Lestips Woutertje Pieterse Prijs 2024

Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2024

Woutertje Pieterse PrijsOp zaterdag 6 april a.s. wordt bekend gemaakt wie de Woutertje Pieterse Prijs 2024 wint! Alle genomineerden zijn inmiddels bekend, maar de boeken zijn zó verschillend… ik ben blij dat ik niet hoef te kiezen!

Bij de genomineerde boeken van de Woutertje Pieterse Prijs zijn ook dit jaar weer lestips geschreven door Loes Reichenfeld van LEES met LOES. Superfijn! De lestips zijn bedoeld voor het vergroten van het verhaalbegrip en het ontwikkelen van de literaire competentie, maar je komt ook creatieve opdrachten tegen, tips voor filosofische gesprekken en mooie schrijfopdrachten.

MaksieVrijwel alle boeken zijn geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, alleen Maksie van Mathilde Stein en Jan Jutte is een boek voor beginnende lezers (groep 3/4). De spin en de sleutel van Anna Woltz is voor 12+ en de lessuggesties zijn daarom geschreven voor de onderbouw van het VO. Het boek past echter ook mooi in een groep 8 waarin veel wordt gepuberd en veel gebruik wordt gemaakt van social media.

UmbradorVan de 6 nominaties staan maar liefst 4 boeken in mijn lijst met topboeken voor in de klas 2023Maksie ontbreekt (want: andere doelgroep), maar ook Umbrador van Marieke Smitshuis en Jeska Verstegen. Dat boek heb ik ook – oh jee! – nog niet gelezen, dus tja! Wellicht had dit fantasyverhaal er anders ook wel op gestaan!

Jeska Verstegen is in ieder geval met twee boeken genomineerd! Ze maakte ook de prachtige illustraties in het boek Het touw en de waarheid, geschreven door Marco Kunst.

Zaterdag 6 april hoor je de schrijvers en illustratoren van deze boeken in een speciale uitzending van De Taalstaat, die live vanuit het Kinderboekenmuseum wordt uitgezonden. Frits Spits interviewt de makers samen met zijn jonge medepresentatoren Danischa en Joep. Juryvoorzitter Rik van de Westelaken maakt in het tweede uur bekend welk boek wordt bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2024. Er ook muziek: Toverberg zingt het Roverslied én een eigen nummer.
Luister dus op 6 april tussen 11 en 13 uur naar De Taalstaat op NPO Radio 1.

Als je hieronder op de covers van de boeken klikt, kun je de bespreking op deze website lezen.

Het touw en de waarheid De spin en de sleutel De jongen die van de wereld hield Een slijmzoen voor je oma

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply