Elias gaat op zoek naar zijn zus Nina, die hij moest achterlaten in de Poortwereld. Het wachten op de juiste storm om de Poortwereld binnen te dringen duurt lang, veel te lang. En als hij er uiteindelijk in slaagt weer in de andere wereld te komen, dient zich een volgend probleem aan: hoe kan hij haar vinden? Want niemand weet waar de Grijze Heks woont, die Nina heeft ontvoerd. Misschien dat ‘de jager’ het weet… Maar daarvoor moet Elias naar het Mistland, waar hij een gevaar in de ogen moet kijken dat misschien nog wel groter is dan de macht van de Grijze Heks: monsterlijke en dodelijke weerwolven…
Tweede deel in de serie De Poortwereld. Er zijn in totaal 4 delen, die in de juiste volgorde gelezen moeten worden: De storm (1), Het offer (3) en De witte heks (4).
Recensie
Aan de kaft zie je dat de sfeer van dit boek al een stuk grimmiger wordt dan in het eerste deel, De storm. Een monsterlijke klauw verraadt dat we hier te maken hebben met een erg spannend boek. Toch begint het boek een stuk minder spannend dan je (hierdoor) zult verwachten. Elias bevindt zich op dat moment niet in de Poortwereld, maar is bij Zaneta en haar moeder in het landhuis. Hij wacht vol ongeduld op de volgende storm – die is nodig om weer in de Poortwereld terecht te komen. Zaneta verdiept zich in de tussentijd in een oud boek met kennis over het gebruik van magische krachten.
Die kennis blijkt ze maar al te hard nodig te gaan hebben als ze Elias volgt naar de Poortwereld. Hij is er al in zijn eentje vandoor gegaan en zo ontstaan er twee zoektochten binnen het verhaal: de zoektocht van Elias naar Nina en de zoektocht van Zaneta naar Elias. De schrijver neemt ruim de tijd om de gedachten van beide personages uit te werken. Dit haalt de vaart en spanning enigszins uit het verhaal, maar tegelijkertijd is het wel makkelijker om je in te leven in de hoofdpersonen.
Pas halverwege het boek wordt het écht spannend. Elias loopt samen met Wolf en diens zusje Luna het Mistland binnen, op zoek naar de mysterieuze ‘jager’. De dreiging die in het Mistland hangt, is ook voor de lezer duidelijk voelbaar en echt eng wordt het als ‘het uur van de weerwolf’ zich aandient: monsterlijke wezens openen de jacht op de kinderen en ontsnappen lijkt onmogelijk.
Elias geeft echter niet op, en tegen alle adviezen in zet hij zijn tocht voort… Hoe dat afloopt, zul je moeten lezen in het volgende deel!
Lestips
Dit boek kun je eigenlijk niet los van de complete serie promoten: je moet deel 1 hebben gelezen, om deel 2 te kunnen begrijpen. Het is dan ook logisch om de serie te promoten met een fragment uit deel 1. Toch kun je er ook voor kiezen om een fragment uit deel 2 te kiezen voor boekpromotie. Kinderen weten dan beter waar ze aan toe zijn; het verhaal wordt immers behoorlijk eng en niet iedereen houdt daarvan! Anderzijds houden sommige kinderen daar juist wél heel erg van en het kan hen dus weer helpen om door de wat tragere stukken heen te komen – ze weten immers wat er nog gaat komen!
Een goed, kort fragment voor boekpromotie is dan het volgende stuk, waarin Elias, Wolf en Luna worden aangevallen door de weerwolven. Ze hebben de jager inmiddels gevonden; hij helpt hen te ontsnappen.
Het grauwende monster (…) hij nog nahijgend. (blz. 92 t/m 94)
Mocht je kiezen voor bovenstaand fragment, dan moet je (aan de hand van de samenvattingen) natuurlijk wel eerst vertellen waar de serie over gaat.
Gevoelens
De psychologische diepgang in dit boek valt – net als in het eerste deel – erg op en zorgt ervoor dat dit boek anders is dan andere fantasy-boeken. Alle personages worstelen met hun gevoelens; allemaal op een andere manier. Angst, boosheid, verdriet, machteloosheid, trots, schaamte, schuldgevoel… alles komt voorbij en dat maakt dit boek heel interessant om over te praten met kinderen. Een bijzonder fragment is bijvoorbeeld het volgende:
Ze hadden het (…) naar het daglicht. (blz. 72 t/m 76)
In dit fragment wisselen o.a. boosheid, verdriet, angst, jaloezie en troost elkaar af. Het fragment maakt heel goed duidelijk hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Je kunt dit fragment ook prima als boekpromotie gebruiken, maar dan om juist deze diepgang te benadrukken. Je kunt natuurlijk ook beide fragmenten gebruiken! Op die manier laat je goed de verschillende kanten van dit boek zien. In het bovenstaande fragment wordt de spanning trouwens ook al flink opgebouwd, zonder te verraden wat er later gaat gebeuren – ook dat is een mooie manier om een boek te promoten!
Lees ook:
Uitgeverij Abimo, 2016
Het boek is opnieuw uitgegeven door Uitgeverij Van Halewyck.
Series: De Poortwereld | Onderwerpen: 2016, Fantasiewereld, Gevoelens, Heksen, Magie, Monsters, Samenwerken, Serie, Weerwolven, Weglopen
Geïllustreerd door Rik Willemen