Grapman 1: Held met humor

Grapman - held met humor Nik lijkt een gewone jongen, maar eigenlijk is hij… Grapman! Als hij een boef wil vangen vertelt hij snel een mop en valt de boef om van het lachen – nou ja… dat is zijn plan. Jammer alleen dat er in de echte wereld helemaal niemand om hem moet lachen. En degene met het állerkleinste gevoel voor humor is zijn leraar, meester Nietje.

Wanneer Nik op een dag per ongeluk – of dankzij zijn superhumor? – de klas toch aan het lachen maakt, knapt er iets bij de meester. Hij neemt Nik en zijn superslimme klasgenootje Noor mee naar een tijd waarin meesters kinderen nog echt mochten straffen. Kan Grapmans superhumor hen redden? Of maken zijn grappen het alleen maar erger?

Eerste deel in deze serie over Grapman.

Recensie

Wat een ontzettend grappig boek! Hoofdpersoon Nik overschat zijn eigen humor nogal (hij ziet zichzelf als ‘superheld met humor’, maar daar denkt zijn klas totaal anders over) en komt flink in de problemen als hij zijn spreekbeurt niet heeft geleerd. Meester Nietje – met de allerállerminste humor – verheugt zich namelijk enorm op de complete afgang van Nik. Onbedoeld krijgt Nik zijn klas echter toch aan het lachen en dan KNAPT er iets bij de meester…

Grapman 1

©2020 Querido, illustratie van Kees de Boer uit Grapman 1

Grapman 2

©2020 Querido, illustratie van Kees de Boer uit Grapman 1

Zijn meester, die de leerlingen aanspreekt met ‘leerplichtigen’ – geniaal, hoe kom je erop?! – blijkt een totaal geflipte en gemene sadist. Hij neemt Nik en zijn superslimme klasgenootje Noor, met wie Nik de spreekbeurt moest houden, mee op een tijdreis naar de 19e eeuw, waar hij ze pijnlijk kan straffen.

Grapman

©2020 Querido, illustratie van Kees de Boer uit Grapman 1

Noor is net als meester Nietje een geweldig karikaturaal personage: ze is ongelooflijk leergierig en nogal braaf en vindt het nog het ergst dat ze de topotoets van morgen zal gaan missen (want ze had al geleerd). Toch – hoe kan het ook anders – blijkt zij ineens een heel andere kant te bezitten… – al vond ze dat niet leuk, ‘want hij BLIJFT onze meester’.

Het verhaal is niet alleen ontzettend grappig om te lezen, maar de vele cartooneske tekeningen – in kleur! – van Kees de Boer maken het boek helemaal hilarisch. Hardop lachen gegarandeerd! De tekeningen zijn bovendien niet alleen illustratief, maar maken echt onderdeel uit van het verhaal.  Dat wordt heel erg uitkijken naar deel 2!

Grapman deel 2

Lestips

Geweldig om dit boek aan te kunnen reiken in de klas – een fantastisch geïllustreerd boek met tophumor, van Nederlandse bodem! En er komt nog een vervolg ook!

Dit boek is bovendien nog extra leuk voor kinderen die zelf ook van striptekenen en grappen maken houden, want achterin het boek kunnen ze ‘meegrappen’! Ze kunnen teksten invullen in een getekend stripje óf zelfs juist iets tekenen bij een aantal oneliners.

Waarschijnlijk spreekt het boek kinderen direct al aan door de vrolijke, kleurrijke cover, maar als je ook nog eens laat zien dat er heel veel stripjes en tekeningen in het boek staan, zal de nieuwsgierigheid wel worden gewekt.

Je kunt vervolgens ook nog een klein stukje voorlezen, waaruit blijkt dat het boek dus ook ontzéttend grappig is.

Het was een goede (…) humor was… MEESTER NIETJE. (blz. 8 t/m 13)

Of laat de korte boektrailer zien:

Het boek staat in de bibliotheek bij de A-boeken, maar eigenlijk denk ik dat de humor nog beter overkomt bij oudere kinderen. Ik vind het dan ook absoluut een zeer geschikt boek voor de bovenbouw!


Em. Querido’s Uitgeverij, 2020

Grapman 1 bol


Genre: Humor, School
Series: Grapman | Onderwerpen: 2020, Grappen, Illustraties, Moppen, School, Straffen, Striptekenen, Superhelden, Tijd van burgers en stoommachines, Tijdreizen, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Tess
Geïllustreerd door Kees de Boer

2 Responses

  1. jesse
    jesse at · Reply

    yessss super leuk waneer komt deel 4

Leave a Reply