Nieuwe boeken maart 2023

Nieuwe boeken maart 2023Niets fijner dan lezen in het zonnetje! ☀️😎
Nou, met deze stapel móet dat lukken de komende tijd (als het weer tenminste meewerkt)!

Wat kwamen er weer veel afwisselende boeken binnen in maart. Daar houden we van: voor ieder kind een boek! Of het nou fantasievol, waargebeurd, informatief of complete kolder is… met deze stapel valt er weer veel te lachen, speuren, leren, nadenken, voelen… te lezen dus!


Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Op de stapel liggen, van boven naar beneden, de volgende boeken:

Dát bedoel ik, zei de zalmDát bedoel ik, zei de zalm
Joke van Leeuwen
Querido

FILOSOFISCH | Dit fantastische boek van Joke van Leeuwen schreef zij speciaal voor de Maand van de Filosofie 2023, met het thema weerloos en waardevol. Je leest hier al een uitgebreide recensie van het boek, mét lestips!

 

Ik weet dat je liegtIk weet dat je liegt
Daphne Benedis-Grab (vertaling: Mijke van Leersum)
De Fontein

SPANNEND | Dit boek lijkt me superspannend en daar draagt het elastieken ‘politielint’ dat er bij mij omheen zit wel aan bij! Vier leerlingen worden ervan verdacht dat ze een dure spullen uit een schoolkluisje hebben gejat. Maar geen van hen zegt er iets van te weten. Houden ze iets achter? Wat is er precies gebeurd?

Het bont vliegt in het rond!Grimwoud 2: Het bont vliegt in het rond!
Nadia Shireen (vertaling: Mariella Manfré)
Moon

KOLDER | Het eerste deel van deze serie heb ik (nog) niet gelezen. Maar toen ik een paar bladzijden van dit knotsgekke (volgens de achterkant) 7+ boek las, dacht ik: hoezo, 7+? Volgens mij is dit voor oudere kinderen juist ontzettend leuk! Deze serie ga ik dus nog eens even grondiger lezen!

Spanning in de luchtSpanning in de lucht
Emma Carroll (vertaling: Jaap Slingerland)
KokBoekencentrum

KOUDE OORLOG | Juist nadat ik het vorige boek van Emma Carroll (Het mysterie van de farao) had besproken, bleek ze alweer een nieuw boek te hebben geschreven! En weer over een ontzettend interessant stuk geschiedenis: de Koude Oorlog. In Londen hangt ‘spanning in de lucht’ en zijn er demonstraties door de Cubacrisis, maar er is ook nog iets aan de hand met een mysterieus meisje, dat gevlucht zou zijn voor mensen die haar willen vergiftigen… Dit belooft weer een interessant detectiveverhaal!

Voor de nieuwe maanVoor de nieuwe maan
Tine Lefebvre en Jacques & Lise (ill.)
Pelckmans

ZOEKTOCHT | Bores krijgt een nieuw zusje: Maan. Ze komt van het Vasteland. Maar Bores wíl helemaal geen zusje en wenst vanuit zijn tenen dat ze weer verdwijnt. Dat doet ze ook… maar zijn hond Vrijdag is ook nergens meer te bekennen. Dus besluit Bores naar het Vasteland te gaan om zijn hond te zoeken, ook al moet hij daar wel uitkijken voor de Landrotten… Dat maakt mij zeer nieuwsgierig!

Max Modderman 10Max Modderman 10: Superninja
Matt Stanton (vertaling: Angelique Verheijen)
HarperCollins

PRANKS | Deel 10 van de serie Max Modderman gaat over een ‘epische grappenoorlog’. Dat belooft een enorme verzameling pranks.

 

 

De terugstromende rivierDe terugstromende rivierHet verhaal van Tomek
Jean-Claude Mourlevat (vertaling: Eef Gratama)
Querido

SPROOKJESACHTIG | Vorige zomer las ik van deze winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2021 (gedeeltelijk) het boek Jefferson. Ik vond het een te moralistisch boek voor mijn zomervakantie, maar was wel enthousiast over de humor en de schrijfstijl. Dit nieuwe boek lijkt totaal anders te zijn: een soort sprookje waarin Tomek met de raadselachtige Hannah op zoek gaat naar een rivier waar je onsterfelijk door kunt worden.

Juniper de zingende eenhoornJuniper, de zingende eenhoorn
Henry Lloyd & Mark Janssen (ill.)
Querido

FANTASIE | Na Flin kwam Prinses Nola, toen Kleine Fons en nu is eenhoorn Juniper dan eindelijk de ster van het verhaal. Letterlijk, want dit boek gaat over wat het betekent om beroemd te zijn. Daan Remmert de Vries schreef onder het pseudoniem Henry Lloyd al deze vier boeken, die op slimme wijze met elkaar verbonden zijn. Dit is echter de eerste keer dat hij niet zelf de illustraties heeft gemaakt (onder het pseudoniem Laurens Rawie). Daardoor valt het niet direct op dat dit dezelfde eenhoorn is als in Flin of de verloren liefde van een eenhoorn! Een opvallende keuze. De boeken zijn sowieso los van elkaar te lezen.

Grapman 3: De mop van de meesterschurkGrapman 3: De mop van de meesterschurk
Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (ill.)
Querido

HUMOR | In dit derde deel van Grapman wordt meester Nietje Meesterschurk! Kunnen Grapman en Sci-girl aan hem ontsnappen?!

 

 

WexyWexy – Het spannende leven van een strijdros
Christine Linneweever
Kluitman

NAPOLEON | Het is dat Christine Linneweever het boeiende boek Altijd vluchten ook heeft geschreven, anders zou ik dit boek direct als typisch paardenboek hebben ingeschat. De cover helpt wat dat betreft ook niet echt mee…
Maar als je goed kijkt, zie je op de achtergrond Franse soldaten! En dat plaatst dit boek in de juiste tijd: de Franse tijd, met de Slag bij Waterloo, de Prins van Oranje en Napoleon. En Wexy blijkt dus echt te hebben bestaan: het was het paard van prins Willem Frederik. Nu wordt het toch wel heel interessant, want over die tijd zijn bijzonder weinig kinderboeken over geschreven!

Het Kleine HeelalHet kleine heelal
Annejan Mieras
Lemniscaat

HET ECHTE LEVEN | De titel van het boek slaat (onder meer) op camping ‘Het Kleine Heelal’ waar Raaf tijdelijk met haar moeder woont. Steeds geeft Mieras kleine brokjes informatie, maar je moet verder blijven lezen om te weten hoe alles in elkaar zit. Raaf is geschorst… maar waarom? Haar vader ‘heeft oponthoud’… maar wat is er écht aan de hand? En wat doet die campingjongen toch steeds in het bos (met zijn boek van Jan Paul Schutten 😄). Lekker raadselachtig allemaal! Dit boek wil je in één ruk uitlezen! Onderwijl word je ook nog getrakteerd op prachtige wijsheden. Missen is een soort heelal vanbinnen. Mooi!

Liegen is leukLiegen is leuk
Thomas Renders & Davien Dierickx (ill.)
Horizon

POËZIE | Bij liegen denk ik al snel aan iets verkeerds, maar in dit boek is liegen heel grappig: eigenlijk is het meer gekke verhalen verzinnen. Dat resulteert in grappige gedichten en kleurrijke tekeningen die de werkelijkheid héél anders uitleggen dan gebruikelijk. Een vrolijke verzameling kolder, larie en fantasie dus!

Luister naar de ezel en de beerLuister naar de ezel en de beer
Aby Hartog
Pelckmans

VERHALENBUNDEL | Simpel, maar toch ook weer niet. Filosofisch en grappig. De verhalenbundels van Aby Hartog zijn vaak bedoeld voor jonge kinderen, maar mede door de droge humor ook nog erg leuk voor leerlingen in de bovenbouw. Genoeg reden om dit boek op mijn leeslijstje te zetten!

Dokter Corrie geeft antwoordDokter Corrie geeft antwoord
Niki Padidar
De Harmonie

LENTEKRIEBELS | Ja! Daar is ‘ie dan eindelijk! De herdruk van Dokter Corrie geeft antwoord! Vorig jaar zette ik het boek al enthousiast op mijn lijst met boekentips voor de Week van de Lentekriebels, maar het boek was toen alleen nog maar tweedehands of in de bieb te vinden. Nu is het dus weer verkrijgbaar én geactualiseerd. Dat is goed nieuws, want dit is echt het ultieme puberboek. Shocking, maar eerlijker krijg je het niet!

PolderPolder
Marieke ten Berge (ill.) & Eva Moraal
Lemniscaat

NATUUR | Dit prachtige boek is de opvolger van Noord en met precies dezelfde techniek gemaakt: met fantastische linosnedes. Op de Instagram pagina van Marieke ten Berge kun je zien hoe ze deze prints maakt. Fascinerend! In dit blogje zie je ook al iets meer van het boek!

Overal vogelsOveral vogels
Britta Teckentrup (ill.) en Camilla de la Bedoyere (vertaling: Ellen Hosmar)
Fontaine

VOGELS | Dit informatieve boek over vogels is vrij beknopt. Het probeert vooral te verrassen met allerlei bijzondere weetjes. Over de Noordse stern bijvoorbeeld, over watervogels, paraderende pinguïns, vliegkunst of baltsende uitslovers. Dit boek valt verder vooral op door de mooie vormgeving: de cover met reliëf en blauw-glanzende vleugels en letters, en de mooie, kleurrijke, kenmerkende tekeningen van Britta Teckentrup.

Leave a Reply