Nieuwe boeken maart 2022

Nieuwe boeken maart 2022Je zou het gezien het weer niet zeggen … 🥶❄️, maar het is alweer april!
Dus, tijd voor het boekenoverzicht van maart!

Oplettende kijkers zullen zien dat er één boek tussen ligt, dat eigenlijk al eerder verschenen is. Ik was vergeten het op de eerdere stapel te leggen 🤭
Hieronder lees je over welk boek ik het heb!
Dit keer bespreek ik de stapel gewoon van boven naar beneden.

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

De Scootmobiele EenheidDe Scootmobiele Eenheid
Mirjam Oldenhave en Rick de Haas (ill.)
Querido

Bij dit boek verwijst het linkje al naar de recensie, want omdat april de Maand van de Filosofie is, en dit het themaboek is, las ik het zo snel mogelijk. Het boek biedt veel mogelijkheden om te filosoferen over het thema ‘intieme vreemden’. Hoe? Dat lees je dus hier.

 

Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolenEen gladiator heeft mijn lunchbox gestolen
Thiago de Moraes (vertaling: Merel Leene)
Luitingh-Sijthoff

Het voorgaande deel Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten heb ik helaas wegens tijdgebrek nog steeds niet gelezen, maar nadat dat boek vanuit de praktijk getipt werd als topboek uit 2021, vond ik het tijd om eens in deze serie te duiken! Geschiedenis, humor en veel tekeningen; een aantrekkelijke combinatie!

Kroko-detectivesKroko-detectives
John Patrick Green (vertaling: Mariella Manfré)
Moon

Deze vrolijke full-colour graphic novel werd na binnenkomst direct door dochterlief (leestypetje Daan) van de tafel gegrist, waarna het boek in één ruk werd uitgelezen, met het nodige gegrinnik. Ook werd ik af en toe getrakteerd op leuke citaten, waar ik totaal geen wijs uit kon worden. Er zit dus maar een ding op: ik moet dit boek snel zelf ook lezen! De boekpromotie heb ik zelf dus al gekregen 🙂

De voorlezer van de sultanDe voorlezer van de sultan
Inez van Loon
Clavis

Voor dit nieuwe boek van Inez van Loon wil ik echt even goed kunnen gaan zitten! Haar voorgaande boeken – en dan vooral Mathilde, ik kom je halen – las ik in een ruk uit. Ook van dit boek verwacht ik weer veel: met een intrigerend verhaal over een onbekend stukje geschiedenis: het Ottomaanse rijk in 1902. Over een sultan, zijn harem en Lilit en Bilal die daarin terechtkomen. Ja, ook een jongen dus!! Verrassend!

Laat ons zien wie je bentLaat ons zien wie je bent
Elle McNicoll (vertaling: Margaretha van Andel)
Lemniscaat

Net als in Een soort vonk schrijft Elle McNicoll in dit boek over een hoofdpersoon met autisme. Dat intrigeert me sowieso al, maar dit boek belooft daarnaast een geheimzinnig verhaal over nieuwe technologieën. ‘Cora voelt steeds sterker dat er iets niet goed zit. En als ze op onderzoek uitgaat, komt ze diep in de problemen.’ Dat klinkt spannend!

Het grote leven van kleine FonsHet grote leven van kleine Fons
Henry Lloyd (pseudoniem van Daan Remmerts de Vries)
Querido

Ja, daar is ‘ie dan: dat boek dat er al iets langer was! Het verhaal past in de reeks van Flin of de verloren liefde van een eenhoorn (geweldig boek!) en Prinses Nola en haar waardeloze prins. Dat laatste boek heb ik nog niet besproken, want ik vond het niet echt een kinderboek wegens behoorlijk zware liefdesthema’s, maar van dit boek over Fons heb ik toch wel weer hoge verwachtingen. Eenhoorn Juniper (uit Flin) is er ook weer bij!

Emma gaat vegaEmma gaat vega
Josh Lacey (vertaling: Jonna Angenent) en Beatriz Castro (ill.)
Columbus

Een boek met zo’n actueel thema heb ik maar meteen gelezen! Afgezien van een wat gek begin (het lijkt of er wat regels ontbreken…) is het een boeiend verhaal in blogvorm, waarin allerlei argumenten over wel of niet vegetarisch of vegan worden voorbijkomen. De recensie volgt snel!

 

Spionnen op het voetbalveldSpionnen op het voetbalveld
Corien Oranje en Iris Boter (ill.)
Columbus

Altijd goed om te weten welke sportseries er zijn! Dit is het 3e deel van de serie VVVoetbalfanaten. Een lekker dun boekje (AVI E5) over voetbal, waarin Matteo en zijn vrienden profvoetballer proberen te worden. Maar wat doe je als jij bij een talentendag wel wordt geselecteerd, maar je beste vriend niet?

 

Eten met dolk en sabelEten met dolk en sabel
Gerdien Nijland en Gurli Feilberg (ill.)
Columbus

Eerste deel van een nieuwe serie over piraten: Piratenkostschool De Boekenier. Een stelletje piraten tovert een oud huis om tot een geheime piratenschool. Niemand mag weten wat de kinderen precies in het oude huis leren. Zeker de ouders niet. Zou dat goed gaan? De schrijfster was zelf basisschoolleerkracht en weet waarschijnlijk heel goed wat kinderen leuk vinden om te lezen! Altijd interessant, zo’n kinderboekdebuut.

Megadeal in MünsterMegadeal in Münster
Bert Wiersema
Columbus

Dit soort covers mogen ze van mij echt meteen afschaffen; deze gekunstelde collage staat me zó tegen dat ik eigenlijk bij voorbaat al ben afgehaakt. Zonde, want dit verhaal in de serie Simons spectrum klinkt eigenlijk best spannend. Zo zie je maar hoe belangrijk een goede vormgeving is, al schijnt hier best een markt voor te zijn. Opvallend genoeg zie je dit type covers veel in het protestant-christelijke genre en ook dit boek hoort daar in thuis. Toch ben ik benieuwd hoeveel je van het geloof meekrijgt in het verhaal. Eigenlijk wil ik dat wel eens uitzoeken en ik houd enorm van Duitse krimi’s! Dus wie weet…

DrakenbloedDrakenbloed (Explorer Academy 6)
Trudi Trueit (vertaling: H.C. Kaspersma) en Scott Plumbe (ill.)
Blink Media & Hearst Netherlands B.V.

Dit zesde deel van de serie Explorer Academy ga ik zéker lezen! Onlangs ontdekte ik al een paar geheime codes in het boek en de reis voert in dit deel naar Borneo en China. Superinteressant! Maar vooral ben ik benieuwd of we erachter gaan komen wie ‘de mol’ is bij de explorers! Spannend!!!

 

Het verborgen landHet verborgen land: De strijd om de magische wens
Chris Colfer (vertaling: Jasper Mutsaers)
Fontaine

Waarom deze enorm dikke pil zo bijzonder is, lees je al in dit blog. Inmiddels lees ik het boek thuis voor, waarbij opvalt dat de hoofdstukken echt bijzónder lang zijn. Ook is het taalgebruik niet gemakkelijk en zijn de beschrijvingen nogal uitvoerig. Maar dochterlief vindt het (ik citeer) GEWELDIG: een queeste waarbij kinderen in sprookjesland (Het verborgen land / The Land of Stories) op zoek moeten naar verschillende voorwerpen, en dan moeten er ook nog raadsels worden opgelost… Er wordt ademloos geluisterd.

Al zolang er mensen bestaanAl zolang er mensen bestaan
Sassafras De Bruyn
Lannoo

Er blijven maar mooie, interessante boeken verschijnen! Sassafras De Bruyn vertelt in dit prachtig (door haarzelf) geïllustreerde boek de mooiste mythen en volksverhalen. Het zijn veel scheppingsverhalen met metamorfosen en gedaanteverwisselingen. Het zijn verhalen van over de hele wereld, verdeeld over de vier elementen (water, aarde, lucht, vuur).

Vliegen zonder vleugelsVliegen zonder vleugels
Theo Olthuis en Aron Dijkstra (ill.)
Ploegsma

Nieuwe en oudere gedichten van Theo Olthuis in deze mooi geïllustreerde bundel! Toegankelijke, verrassende en ontroerende poëzie, die mooi aansluit bij de belevingswereld van kinderen. De kleurrijke illustraties van Aron Dijkstra maken de bundel extra betekenisvol – ze zijn zo raak en expressief dat ze ook zonder woorden al een verhaal vertellen.

De man in de klokDe man in de klok
Arend van Dam en Anne Stalinski (ill.)
Van Holkema & Warendorf

Arend van Dam is echt wel héél goed in het schrijven over unieke onderwerpen! De titel zegt niet direct heel veel, maar de kleine lettertjes op de cover des te meer: dit is een boek met verhalen over Nederlandse makers, ontwerpers en uitvinders. Ofwel: Dutch design. Al bladerend kom je best wel wat bekende namen tegen (Rietveld, DAF, Chriet Titulaer, de HEMA), maar nog veel meer namen en woorden waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord (pixelfarming?!)! Interessant!!

Wiskunde in je smartphoneWiskunde in je smartphone
Professor Ann Dooms en Katinka VanderSande (ill.)
Lannoo

Over Instagram, geheime codes, AI en nog veel meer. Klinkt als een superinteressant boek, dat heel inzichtelijk maakt waarom wiskunde zo’n belangrijk vak is op school!

Aaron Terhaar, tekenaarAaron Terhaar, tekenaar
Andrea Beaty (vertaling: Edward van de Vendel) en David Roberts (ill.)
Nieuwezijds

Hoewel dit boek waarschijnlijk iets beter op zijn plek is in de onder- of middenbouw dan in de bovenbouw, is het wel een heel mooi verhaal om dyslectische kinderen een hart onder de riem te steken. Aaron is niet goed met letters, maar vindt een andere manier om verhalen te vertellen! Een heel mooie boodschap, die op  zeer respectvolle wijze, met behulp van rijm en in het lettertype dyslexie, wordt overgebracht.

De AmazoneDe Amazone
Sangma Francis (vertaling: Ellen Hosmar) en Rômolo D’Hipólito (ill.)
Fontaine

Na Everest en Het grote rif is er nu een vergelijkbaar boek over de Amazone. Het boek beschrijft alle aspecten van dit gebied: de rivier, de dieren, de mensen die er leven, de bedreigingen én de legenden. En zó sprankelend geïllustreerd! Wat past dit boek bovendien ontzettend goed bij de thematitel van de Kinderboekenweek: De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell. Een prachtig boekpaar!

Leave a Reply