, Akka en Mårten ben ik van het zuiden van Zweden helemaal naar Lapland gevlogen en weer terug.
Het was een verre reis en ik heb er behoorlijk lang over gedaan om het hele boek voor te lezen. Het boek is wel – heel handig – verdeeld in allemaal korte verhaaltjes, ideaal voor niet al te lange voorleessessies.
Voor mij was het niet alleen jeugdsentiment, maar vooral ook veel herkenning doordat ik vaak in Zweden ben geweest. Ik was wel blij met de Zweedse ‘uitspraakcursus’ voorin het boek, die Bette Westera als vertaalster heeft toegevoegd!
Mijn zoontje van bijna 6 vond het verhaal geweldig en ik denk dat de vele dierenverhalen in het boek vooral goed bij zijn leeftijd passen. Voor oudere kinderen (van nu) verloopt het verhaal waarschijnlijk iets te traag en is het ook niet altijd spannend genoeg. Selma Lagerlöf schreef het boek om Zweedse kinderen te leren over hun land – dat wordt zelfs in het verhaal uitgelegd! – maar daardoor is het af en toe best langdradig. Anderzijds leer je door het boek dit Scandinavische land goed kennen, al moet je daarbij ook wel beseffen dat het verhaal zich zo’n 100 jaar geleden afspeelt.
Het boek is in deze prachtige recente uitgave heel fijn vertaald, met vlot taalgebruik en vele mooie ritmische zinnen die de vogels uitspreken. En dan die prachtige illustraties van Martijn van der Linden! 😍 Die brengen het verhaal echt mooi tot leven. Het was heerlijk om voor te lezen!
Het nest van de tijger (Explorer Academy 5)
Trudy Trueit (vertaling: H.C. Kaspersma)
Dit is echt zo’n gave serie! ‘Het nest van de tijger’ is alweer het 5e deel uit deze serie en het verhaal wordt alleen maar spannender!
Cruz zit op de Explorer Academy (van de National Geographic Society) en reist de hele wereld over om allerlei missies uit te voeren met zijn medestudenten. In dit deel zijn ze o.a. op de Seychellen en onderzoeken ze het koraalrif, redden ze zeeschildpadden en verwijderen ze invasieve planten (ja, goed voor de woordenschat, deze serie!).
Maar… ze reizen ook naar de Taj Mahal en Bhutan. Niet voor een missie, maar om stukjes van een geheime formule te vinden… en dát is levensgevaarlijk!
Dit is zeker een serie om in groep 7 en 8 (of in het VO) te promoten! Er zijn stoere boektrailers én de eerste delen zijn te lezen in de online bieb. Maar de boeken zijn zo mooi vormgegeven (check de glanzende tijgerstrepen op de cover!)… die maken het een nog fijner leesavontuur!
De magische wereld van Charlie: De leerling-toveraar
Audrey Alwett (vertaling: Lidewij van den Berg & Sandra Verhulst)
Wow, wat een leeservaring is dit! Uitgeverij Luitingh-Sijthoff vergelijkt de nieuwe serie ‘De magische wereld van Charlie’ zelf met het door hen uitgegeven Nevermoor en dat is volkomen terecht. Het is gewoon bizar hoe doordacht en ingenieus Audrey Alwett de magische wereld van Charlie heeft weten vorm te geven in dit boek. Fascinerend!
Gemakkelijk is het boek zeker niet, met veel beeldspraak en soms bijna poëtisch taalgebruik. Bovendien is het begin ronduit raadselachtig en moet je flink wat geduld opbrengen om te snappen hoe alles in elkaar zit. Ploeteraars, perlums en runen… er gaat een totaal nieuwe wereld voor je open. Maar als die puzzelstukjes dan eenmaal in elkaar vallen!! Wow! Verpletterend gewoon!
Naar het einde toe krijgt het verhaal steeds meer vaart en wordt het steeds spannender. En dan ineens ben je al op de laatste bladzijde! Aargh! Dit boek ga je niet snel vergeten. #kommaardoormetdeel2