Bureau SPEURNEUS en de Junglebende

Bureau Speurneus en de junglebendeMeneer De Bruin meldt zich aan voor een bijzondere opdracht. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. moet de vermiste Cor de Haan opsporen in de jungle van Costa Banana.

Het is geen gewone opdracht, maar een soort wedstrijd waar verschillende detectives aan meedoen. Lev vertrouwt het niet en daarom gaan hij en zijn vrienden mee om meneer De Bruin in de gaten te houden. Algauw ontdekken de kinderen dat ze in groot gevaar verkeren.

Dit is het los te lezen vervolg op Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia.

Recensie 

Bureau SPEURNEUS en de Junglebende

Hóe leuk: dit avontuur speelt zich grotendeels af in het land Costa Banana, een land dat Jozua Douglas zelf heeft bedacht voor zijn serie over de ‘gruwelijke generaal’! Feest der herkenning dus voor kinderen die hebben genoten van die serie. Dit boek gaat echter niet over Pablo Fernando, Rosa en Fico, maar over dezelfde personen als in Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia: Lev, zijn vader meneer de Bruin, buurmeisje Yara, haar moeder Daiza en vriend Hugo. Nieuw is het personage Arie de Haan: een hilarisch over-the-topfiguur die verschillende detectivebureaus de opdracht geeft om zijn broer Cor de Haan op te sporen in de jungle.

De deur ging open en er verscheen een forse man met een bolle buik en een grote snor. Hij droeg een trainingspak en liep op badslippers.
‘Ha!’ riep hij met twinkelende ogen en een brede glimlach. ‘Meneertje Speurneus!’ Hij stak zijn hand uit en gaf meneer De Bruin een stevige handdruk.
‘Laat ik me eigen even voorstellen: Arie. Arie de Haan. Me vrienden noemen me ook wel Arie Bombarie. Of Arie Ferrari.’ Hij lachte. ‘Arie Safari, mag ook. Of Arie Kanarie. Maak nie uit.’ (blz. 14)

Bureau SPEURNEUS en de Junglebende

©2022 De Fontein, illustratie van Geert Gratama uit Bureau SPEURNEUS en de Junglebende

Lev en zijn vrienden hebben er direct al een slecht gevoel bij, dus ook Bureau D.A.I.Z.A. (zie deel 1) meldt zich aan voor de opdracht. En dat is maar goed ook, want op de luchthaven ontdekt Lev al dat Arie iets in zijn schild voert. En als Cor dan ook binnen no time terecht is, is dat allemaal wel héél toevallig.

‘Krijg de kontkriebel! Waaro leg die gast? Ik bedoel: In what sickhouse lies that guest?’
De bediende noemde de naam van een ziekenhuis in San Fernando.
Arie was door het dolle heen. ‘Tjongejonge. Die Cor. Die gekke gozer. Die rare snoeshaan. Die malle bosbaviaan. Net nu we hiero zijn. Daar valt toch je bek van open?’ (blz. 93)

Afgezien van alle gekkigheid heeft Jozua Douglas ook weer veel realistische elementen in zijn verhaal verwerkt. Een waarschuwing om niet je geboortedatum als pincode te gebruiken; een tv-programma over de douane waarin verdachte reizigers uit de rij worden gepikt… Het is duidelijk waar hij zijn inspiratie voor dit boek vandaan heeft gehaald! Maar met welke verdachte praktijken houdt Arie zich precies bezig? En hoe zorgen Lev en zijn vrienden ervoor dat ze zelf niet in de problemen komen? Er is weer genoeg om de lezers vol spanning mee bezig te houden!

Lestips

Dit boek kun je het beste laten promoten door Jozua Douglas zelf! Hij heeft een leuk filmpje gemaakt bij het boek:


De Fontein, 2022

Bureau SPEURNEUS en de Junglebende


Genre: Detective
Series: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. | Onderwerpen: 2022, Beroepen, Criminaliteit, Criminelen, Dierenbescherming, Douane, Familie, Jungle, Luchthavens, Speuren, Tip van Emma, Tip van Finn, Verdwijningen, Verliefdheid, Vriendschap
Geïllustreerd door Geert Gratama

Leave a Reply