De BiebBoys beschuldigd

De BiebBoys beschuldigdBiebBoys Kees en Joran worden ervan beschuldigd dat ze slechte boekentips geven aan kinderen. In de bibliotheek waar ze werken gebeuren ook allemaal vreemde dingen. Er worden zelfs boeken vernield! De BiebBoys krijgen overal de schuld van. Zijn de BiebBoys ‘BadBoys’ geworden of is er iets anders aan de hand? Als Kees en Joran als echte spionnen een verdachte willen ontmaskeren, komen ze pas echt in de problemen.

Dit is een toneelleesboek. Het is de bedoeling dat je het hardop voorleest. Niet alleen, maar samen met iemand anders. Verdeel de rollen, leef je in en gebruik verschillende stemmen!

Recensie

Twee jaar geleden wonnen de BiebBoys – volkomen terecht – de NBD Biblion-prijs voor Beste Jeugdspecialist. Sindsdien zijn hun hilarische boekpromotiefilmpjes en challenges alleen maar nóg leuker en beter geworden! En nu is er dus ook nog een boek!

De schrijfster van het boek – Petra Mackenbach – is ook een van de Bieb’Boys’! Zij schrijft de scenario’s van de filmpjes en doet de regie. Dit toneelleesboek is dus echt een perfecte afspiegeling van de filmpjes die je online kunt bekijken: dezelfde humor, dezelfde scheldwoordengevechten (láchen!) en dezelfde creativiteit.

De BiebBoys beschuldigd

De BiebBoys beschuldigd

©2023 Zwijsen, illustratie van Jan Dirk Barreveld uit De BiebBoys beschuldigd

Dit boek is dan ook echt geweldig! Teksten in toneelleesboeken komen soms wat gekunsteld over, maar dat is in dit boek absoluut niet het geval. Het is duidelijk dat dit geschreven is door een scenarioschrijfster: de gesprekken zijn grappig en overtuigend. Het verhaal is bovendien een leuk speurverhaal: Joran en Kees worden (vals) beschuldigd van het geven van slechte boekentips (haha), het beschadigen van boeken en er verschijnt zelfs een krantenbericht met nepnieuws: ‘Biebboys worden BadBoys’. Kunnen de BiebBoys voorkomen dat ze worden ontslagen? En overleeft hun vriendschap dit gedoe? Maar vooral: wie doet dit? En waarom??

Het boek staat ook nog vol handige voorleestips – zoals wat voor stem je kunt opzetten – en kan door twee kinderen hardop gelezen worden. Aan het begin van elk hoofdstuk staat geschreven welke rol je nog meer kunt lezen als je Kees of Joran bent. De humoristische toon wordt versterkt door de vele karikaturale, stripachtige tekeningen van Jan Dirk Barreveld. Hij heeft Kees en Joran perfect weten te treffen.

De BiebBoys beschuldigd

©2023 Zwijsen, illustratie van Jan Dirk Barreveld uit De BiebBoys beschuldigd

Verder is er natuurlijk veel positieve aandacht voor boeken en lezen! Je leest dat Tinka lezen altijd stom vond, totdat ze de juiste boekentip kreeg en vanzelfsprekend vinden Joran en Kees lezen allebei fantastisch, ook al heeft Joran dyslexie. In het boek is ook aandacht voor hun werk als leesbevorderaars: zo bezoeken ze een school om daar de BiebBoys-Lezergame te gaan spelen (geniale titel). Helaas zul je in het boek niet lezen hoe deze game in zijn werk gaat, want ook daarin worden de boys gesaboteerd! Zo behoudt het verhaal tot het einde toe lekker veel vaart. Het moet heerlijk zijn om in de huid van deze twee hilarische figuren te kruipen. Eigenlijk bijna jammer dat je dit boek met z’n tweeën kunt lezen, want hier zou je zo een musical van willen maken!

Lestips

Bezoek sowieso de site van de BiebBoys! Daar vind je namelijk extra’s bij dit boek, zoals een inkijkexemplaar en een doeblad met vragen vóór en na het lezen. Nóg leuker zijn echter het lespakket bij het boek en het bijbehorende filmpje! Daarin wordt het eerste hoofdstuk al uitgespeeld: de perfecte intro voor het lezen van dit boek!

Het lespakket gaat over het schrijven van een (kort) toneelleesverhaal! Je leerlingen krijgen zelfs tips van Carry Slee, Anna Woltz, Pieter Koolwijk en andere vooraanstaande Nederlandse kinderboekenschrijvers. Er is een handleiding beschikbaar, een powerpoint, een werkblad en zelfs een handig briefje om mee naar huis te geven, zodat kinderen met hun ouders/verzorgers/broers/zussen kunnen gaan toneellezen!

Nog meer toneellezen

En jahoor… er IS gewoon een BiebBoys musical!! Maak je klaar voor een hilarisch filmpje en gebruik het bijvoorbaald als inspiratie voor bovengenoemde schrijfopdracht. Maar je kunt ook het bijbehorende lespakket gebruiken met nóg meer toneel- of theaterlezen.

LezerGamen!

Ben je nu toch wel nieuwsgierig hoe de BiebBoys LezerGame eruit ziet? Bekijk dan dit filmpje! De BiebBoys maakten dit al in 2021: het is een van hun eerste filmpjes. Ga de strijd aan met de Anti-Lezer en vindt het perfecte boek! Met het bijbehorende lespakket maken kinderen hun eigen ‘doorleeslijstjes’ (eigenlijk wel vergelijkbaar met de tiplijsten op deze site!) – kunnen ze even vooruit! De tips in de powerpoint zijn inmiddels alweer een beetje verouderd, maar dat is alleen maar leuk: kunnen je leerlingen mooi op zoek naar nieuwe, vergelijkbare boekentips.


Zwijsen, 2023

De BiebBoys beschuldigd


Genre: Detective, Humor
Series: Toneellezen | Onderwerpen: 2023, Bibliotheken, Boeken, Creatief schrijven, Dyslexie, Leesbevordering, Leesplezier, Lezen, Nepnieuws, Rollenspel, Speuren, Theaterlezen, Tip van Daan, Tip van Finn, Tip van Lisa, Tip van Mila, Toneellezen, Toneelspelen, Voorleestopper, Voorlezen
Geïllustreerd door Jan Dirk Barreveld

Leave a Reply