Door de meivakantie, Hemelvaart én het Pinksterweekend heeft de presentatie van de boeken die binnenkwamen in april 2023 een béétje vertraging opgelopen, maar hier zijn ze dan: een prachtige stapel met titels waaruit het weer moeilijk kiezen is!
Afrika heeft zo’n mooie glimmende cover… die heb ik er maar naast gezet om te shinen ✨ Maar ik ben ook direct in het nieuwste boek van Ted van Lieshout begonnen: over spreekwoorden en Pieter Bruegel (Rozen voor de zwijnen).
Ook Suikerland is interessant: over slavernij. En Blauw brengt ongeluk gaat over verborgen armoede (denk: Belastingdienst…) – dat boek past weer heel mooi bij de Kinderboekenweek 2023.
Het zonnetje schijnt in ieder geval (eindelijk) regelmatig de laatste tijd, dus lezen kan weer buiten!
Ga jij wel eens buiten lezen met je klas? Dat motiveert misschien wel extra!
Hieronder krijg je weer wat meer informatie over de boeken. Een flink aantal heb ik al gelezen 🙂
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Non-fictie boeken
Afrika
Kim Chakanetsa en Mayowa Alabi (ill.) (vertaling: Joukje Akveld)
Gottmer
Deze encyclopedie van een wonderbaarlijk continent maakt wel indruk! Wat een prachtige cover – dat komt echt niet over met een plaatje. Er staan zoveel glanzende details op… dit boek moet je in het echt niet. Maar ook de illustraties ín het boek zijn schitterend en maken dit informatieve boek bijzonder. Veel portretten van mensen en dieren en enkele kaarten, maar die zijn bedoeld ‘om een verhaal te vertellen’. In dit boek leer je niet alleen het hedendaagse Afrika beter kennen, maar lees je ook over de geschiedenis.
Rozen voor de zwijnen
Ted van Lieshout
Leopold
Wat zijn kunst en taal mooi in dit boek verenigd! Ted van Lieshout bespreekt het bekende schilderij van Pieter Bruegel de Oude: De verkeerde wereld. Dat doet hij aan de hand van een vraag- en antwoordgesprek met een nieuwsgierige kijker. Dat doet denken aan zijn vorige boek Wat is kunst?, maar dit boek is niet filosofisch en lijkt meer op een boeiend hoorcollege. Van Lieshout heeft onvoorstelbaar veel informatie in dit boek verwerkt: niet alleen over de spreekwoorden van het schilderij, maar ook over spreekwoorden en uitdrukkingen in het algemeen. Naast het gesprek staat het boek vol met voetnoten, afbeeldingen met details van het schilderij én andere kunstwerken met spreekwoorden en uitdrukkingen.
Het bromvliegeffect junior
Eva van den Broek & Tim den Heijer en familie De Kort (ill.)
Van Goor
Dit is zó’n leuk en interessant boek! Het gaat over ‘de kleine dingen die stiekem bepalen wat jij doet’: het bromvliegeffect slaat op dat bromvliegje in de urinoirs waar mannen als vanzelf op gaan richten! Wat een eyeopeners voor kinderen staan hierin (en eigenlijk ook voor jezelf…). Dit boek maakt je o.a. bewust van het effect van reclame en maakt duidelijk dat multitasken écht niet kan. Het staat ook vol met trucs die je zelf kunt gebruiken… maar welke dát zijn… daarvoor moet je dit boek zelf maar lezen* 😉 (* dat dus).
Groeien broeken aan bomen?
Jasmien Wynants & Judith Thomas (ill.)
Lannoo
Nee, duh. Gekke vraag. Of niet? Want weten kinderen eigenlijk wel hoe hun kleding wordt gemaakt? En wíe deze kleding maakt? En wat er gebeurt met kleding als je deze weggooit? Je snapt het al: dit boek gaat over materialen van kleding, het maken van kleding en duurzaamheid. Héél even dacht ik dat ik een misdruk te pakken had… maar ‘al dat geshop zet de wereld op zijn kop!’, dus die omgekeerde spread… dat hoort 😉
Maar HOE dan?! Je lichaam is van jou – over wensen en grenzen
Philippine van der Goes & dr. Karin Middelburg en Agnes Loonstra (ill.)
Ploegsma
Hoe laat je weten dat je iets prettig vindt? En wat je juist níet wilt? Dit boek gaat over hoe je op een fijne manier met elkaar om kunt gaan – niet alleen in het echte leven, maar ook online. Dit boek gaat echt niet alleen over seks (eigenlijk alleen kort in de context van seksueel misbruik), maar vooral over het duidelijk aangeven van je grenzen, het belang van duidelijke taal, luisteren naar je gevoel en respect. Een heel helder, waardevol boek dat heel mooi aansluit bij kinderen in de basisschoolleeftijd.
Fictie
De BiebBoys beschuldigd!
Petra Mackenbach en Jan Dirk Barreveld (ill.)
Zwijsen
Ik ben fan van de BiebBoys! In 2021 werden zij NBD Biblion Jeugdspecialist van het jaar, en terecht: het zijn fantastische leesbevorderaars. Behalve grappige filmpjes, challenges en lespakketten hebben ze nu ook hun eigen toneelleesboek! Hier lees je de recensie al.
Struikmeisje
Tineke Honingh
Van Goor
Ik ben ook erg enthousiast over de boeken van Tineke Honingh! Haar geweldige debuut Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) ging over een spastisch meisje, en ook dit verhaal gaat weer over twee interessante hoofdpersonen: Erie heeft een stoornis en gaat niet meer naar school; Bas zit in een rolstoel. Ze komen in dit boek beide aan het woord, in hoofdstukken met wisselend perspectief. Veelbelovend!
Actiegast
Andy Riley (vertaling: Joep van Deudekom)
Condor
Deze nieuwe strip in boekvorm zal ongetwijfeld heel wat kinderen aanspreken: veel plaatjes, weinig tekst, actie en veel humor. Actiegast is een jongen van 9 jaar oud met veel fantasie en zelfvertrouwen, en een door de burgemeester gerespecteerde held. In dit boek redt hij de mensheid van op hol geslagen robots in het plaatselijke pretpark. Juist. Een lekker grappig (beetje flauw) verhaal, met een getekende hoofdpersoon die je met slechts 10 lijntjes zelf ook kunt leren tekenen.
Suikerland
Henna Goudzand Nahar en Renate Siepel (ill.)
Querido
Dit boek vertelt hoe het leven in slavernij écht was. De schrijfster putte uit verhalen van haar eigen familie, vele historische werken over de slavernij en haar eigen eerdere boeken. Het gaat over Esi, haar broertje Yaa en hun slaaf Lano, die in Afrika ontvoerd worden en naar een suikerplantage aan de andere kant van de oceaan worden gebracht. Jammer dat het boek er niet heel sprankelend uitziet, met die grijze cover (welk kind vindt dat nou aantrekkelijk?!). De illustraties in het binnenwerk hebben gelukkig sprekendere kleuren. Het lijkt me een ontzettend boeiend en waardevol verhaal!
Blauw brengt ongeluk
Angelique van Dam en Kees de Boer (ill.)
Leopold
Elif en haar moeder hebben niet veel geld. Dat betekent ook dat Elif niet naar het feest van haar klasgenootje Coco kan. De hele klas is uitgenodigd, maar Elif heeft geen geld voor een cadeautje… Angelique van Dam schrijft uit eigen ervaring en maakt armoede op een heel mooie manier bespreekbaar met dit zeer toegankelijk geschreven verhaal.
Vuurbloed 2: Feniks en het ijspaleis
Aisling Fowler (vertaling: Maren Mostert) en Sophie Medvedeva (ill.)
HarperCollins
Het eerste deel van Vuurbloed – Twaalf en het bevroren bos – heeft me werkelijk betoverd. Wát een spannend verhaal! Daardoor was het wel even schakelen in dit tweede deel, want dit deel begint met veel minder actie. Sterker nog: de eerste 100 bladzijden zijn vooral beschrijvend: ze nemen je mee naar een nieuwe wereld – die van de heksen en hun IJspaleis. Er is veel aandacht voor Feniks’ angst en onzekerheid. De dreiging loopt wel steeds verder op. Het verhaal werkt duidelijk toe naar een climax in de laatste bladzijden waarin een heftige strijd plaatsvindt. Toch is er een zeer verrassende wending aan het slot; het is totaal onvoorspelbaar hoe dit verhaal verder zal gaan! Een zeer intrigerend open einde dus, die toch weer erg doet uitzien naar het volgende deel.
Tuf 1: Het stoerste meisje uit de oertijd
Tijs van Marle & Esther van den Brink
Billy Bones
Tuf is het stoere zusje van Knots, je weet wel, van die ongelooflijk grappige serie over de oertijd. In deze spin-off gaat het echter níet over Knots, maar alleen over Tuf, die samen met haar vriend Isidoor de bonte gaapkat op zoek gaat naar haar knuffelkonijn. Daarvoor moet ze allerlei gevaarlijke dieren trotseren én de weg naar huis weer vinden. Verwacht geen al te spannend verhaal: deze graphic novel (7+) bestaat vooral uit heel veel hilarische tekeningen en ontzettend veel grappen (die ook voor oudere kinderen heel leuk zijn). Een geweldig avontuur in de oertijd, waar kinderen ongetwijfeld ontzettend om moeten lachen dus.
Explorer Academy 7: Het verboden eiland
Trudy Trueit (vertaling: H.C. Kaspersma) en Scott Plumbe (ill.)
Blink Media en Hearst Netherlands B.V.
Het slotdeel van de serie Explorer Academy!! Alles wordt duidelijk in dit razendspannende boek. Je wordt nog enkele keren op het verkeerde spoor gebracht, maar als je een geheime code weet te ontcijferen, krijg je toch een belangrijke hint! Dit boek neemt je mee naar Antarctica en de eilanden van Hawaii… daar waar het in het eerste deel allemaal begon! Het spannende Nebula-avontuur komt ten einde, maar wat zou ik nog graag verder lezen over de belevenissen van de explorers… Trudy Trueit weet deze serie met dit deel echter tot een zeer bevredigend einde te brengen. Top!