Wereldspionnen 2: Geen brug te ver

Wereldspionnen 2Na hun avontuur in Frankrijk maken de Wereldspionnen zich op voor een nieuwe missie. Maar er blijkt een mol onder de agenten van de geheime dienst te zijn.

In een poging die te ontmaskeren belanden Sydney, Brooklyn, Parijs, Rio en Kat in San Francisco. Terwijl ze daar een mogelijk misdrijf onderzoeken, ontdekken ze dat ze zelf ook onder een vergrootglas liggen. Al snel raakt de groep verzeild in een zenuwslopend avontuur vol riskante missies en mysterieuze dubbelagenten…

Vervolg op Wereldspionnen 1. Dit deel is los van het eerste deel te lezen, maar je zult van deel 2 wel nieuwsgierig worden naar boek 1!

Vertaald door Mariella Manfré.

Recensie

Wow! Wat een vet begin heeft dit boek! Brooklyn en Sydney zijn aan boord van een wetenschapsschip, als dit wordt gekaapt. Gelukkig is geheim agent Brooklyn van twaalf net zo cool als James Bond, als ze met slimme trucs een man met ‘spieren die spieren hebben’ uitschakelt. Fantastisch: dit is nu echt wat je zegt een spy-verhaal.

De kaping en de bijbehorende mislukte ontvoering vormen echter nog maar het begin van dit intrigerende verhaal vol dubbelspionnen, spionnentrucjes, afluistergevaar en sneaky manoeuvres om mensen af te schudden. De Wereldspionnen komen er namelijk achter dat de kinderen van Moeder (de mannelijke leider van het gezelschap) zich wellicht – geen verrassing, gezien de cover – in San Francisco bevinden. Operatie Golden Gate moet hen naar de kinderen leiden, maar door de gebeurtenissen op het schip raken de kinderen eerst nog in heel andere zaken verzeild.

De reis gaat dan ook eerst naar Londen, wat wel goed uitkomt, want daardoor kunnen ze in Oxford tevens onderzoek doen naar oud-spion en vogelaar Parker Rutledge. Daarvoor brengen ze een (illegaal) bezoekje aan de Bodleian, de gigantische bibliotheek van Oxford University, die je kunt kennen uit de Harry Potter-films.

‘Dit wordt de onderneming in vier stappen,’ zei hij, en hij stak een voor een zijn vingers op toen hij het lijstje afging:
STAP ÉÉN – De bibliotheek binnengaan via de Radcliffe Camera en de Gladstone Link
STAP TWEE – Toegang krijgen tot de bovenste leesruimte via de noordelijke trappen
STAP DRIE – De vogelboeken stelen
STAP VIER – Abseilen van het dak
(blz. 176)

De groep splitst zich op en je leest steeds in korte fragmenten wat elk groepje meemaakt. Geen enkel verhaal wordt direct afgemaakt, waardoor er heel veel spanning in de lucht blijft hangen. Intussen weet je als lezer door de vele verhaallijnen en perspectiefwisselingen dat er heel wat gaande is… Dat maakt het verhaal uitdagend, maar ook zó spannend dat je het eigenlijk niet meer weg kunt leggen!

Pas op bladzijde 258 arriveren de Wereldspionnen in San Francisco. Ze bezoeken Muir Woods National Park en Alcatraz. Het wordt een race tegen de klok om een gevaarlijke dubbelspion en tevens mol bij MI6 te ontmaskeren en dat levert een adembenemend avontuur op, dat je tot de laatste bladzijden in spanning houdt. Wat een ongelooflijk cool boek – nog veel meer dan het eerste deel. Dat belooft wat voor deel 3!

Lestips

Als je dit boek wilt promoten, kun je het beste een superspannend fragment uit het eerste hoofdstuk voorlezen:

‘Piraten hebben de boot (…) is je eigen keuze.’ (blz. 8 t/m 14)

Oxford

In dit tweede deel van de serie brengen de Wereldspionnen een belangrijk bezoek aan Oxford. Monty, de begeleider van de Wereldspionnen, kent de stad op haar duimpje, want ze heeft er vroeger zelf gestudeerd. Daardoor kan ze de Wereldspionnen – en dus ook de lezer – veel vertellen over Exeter College (waar J.R.R. Tolkien De Hobbit schreef) en de Bodleian, de universiteitsbibliotheek.

Hoe de Bodleian eruitziet, zullen sommige kinderen al wel weten, als ze lezen dat hier ook de Harry Potter films zijn opgenomen (en anders even googelen)! Je kunt Harry Potter-fans dan ook mooi wijzen op dit boek, want zij vinden het misschien wel spannend om een boek te lezen dat zich afspeelt in die bibliotheek (ook al bevindt die zich in de Harry Potter-films natuurlijk heel ergens anders).

San Francisco

Als je de cover van dit boek laat zien aan de klas, kun je ze meteen vragen of ze weten waar het boek zich zou kunnen afspelen. Herkennen ze de brug op de illustratie?

Het is natuurlijk de Golden Gate bridge in San Francisco – waar ook hun missie naar is vernoemd. Het is leuk om naar aanleiding van het boek meer over deze brug te vertellen of in ieder geval een foto van te laten zien.

Uiteindelijk speelt slechts een klein gedeelte van dit boek zich af in San Francisco, maar van de beschrijving aan het begin van hoofdstuk 29 krijg je toch wel een mooi beeld van de stad!

San Francisco was (…) in de ochtendmist. (blz. 258/259)

Als je echter goed kijkt naar de cover, zie je eigenlijk helemaal geen stad, maar een rots op de voorgrond – dat verwijst naar Muir Woods, een nationaal park (National Monument) dat net buiten de stad, aan de andere kant van de Golden Gate Bridge ligt. (blz. 270)

Het staat bekend om zijn redwoods – gigantische bomen. Als je daar even wat foto’s van laat zien – met name van Cathedral Grove (Muir Woods), dan komt het verhaal nog meer tot leven.


Lees ook:

Wereldspionnen


De Fontein, 2021

Wereldspionnen 2


Genre: Spanning
Series: Wereldspionnen | Onderwerpen: 2021, Geheim agenten, Londen, Noord-Amerika, Oxford, San Francisco, Serie, Spionage, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Verenigde Staten, Verraad, VK & Ierland, Vogelaars, Vogels, Zoektocht
Geïllustreerd door Yaoyao Ma Van As

Leave a Reply