Poëzieweek 2024

Poëzieweek 2024

Op de laatste donderdag van januari start – zoals elk jaar – de Poëzieweek.
Het thema van dit jaar: THUIS.

Ik denk dat ik ontvoerd benEigenlijk is het wel een beetje vreemd om nu wéér met het thema ’thuis’ aan de slag te gaan, nadat we het daar tijdens de Kinderboekenweek 2023 ook al uitgebreid over hebben gehad. Misschien heb je tijdens de Kinderboekenweek ook al gedichten over wonen of thuis voorbij hebt laten komen (bijv. met de dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben, van Pim Lammers). Toch kun je de Poëzieweek ook anders insteken: poëzie om in ’thuis’ te komen.

Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie.
poëzieweek.com

Alle wensen van de wereldIn de bundel Alle wensen van de wereld van Rian Visser & Janneke Ipenburg kom je prachtige gedichten tegen die heel mooi bij dit thema passen. Denk bijvoorbeeld aan het gedicht ‘Half’ waarin twee kinderen elkaar ‘halverwege tegenkomen’. De illustratie van Janneke Ipenburg versterkt het gevoel van verwelkomen. Maar ook het gedicht waarin de flat als één groot stapelbed wordt gezien, sluit natuurlijk mooi aan bij het thema ’thuis’. Fijn is ook dat Rian zeer uitgebreide lestips bij de bundel heeft geschreven, met ontzettend leuke opdrachten voor in de klas.
Je kunt deze hier downloaden.


In deze lijst vind je meer poëziebundels en bloemlezingen!

Nog meer lestips en poëzie bij het thema

Lestips Poëzieweek 2024Op de website www.poezieweek.com kun je gratis lessuggesties aanvragen, die speciaal voor de Poëzieweek geschreven zijn. Je vindt in de PDF van dit jaar zes gedichten die heel mooi passen bij het thema ‘Thuis’, inclusief informatie over de auteur, tips voor vóór en na het lezen én leuke suggesties om met het gedicht aan de slag te gaan. Daarnaast krijg je ook nog boekentips voor nóg meer poëzie.

Lekker wonenEen opvallende tip is het gedicht ‘Lekker wonen‘ van Bette Westera: dat gedicht – en daarbij nóg negen speelse ‘woongedichten’ – is ook muzikaal vertaald. Je kunt de muziek beluisteren via de QR-code in de lestips, maar ook op de website van Pluto vzw vind je meer informatie en kun je luisteren naar de muziek. Zo maak je van je les over poëzie ook nog eens een swingende muziekles!

Dichter. ThuisOok in DICHTER. met het thema Thuis vind je lestips. Dichter Jos van Hest schreef zes schrijftips ‘voor wie het voelt kriebelen na zoveel moois’. In deze bundel vind je namelijk bijna 50 prachtige gedichten over het thema ’thuis’, van diverse fantastische dichters. De bundel verscheen rond de Kinderboekenweek 2023, maar is nog steeds te koop via de website van Plint.

 

Gedichten schrijven in de klas

Elk jaar wordt de poëziewedstrijd Kinderen en poëzie georganiseerd. Vorig jaar won Jens Weemaes voor de tweede keer op rij (!) in de categorie ‘bovenbouw’ met zijn prachtige gedicht Aardscheiding. Dat gedicht past toevallig ook heel mooi bij het thema thuis! Er is een YouTube-filmpje over het gedicht gemaakt dat je mooi in de klas kunt laten zien:

Ook het gedicht Rare wereld van hoofdprijswinnares van de middenbouw, Amelia Simion, maakt indruk!

Confetti in mijn hoofdDe jury heeft de mooiste gedichten van 2022-2023 een plekje gegeven in de dichtbundel Confetti in mijn hoofd. De winnaars van dit jaar krijgen ook weer een plekje in een echte dichtbundel! Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. De deadline van insturen is 5 februari 2024. Op de website van het Poëziepaleis vind je alle informatie die je nodig hebt.


KinderboekenweekgedichtDaarnaast is er nóg een dichtwedstrijd waar kinderen aan mee kunnen doen: die van de Kinderboekenweek!

 

Het geschreven gedicht moet passen bij het thema Lekker eigenwijs! en kan tot 28 april 2024 ingestuurd worden via de website kinderboekenweek.nl/gedicht. Een jury van drie dichters (Gershwin Bonevacia, Bibi Dumon Tak en Hans Hagen) beslist wie zich de dichter van de Kinderboekenweek 2024 mag noemen. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de opening van de Kinderboekenweek op woensdag 2 oktober.

Op de website van het Poëziepaleis vind je 10 tips om te leren schrijven. Ook Bibi Dumon Tak geeft op de website van De Schoolschrijver in zeven korte filmpjes tips voor het schrijven van gedichten.

Veel dichtplezier!