Leesbevordering in de klas op Facebook

Jongen met boeken

Lees hier de laatste berichten die op de Facebookpagina van Leesbevordering in de klas zijn geplaatst.
Je vindt er actuele boekentips en nieuwtjes omtrent leesbevordering.

* Kidsweek in de Klas boekentip * Meer lezen = meer weten *
Slimme meid, die Jeshley! Op de voorpagina van Kidsweek vertelt zij over haar handeltje in squishy's.
Wil jij ook wel geld verdienen met je eigen bedrijfje? In het boek 'Dat is je eigen zaak! - Het Klokhuis onderneemt' (bit.ly/2FFiYd0) staan allerlei tips! Het boek helpt bij het maken van een bedrijfsplan en laat je nadenken over handige zaken, zoals: hoe maak je reclame?

Ook leuk om te weten: dit boek staat in de selectie van De Nederlandse Kinderjury. Wil je daar meer over weten? Kijk dan weer in Kidsweek! In de krant van deze week is een complete Kinderjurykrant opgenomen!
#meerlezenbijdekrant WEEK 11
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Dit is nu echt een cadeautje van Uitgeverij Loopvis. Het nieuwe, prachtige prentenboek Volle Muil (8+) van Tom Marien & Merlijne Marell (bit.ly/2FUpVGx) én een verfrissend en grappig boekje - Wat je soms ziet (bit.ly/2pjoirp) - dat voor beginnende lezers bedoeld is, maar eigenlijk ook geweldig is voor een oudere doelgroep. Binnenkort uitgebreide recensies. Nu alleen nog één probleem: welk plaatje zal ik eens kiezen voor de voorkant van Volle Muil? 😁 ... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

TIP: Laat je leerlingen creatief schrijven met de schrijftips van Manon Sikkel - kinderboekenschrijver!

'Lezen en schrijven versterken elkaar, waardoor beide activiteiten gemakkelijker en interessanter worden. Door lezen en schrijven samen te onderwijzen, kunnen de taalvaardigheid en geletterdheid van kinderen groeien.'
Dit kun je lezen in de publicatie 'Lezen en creatief schrijven op de basisschool' van Stichting Lezen (bit.ly/2p4Zcxl)

Sinds 1 maart plaatst Manon Sikkel (bekend van o.a. de boeken over Elvis Watt en Gruwelijk grappige griezelverhalen) elke dag tips om met schrijven aan de slag te gaan. Superleuk om met je klas te doen!! De gratis minicursus loopt tot 18 april. Je vindt de tips op haar Facebookpagina! (les 1: bit.ly/2GmOYzS)
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Vandaag begint de Week van het geld! Doet jouw school ook mee met leuke activiteiten om kinderen te leren omgaan met geld? Denk er dan ook eens aan om leesboeken over dit onderwerp te promoten! Hoe verdien je veel geld? Maakt geld wel echt gelukkig? En is het wel een goed idee om op koopjes te jagen?

* Elvis Watt-serie (9+): leesbevorderingindeklas.nl/book-review/elvis-watt-miljonair/
* Dagboek van een vlogger (10+): leesbevorderingindeklas.nl/book-review/dagboek-van-een-vlogger/
* Otto-Jan zegt kassa tegen geld verdienen (11+): bit.ly/2GfQxzp
* Made by Indira (12+): bit.ly/2FIu9Rj
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

Afgelopen week las ik in de Duitse krant 'Die Welt' een erg interessant krantenartikel over het leesgedrag van Duitse kinderen. Net als in Nederland en België maken onze oosterburen zich zorgen over de leesmotivatie van de basisschoolkinderen. In dit artikel wordt de verantwoordelijkheid voor een groot gedeelte bij de ouders neergelegd: zij zouden thuis meer aandacht moeten besteden aan (voor)lezen! Met een interessant citaat: "Zie het als tandenpoetsen; dat moet je ook elke dag met je kinderen oefenen, of we dat nu willen of niet."

Want ja, dat is het probeem: hoe krijg je ouders gemotiveerd als ze zelf ook al niet van lezen houden?!

Stichting Lezen organiseert een wetenschappelijk congres over het thema leesmotivatie aan het einde van dit jaar. (bit.ly/2HlDjR1) Zet de datum - 13 december - maar vast in je agenda!

Ik ben al wel benieuwd naar jouw mening: waar kunnen leesbevorderingscampagnes zich het beste op richten: kinderen, leerkrachten of ouders? Wat heeft, denk je, het meeste effect?
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook

* Kidsweek in de Klas boekentip * Meer lezen = meer weten *
Ben jij ook geschrokken van de foto op bladzijde 8 van Kidsweek deze week? Onvoorstelbaar hoeveel troep er in onze oceanen rond drijft!
Wil je er meer over weten, dan heb ik twee boekentips voor je! Het boek 'Superjuffie in de soep' van Janneke Schotveld (bit.ly/2HkvFGu) is een grappig (maar ook serieus) verhaal over de plastic soep en kun je al prima lezen vanaf groep 5.
Voor kinderen vanaf groep 7 is het informatieve boek 'Oceanen' (bit.ly/2FGyBQs) een aanrader: een boek dat je heel duidelijk vertelt en laat zien hoe onze oceanen worden bedreigd. Maar je krijgt ook tips hoe je hier zelf iets aan kunt doen!
#meerlezenbijdekrant WEEK 10
... Zie meerZie minder

Bekijk op Facebook