Leesbevordering in de klas op Facebook

Jongen met boeken

Lees hier de laatste berichten die op de Facebookpagina van Leesbevordering in de klas zijn geplaatst.
Je vindt er actuele boekentips en nieuwtjes omtrent leesbevordering.

1 dag geleden

Leesbevordering in de klas

Dit voorjaar werd bekend gemaakt dat Bibi Dumon Tak de Theo Thijssenprijs 2018 heeft gewonnen: de grootste onderscheiding die een kinderboekenschrijver kan winnen eigenlijk! Volgens vele nieuwsberichten zou de uitreiking vandaag zijn, maar deze is pas volgende week dinsdag, 25 september (zie: www.pchooftprijs.nl/ - zij zullen het wel weten 😉).

Wat sowieso zeker is: er is net een nieuw boek verschenen van Bibi Dumon Tak! Een non-fictie poëziebundel: Laat een boodschap achter in het zand (bit.ly/2Dbtzvr). Prachtig geïllustreerd door Annemarie van Haeringen. Moet je die cover maar eens goed bekijken! Geweldig, toch?

Met - inderdaad - een gedicht over de giraf, maar ook over onbekende dieren, zoals de bongo, de generoek en de Japanse bosgems. De tapir mocht er niet in. Waarom niet?? Lees zelf maar...
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

PRIJS | Het regent prijzen in kinderboekenland! Vandaag heeft Ludwig Volbeda de Gouden Penseel gewonnen voor zijn illustraties in het prachtige boek Fabeldieren.
leesbevorderingindeklas.nl/book-review/fabeldieren/

Flo (www.doyouknowflo.nl) maakte er tijdens de Boekenweek al een passend stripje bij! En geloof me: in de bovenbouw vinden kinderen - ook jongens die niet zo dol zijn op lezen - dit boek geweldig! Monsterlijk én fascinerend.

Vanaf nu is tevens de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. Daar kun je de echte illustraties bewonderen! Leuk om met je klas te gaan kijken als je een excursie naar het Rijksmuseum gepland hebt staan!

Meer informatie en het juryrapport: www.cpnb.nl/nieuws/gouden-penseel-voor-ludwig-volbeda
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

* Kidsweek in de Klas boekentip * WEEK 37
Morgen begint de Week tegen Pesten. Vanzelfsprekend besteedt Kidsweek daar ook aandacht aan: in het artikel 'Kappen met pesten' staat een goede kijktip!
Maar een goed verhaal is ook een mooie manier om het over pesten te hebben in de klas. En daar is 'Justins rivaal' van Lydia Rood (bit.ly/2Neek9A) perfect voor. Het is mede geschreven door Jason (10 jaar) en daardoor heel echt. Justin komt achter de thuissituatie van een van zijn pesters en besluit hem te helpen. Maar hoe ver moet je daarin gaan?
Het boek past ook heel goed bij het thema van de Week tegen Pesten: over het in vertrouwen nemen van een leerkracht (of andere volwassenen).

Meer informatie en voorleestips: leesbevorderingindeklas.nl/book-review/justins-rivaal/

#meerlezenbijdekrant
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

PRIJS | Hoera! Arend van Dam wint de Thea Beckmanprijs 2018 voor zijn boek 'De reis van Syntax Bosselman'. Heel terecht, want Van Dam snijdt hierin een moeilijk en gevoelig liggend onderwerp aan - de slavernij - en laat ook nog eens zijn eigen twijfels en onderzoek zien.
leesbevorderingindeklas.nl/book-review/reis-syntax-bosselman/

'Anna's grote reis' van Inez van Loon heeft De Jonge Beckmanprijs gewonnen (de prijs van de kinderjury). Snap ik ook! Een heel toegankelijk geschreven, boeiend en leerzaam boek! leesbevorderingindeklas.nl/book-review/annas-grote-reis/

Maar... lees ook zeker de andere genomineerde boeken, want ze zijn allemaal geweldig. Alleen 'Kinderen met een ster' (bit.ly/2CZrQt6) - eervolle vermelding - vind je niet op Leesbevorderingindeklas.nl, want dit boek is vooral bedoeld voor jongere kinderen. (Maar wel gelezen en heel mooi)

* Naar het noorden: leesbevorderingindeklas.nl/book-review/naar-het-noorden/
* Sabel: leesbevorderingindeklas.nl/book-review/sabel/'
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Maandag begint de WEEK TEGEN PESTEN. Het thema van dit jaar is 'Laat je zien'. En daarmee wordt de leraar aangesproken: de pester moet erop vertrouwen dat de leerkracht optreedt tegen pesten.

Door het thema moest ik direct denken aan het boek 'Vlo en Stiekel' (bit.ly/2Ncme3g). Daarin doet de leraar dus helemaal níets aan pesten! Een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Tegelijkertijd laat Stiekel zien hoe je je kunt weren tegen pesten, juist door jezelf te laten zien.

Natuurlijk zijn er nog veel meer boeken die je kunt gebruiken voor lessen over pesten. Voor jezelf soms ook eyeopeners over hoe pesten plaatsvindt. Hier vind je er een aantal, inclusief lestips! leesbevorderingindeklas.nl/subject/pesten/

Meer informatie over de Week tegen pesten: www.weektegenpesten.com
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

1 week geleden

Leesbevordering in de klas

Net als vorig schooljaar vind je hier vanaf nu weer boekentips bij artikelen in kinderkrant Kidsweek! Superleuk natuurlijk als je kinderen in de klas hebt die méér willen weten over de actualiteit. En nuttig, want meer lezen = meer weten! En meer weten = meer begrijpen = makkelijker lezen!

Om het schooljaar goed te beginnen daarom meteen 2 tips! In de krant van 6 september lees je over Greta Thunberg en Boyan Slat, die zich beide (op totaal verschillende wijze) inzetten voor het milieu. Boeken die hier perfect bij aansluiten zijn Palmen op de Noordpool, van Marc ter Horst & Wendy Panders (bit.ly/2NEsf8q) en Uitvinders, van Ruth Owen (bit.ly/2N6yWAx).

In 'Palmen op de Noordpool' lees je alles over klimaatverandering (zodat je snapt waarom Greta spijbelt!) en in 'Uitvinders' lees je meer over de uitvinding van Boyan Slat om de plastic soep op te ruimen. (beide boeken 10+)
WEEK 36 #meerlezenbijdekrant

Wil je boekentips terugvinden? Kijk dan op de website van Kidsweek in de Klas: www.kidsweekindeklas.nl/nieuws/
of op Pinterest: nl.pinterest.com/leesbevorderingindeklas/kidsweek-in-de-klas-boekentips/
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook