Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia

Bureau Speurneus 1‘Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.?’ vroeg Lev.
‘Mooie naam hè?’ zei meneer De Bruin. ‘Het betekent: Sublieme, Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. We zijn een perfect team, jongen.’
‘Maar pap, ik zei toch dat ik geen detective wil worden.’

Er is een moord gepleegd in de bibliotheek! De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren. Meneer De Bruin is ervan overtuigd dat zijn zoon Lev als topdetective de moord binnen no time zou kunnen oplossen. Hij richt enthousiast een detectivebureau op, maar Lev heeft er helemaal geen zin in. Als meneer De Bruin echter plotseling zelf verdachte wordt, móet Lev wel in actie komen. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen.

Dit is het eerste deel in de serie over Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S., maar Lev de Bruin en zijn vader ken je misschien al wel uit De verschrikkelijke badmeester. Dit boek is echter los van dat deel te lezen.

Recensie

Hoezo, boeken over bibliotheken en boeken zijn stoffig en saai? Niet bij Jozua Douglas! Er is namelijk een moord gepleegd in de bibliotheek van Dinkelberg. En bibliothecaris Sjaak S. wordt verdacht… Dat is gelijk een erg spannend begin! Maar geen zorgen… er staan geen bloederige of gruwelijke details in het boek en Jozua Douglas brengt je al snel aan het lachen met zijn kenmerkende, humoristische manier van schrijven. Ook de illustraties van Geert Gratama zijn eerder grappig dan eng.

Bureau Speurneus

©2021 De Fontein, illustratie van Geert Gratama uit Bureau SPEURNEUS

Meneer De Bruin leest in de krant dat de dader nog steeds niet is gepakt en vindt de politie maar een stelletje kaasviolen. Hij is ervan overtuigd dat hij samen met zijn – volgens hem – geniale zoon Lev de moord zó kan oplossen. Met enthousiast fanatisme richt hij detectivebureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. op en geeft Lev allerlei detectivelessen, zoals geheugentraining met memory, vingerafdrukpoeder maken van maizena en houtskool.

Dat je dit boek niet al te serieus moet nemen, blijkt wel uit de vele grappige lijstjes vol originele vondsten. Zelfs voor volwassen voorlezers heeft Douglas grapjes in het verhaal verwerkt, met hilarische verwijzingen naar bekende schrijvers (Agatha Kriskras en Adriaan van Distelaere, met zijn boek Pissen in een klein viooltje, van 2000 bladzijden).

Het verhaal neemt echter een spannende wending als meneer De Bruin in een valstrik trapt en wordt gearresteerd. Wie zit hierachter en hoe kan Lev bewijzen dat zijn vader onschuldig is? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn buurmeisje Yara (aka de wandelende boekenkast) en enthousiaste vriend en vlogger Hugo. Ook Yara’s moeder Daiza schiet te hulp en gezamenlijk richten zij dan ook maar een bureau op: Bureau D.A.I.Z.A.: Dappere Aandachtige Inspecteurs Zonder Angst. Geweldig, Douglas blijft het hele boek door strooien met dit soort leuke afkortingen.

Bureau Speurneus

©2021 De Fontein, illustratie van Geert Gratama uit Bureau SPEURNEUS

Toch is het lang niet alleen hilariteit en kolder in dit boek. Er zijn heel wat raadsels op te lossen en de kinderen komen af en toe in erg gevaarlijke situaties terecht! En welke rol spelen Archibald, doedelzakken en Schotse ruiten eigenlijk in het verhaal? Tot het einde blijft het spannend of Lev en zijn vrienden ‘de boekenmaffia’ kunnen ontmaskeren. Wat een heerlijk leesavontuur – dat doet enorm uitzien naar het volgende deel in deze serie!

Lestips

De boeken van Jozua Douglas lezen mede door de korte hoofdstukken vol spanning en humor heerlijk voor, maar zijn ook heel erg leuk om zelf te lezen. Misschien kennen de kinderen de Costa Banana-serie al, maar deze nieuwe serie is ook zeker de moeite waard om te promoten!

Dat kan heel simpel: lees de achterkant voor en laat vervolgens de illustratie op de voorste schutbladen zien – dat ziet er spannend uit! Er is een MOORD gepleegd in de bibliotheek!! (Geloof me, dan wil meteen de helft van de klas het boek al lezen…)

Vervolgens kun je vertellen dat Lev en zijn vrienden gaan proberen om Sjaak Schreef af te luisteren… maar daarvoor hebben ze wel een gevaarlijk plan! Lees vervolgens hoofdstuk 20 voor:

Het was rustig (…) ‘Ik kom al.’ (blz. 132 t/m 137)

Detectiveles

Ik moest wel even twee keer kijken naar het woord detectiveles (aha! detective-les) voor ik het goed las, maar daar kun je gelijk iets leuks mee doen in de klas! Geef je klas detective-les! 🙂

De ideeën reikt Jozua Douglas al aan in hoofdstuk 6 (blz. 43) – maak er een circuitje van!

  1. memory spelen
  2. vingerafdrukpoeder maken
  3. interview-technieken oefenen (maak het moeilijk voor de ondervraagde: laat hem of haar expres liegen!)
  4. gipsafdrukken maken
  5. dirigentje spelen (zie jij wie er als eerste beweegt?)

Voor detectiveles 2 – vingerafdrukpoeder maken – heeft Jozua Douglas zelfs een handig filmpje gemaakt!

Lesbrief

Lesbrief Bureau SpeurneusEr is ook nog een geweldige lesbrief bij het boek gemaakt, geschikt voor groep 5 t/m 8.

Met behulp van de lesbrief kunnen je leerlingen een detectivespel spelen, waarbij ze zelf een moord moeten oplossen; oefenen ze het schrijven van een misdaadverslag en mogen ze gekke ‘uitfoeterwoorden’ verzinnen (denk: kaasviolen).

Afkortingen

Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en Bureau D.A.I.Z.A. zijn geniale afkortingen van een lange zin. Kunnen de kinderen ook zo’n soort afkorting maken? Bijvoorbeeld met hun eigen naam of met een ander woord?

Of kunnen ze net als Daiza een gekke vereniging bedenken, zoals de K.V.B.B.Z.Z.? (blz. 145)


Uitgeverij De Fontein, 2021

Bureau Speurneus


Genre: Detective, Humor
Series: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. | Onderwerpen: 2021, Beroepen, Bibliotheken, Boeken, Criminaliteit, Familie, Kinderboekenweek 2021, Misdaad, Moord, Serie, Speuren, Taal, Tip van Emma, Tip van Finn, Vloggen, Voorleestopper, Vriendschap
Geïllustreerd door Geert Gratama

Leave a Reply