Hoe zorg je ervoor dat je als toptalent wordt ontdekt? Matteo en zijn vrienden maken een filmpje van zichzelf en zetten dat op YouTube. Helaas reageren de topclubs uit het buitenland niet. En Matteo is te laat om zich op te geven voor de talentendag van zijn favoriete voetbalclub…
Gelukkig krijgt hij toch een uitnodiging. Matteo is blij, maar zijn beste vriend Gijs wil niet meer met hem praten. Wat moet Matteo doen? Kiezen voor zijn favoriete sport of voor zijn vriend?
Derde deel in de serie VVVoetbalfanaten. Eerder is dit verhaal verschenen in de serie Superfriezen, maar de serie is flink herzien, met nieuwe titels en namen, en niet meer gekoppeld aan een bestaande provincie of voetbalclub.
Recensie
Voetbalfanaten zullen enorm genieten van dit vrolijke verhaal over Matteo en zijn vrienden. Wie droomt er nou niet van om gescout te worden voor een topclub? Maar ook voor kinderen die dromen van een andere topsportcarrière, is dit een ontzettend leuk leesboek vol herkenbare emoties. Hoe ga je bijv. om met teleurstelling, jaloezie van vrienden of spanning voor een wedstrijd?
Het is ook niet moeilijk voor te stellen hoe graag de 10-jarige Matteo ontdekt zou willen worden om te kunnen spelen bij een topclub. Maar hoe pak je dat nou aan?!
Zijn beste vriend Gijs vertelt hem over een 8-jarig jongetje dat ontdekt is via YouTube, maar dat lijkt toch niet de beste manier…
‘Er hebben al vier mensen naar ons filmpje gekeken.’
‘Vier mensen nog maar?’ zegt Matteo.
‘Ja – nou, eigenlijk drie. Want ik heb gisteravond nog even met mijn broer gekeken.’
‘Twee’, zegt Tiani. ‘Want ik heb het aan mijn vader laten zien.’
‘Eén’, zegt Gijs met een schuldig gezicht. ‘Ik heb ook nog effe gekeken, thuis.’
‘Dus er heeft maar één iemand ons filmpje bekeken?’ zegt Matteo. ‘Eén iemand van de hele wereld?’
Omar krabt aan zijn nek. ‘Eh… ja. En die heeft er ook nog onder gezet: leer voetballe sukkels.’ (blz. 34)
Corien Oranje schrijft met ontzettend veel humor, maar duidelijk ook met veel kennis van zaken. Elk hoofdstuk sluit af met leuke voetbalweetjes, waarbij sommige dingen ongetwijfeld uit eigen ervaring zijn. Haar dialogen zijn lekker direct, grappig en heel geloofwaardig – of het nu gaat om gesprekken tussen ouder en kind, op school of tussen de vrienden onderling, alles is heel herkenbaar.
Trainer Achmed komt de kleedkamer binnen, met een schrijfmap in zijn hand. ‘Goeiemiddag allemaal.’ Hij haalt zijn neus op. ‘Hallo zeg. Heeft er iemand een zak rotte aardappels meegenomen?’
‘Dat is Matteo’, zegt Gijs. ‘Die heeft zijn kleren niet gewassen.’ (blz. 58)
Het verhaal is bovendien eigentijds en op een fijne, subtiele manier divers: met een meester die een oogje heeft op de (mannelijke) directeur, een meisje dat supergoed voetbalt en een jongen op ballet. Toch wordt er open gesproken over vooroordelen, wat het juist extra geloofwaardig maakt. Zo willen sommige jongens niet voetballen met een meisje en Matteo vindt het ook vreselijk om van een meisje te verliezen. Tegelijkertijd heeft hij wel bewondering voor haar.
Het boek leest makkelijk weg, wat waarschijnlijk ook komt doordat het op AVI E5-niveau geschreven is. Niet dat je merkt dat het verhaal op avi is geschreven: zoals gezegd, is het taalgebruik heel natuurlijk. Het is echt zo’n lekker serieboek, van 112 bladzijdes, dat je prima kunt lezen zonder kennis van de eerdere delen. Leuk is dat je van dit verhaal ook nog leert hoe je gescout kunt worden. Er staat zelfs een QR-code in het boek naar een filmpje van het NOS Jeugdjournaal over een voetbal-talentendag. Dit boek smaakt dan ook zeker naar meer en maakt heel nieuwsgierig hoe het verder gaat met Matteo’s voetbalcarrière!
Lestips
Om het boek te promoten, kun je eerst de achterkant voorlezen en daarna evt. een stukje uit het eerste hoofdstuk. Dat is meteen al grappig herkenbaar, want Matteo en Gijs worden door hun meester betrapt als ze een voetbalfilmpje zitten te kijken tijdens werktijd.
‘Hé, Matteo!’ fluistert Gijs (…) blijven jullie na. (blz. 9/10)
Spreekbeurten
Je kunt dit boek trouwens ook heel mooi promoten als je de klas opdracht geeft om een spreekbeurt te gaan houden! Welke onderwerpen kunnen de kinderen dan kiezen? Meester Friso is nogal duidelijk:
Alsjeblieft zeg. Ik val in slaap van verveling als ik nog een keer een spreekbeurt over voetbal moet aanhoren. Of over konijnen. (blz. 8)
Matteo en de klas weten hem te overtuigen dat hij tóch een spreekbeurt over voetbal mag houden. Maar hoe maak je een spreekbeurt dan interessant?
Lees de eerste bladzijden voor en ga dan met de klas brainstormen!
‘Volgende week beginnen (…) dat voor elkaar? (blz. 7 t/m 9)
Columbus, 2022
Bekijk bij bol:Series: VVVoetbalfanaten | Onderwerpen: 2022, Diversiteit, Dromen, Keuzes, Sporten, Spreekbeurt, Tip van Daan, Tip van Lisa, Topsport, Voetbal, Vooroordelen, Vriendschap
Geïllustreerd door Iris Boter