Grapman 2: Sci-girl* slaat toe

Sci-girl slaat toe* spreek uit als Saai-girl

Wanneer dodelijke verveling dreigt, brengt één superheld redding: Grapman!!

Maar in dit tweede deel krijgt Grapman concurrentie van Sci-girl, die met haar superieure kennis elke superschurk in slaap weet te praten. Samen moeten ze weer zien te ontsnappen uit de klauwen van meester Nietje, die hen in dit boek heeft ontvoerd naar de 18e eeuw.

En zullen Nik en Noor er ooit achter komen dat ze eigenlijk best goed kunnen samenwerken?

Waarschuwing: Dit boek is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor pinguïns.

Tweede deel van Grapman, maar het boek is prima los te lezen van het eerste deel, want aan het begin staat er een korte samenvatting van deel 1.

Recensie

Als je om de titel van een boek al moet lachen, is het boek eigenlijk bij voorbaat al geslaagd.

Dit boek heeft nauwelijks boekpromotie nodig – met zijn aantrekkelijke omslag (felle kleurtjes, superheld, grappen… check!) zullen kinderen dit boek graag uit de kast trekken.

Sci-girl slaat toe

©2021 Querido, illustratie van Kees de Boer uit Grapman 2

Maar ook ín het boek word je niet teleurgesteld. Na het hilarische eerste deel, gaan Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer in dit deel ook weer helemaal los, met nog meer grappen en kolder, maar ook weer met een klein historisch ondertoontje.

Nik, met zijn niet-erkende superhumor, krijgt in dit tweede deel van Grapman concurrentie van Noor, die met haar wetenschappelijke kennis SCI-GIRL wordt! En ook al zijn Grapman en Sci-girl aartsvijanden… ook in dit deel weten ze hun gezamenlijke vijand – meesterschurk meester Nietje! – te verslaan door samen te werken.

Meester Nietje ontvoert hen na een geslaagde topograp van Nik namelijk weer met zijn tijdmachine naar het verleden – dit keer naar de 18e eeuw, waar ze gedwongen worden om schoorsteenveger te worden. Nik is in shock dat er in die tijd kinderen zijn die blijkbaar iets willen leren en wil dolgraag terug naar zijn eigen tijd (waar kinderen zijn grappen tenminste kunnen lezen). Ook Noor wil graag terug, want ze moet nog steeds haar topotoets maken.

Sci-girl slaat toe

Sci-girl slaat toeEn mocht je dit boek nog op énig moment serieus nemen, dan zorgen de vele pinguïns er in dit deel wel voor dat je daarmee stopt. Een vooruitblik naar het volgende deel en nog wat extra grappen (grap mee!) aan het einde van het boek maken de hilariteit compleet. Wat een geweldige serie is dit toch!

Lestips

Wil je dit boek promoten met een fragment? Dan zou je een stukje voor kunnen lezen uit hoofdstuk 2 (de topograp). Wel de illustraties laten zien, natuurlijk!

Ik zat heerlijk (…) zo LEEK het. (blz. 30 t/m 37)

Vertel dat meester Nietje daarna verandert in een MEESTERschurk!
Gelukkig is Sci-girl er om Grapman bij te staan in de strijd tegen deze gezamenlijke vijand!


Lees ook:

Grapman - held met humor


Em. Querido’s Uitgeverij, 2021

Sci-girl slaat toe

Grapman 1 bol


Genre: Humor
Series: Grapman | Onderwerpen: 2021, Graphic Novel, Grappen, Illustraties, Kinderarbeid, Moppen, School, Schoorsteenvegers, Serie, Straffen, Striptekenen, Superhelden, Tijd van pruiken en revoluties, Tijdreizen, Tip van Daan, Tip van Finn
Geïllustreerd door Kees de Boer

Leave a Reply