Floortje de Mol reist de wereld over met haar ouders, haar tweelingzus Katoo, broer Ruben, hun demente oma en haar begeleidster Anansi. Sinds de familie De Mol de jackpot in de Staatsloterij heeft gewonnen, zijn ze op wereldreis. Na Suriname en New York zijn ze nu met z’n allen in Marokko!
Floortje en haar familie kijken hun ogen uit in Marokko: ze verblijven in Marrakech, Casablanca en Agadir en bezoeken er de oude soeks, mooie moskeeën, het Atlasgebergte. Bovendien maken ze ook nog een prachtige tocht per dromedaris door de woestijn. Dat klinkt als een droomvakantie, maar natuurlijk gaat er ook weer vanalles mis: Floortjes moeder koopt uit medelijden de halve markt leeg, ze krijgen te maken met oplichters en hondje Victoria rent tot overmaakt van ramp een moskee binnen! Gelukkig leert Floortje de romantische Arib kennen, die haar haar vorige liefde Dylan in één klap doet vergeten! Maar ja, Arib woont in Marrakech en Floortje reist verder…
Dit is het derde deel in de serie … here we come! Het boek start met een korte samenvatting van de voorgaande verhalen, waardoor het niet nodig is om de eerdere delen gelezen te hebben.
Recensie
Ook het derde deel in deze reisavonturenserie geeft je veel informatie over het land waar Floortje en haar familie op bezoek zijn. Niet voor niets staat dit boek in de bibliotheek bij de informatieboeken (J 992). Toch hoort dit boek eerder thuis bij de fictie, want het vertelt vooral over de belevenissen van Floortje en haar familie (Eerdere delen zijn wel bij de B-boeken te vinden!). Dat maakt deze serie ook zo ontzettend leuk: je leert heel veel over verschillende landen, maar op een erg leuke manier. Sanne de Bakker weet Marokko erg goed te omschrijven en geeft daarnaast veel informatie over de islam. In dit boek wordt het verhaal regelmatig onderbroken door ‘wist-je-dat’-pagina’s waarop informatie wordt gegeven over onder andere de ramadan, de Koran, de moskee en allerlei Marokkaanse gebruiken.
Floortje is in het verhaal nog steeds een creatieve meid, maar ze geeft geen tips meer, zoals in het eerste deel. Wel stuurt ze nog steeds e-mails en brieven naar haar vriendin Lotte en deze wisselen – zoals ook in de voorgaande boeken – af met het verhaal in de hij-vorm. Voorin het boek staat een kaartje van Marokko.
Een groot gedeelte van dit verhaal gaat over Floortjes verliefdheid (en liefdesverdriet) voor Arib en dat maakt dit verhaal minder geschikt voor jongens. Zij zullen zich immers niet zo goed kunnen verplaatsen in de hoofdpersoon en haar gevoelens.
Lestips
Dit boek kan op allerlei manieren in worden gezet!
Aardrijkskunde: Marokko
Het is heel leuk om dit boek te gebruiken in een les over Marokko. Je start de les dan eenvoudigweg met het voorlezen van het eerste hoofdstuk. Hierin komen namelijk ontzettend veel aspecten van Marokko aan bod: de stad Marrakech, de ‘verkooptechnieken’ in de medina, de dracht (djellaba), de ramadan en het feit dat je mensen niet zomaar mag fotograferen. Een leuk stuk om voor te lezen, want het biedt enorm veel gespreksonderwerpen.
‘Zo kun je (…) tot leven komt. (blz. 11 t/m 22)
Aardrijkskunde: Marokko & boekpresentatie
Een ander fragment over Marokko komt naar voren in een brief van Floortje aan haar vriendin Lotte. Hierin beschrijft Floortje het gebied buiten Marrakech: het gebergte, een oase, de woestijn. Ook is dit een leuk en levendig fragment om te gebruiken voor een boekpresentatie.
Marokko, 17 juli (…) vanuit de woestijn. (blz. 24 t/m 27)
Religie & Feesten
In het volgende fragment gaat Floortjes familie op bezoek bij Arib tijdens het Suikerfeest. Hij vertelt daarnaast een mooi verhaal over rijkdom dat bij het feest Asjoera hoort.
Vandaag is het (…) op de gemeenschap.’ (blz. 91 t/m 99)
Natuurlijk kun je de ‘wist-je-dat’-pagina’s ook heel goed gebruiken! Je kunt ze zelf lezen ter informatie, voorlezen in de klas of zelfstandig door de kinderen laten gebruiken bij het maken van een werkstuk of presentatie. Blz. 72/73 geeft bijvoorbeeld veel informatie over de ramadan!
Omgaan met verliefdheid
In dit verhaal wordt Floortje verliefd op de Marokkaanse Arib, een jongen die achter de receptie van haar hotel werkt en al op jonge leeftijd moet werken om zijn oma en zusje te onderhouden. Een onmogelijke liefde dus, want Arib blijft natuurlijk in Marrakech als Floortje weer verder reist. In het verhaal wordt de verliefdheid tussen Floortje en Arib heel serieus genomen, evenals het liefdesverdriet. Dat zal meisjes die hier ook middenin zitten zeker aanspreken en dit is dan ook zeker een boek om (individueel) aan te raden.
Lees ook:
Uitgeverij Kluitman, 2014
Series: ... here we come! | Onderwerpen: 2014, Islam, Marokko, Natuur, Noord-Afrika, Religies, Seksuele vorming, Serie, Verliefdheid, Wereldreis
Geïllustreerd door Katrien Holland