Tiplijsten

Maak kennis met mijn ‘stereotypetjes’! Op deze pagina kun je een aantal typen kinderen* vinden, die van een bepaald soort boeken houden. Zij hebben allemaal hun eigen tiplijst: een lijst met boekentips! Als je wilt weten welke boeken je een kind in je klas zou kunnen aanraden, kun je kijken op welk van deze typetjes dat kind lijkt. Of misschien kun je het kind zelf laten kiezen wie hem het meeste aanspreekt! Hopelijk vind je zo nog een paar boeken waarmee je de kinderen in je klas enthousiast krijgt!


 

Mark

Hoi, ik ben Daan!

Ik houd niet van lezen. Ik ga liever gamen of buiten spelen. Lekker voetballen met mijn vrienden! Van de juf en mijn ouders moet ik meer lezen, maar de meeste boeken vind ik stom. Ze zijn vaak veel te dik of hebben helemaal geen plaatjes. Maar ja.. lezen moet toch op school… Gelukkig heb ik toch wel een paar boeken gevonden die erg leuk zijn. Met veel plaatjes :-)

Ga naar de tiplijst van Daan

 

Emma

Hoi, ik ben Emma!

Lezen vind ik erg leuk. Ik vind het leuk als de hoofdpersoon allemaal spannende avonturen meemaakt. In mijn hoofd is het dan net of ik erbij ben! Het is helemaal leuk als er raadsels moeten worden opgelost, want dan probeer ik erachter te komen hoe het in elkaar zit. Als ik zit te lezen, vergeet ik even alles om me heen.

Ga naar de tiplijst van Emma

 

JuliaHoi, ik ben Julia!

Ik vind het leuk om verhalen te lezen die echt gebeurd kunnen zijn. Gewoon, over school bijvoorbeeld. Of over een meisje zoals ik. Want dan probeer ik me voor te stellen hoe ik zou reageren als ik haar was. Boeken over trollen of elfjes zijn toch helemaal niet boeiend? Die bestaan helemaal niet! Nee hoor, doe mij maar een goed boek over echte mensen.

Ga naar de tiplijst van Julia

 

LiamHoi, ik ben Liam!

Ik ben altijd heel blij als de meester zegt dat we gaan lezen. Even niet aan school denken! Lekker wegdromen… Vooral boeken over magie vind ik leuk. Dan stel ik me voor dat ik ook kan toveren! Het is zo leuk om te bedenken wat er dan allemaal mogelijk zou zijn. Ik vind het ook best lastig om me daarna te concentreren op mijn werk… Het liefst lees ik nog even verder!

Ga naar de tiplijst van Liam

 

 Hoi, ik ben Finn!

Weet je wat het toppunt van nieuwsgierigheid is? Door het sleutelgat van een glazen deur kijken! Hahaha! Heb ik uit een moppenboek. Lezen vind ik wel leuk, maar dan moet er wel iets te lachen zijn. Het is allemaal al zo saai op school! Gelukkig zijn er echt heel grappige boeken! Als ik weer eens hardop zit te lachen in de klas, mag ik van de juf altijd een stukje voorlezen. Kan iedereen lachen! :-)

Ga naar de tiplijst van Finn

 

SemHoi, ik ben Sem!

Vorig jaar zijn we met schoolreisje naar een pretpark met achtbanen geweest. Vet joh! Lekker over de kop! Verder is school best saai… Elke dag hetzelfde en je moet de hele dag stilzitten en werken… Pff! Ik ga liever naar de film dan dat ik een boek lees. Lekker veel actie! Maar ja, als ik dan toch lees, dan moet er dus wel wat gebeuren. De juf heeft me wel een paar coole boeken gegeven. Spannend joh! Ik kon ze bijna niet wegleggen…

Ga naar de tiplijst van Sem

 

MilaHoi, ik ben Mila!

Lezen vind ik het allerleukste wat er is! Ik probeer op school altijd mijn werk snel af te krijgen, want dan mag ik weer lezen. Thuis lees ik ook heel veel. Ik ga vaak naar de bibliotheek en heb ook veel boeken gekregen van mijn moeder. Daardoor ken ik heel veel boeken, ook van vroeger. Weet je dat daar echt heel mooie verhalen bij zitten?  Ik heb niet echt één favoriet boek… ik heb er een heleboel!

Ga naar de tiplijst van Mila

 

Hoi, ik ben Lisa!

Kijk eens naar de mooie bloem in mijn haar! Ik doe altijd mijn best om er leuk uit te zien. Ik houd van nagellakken en kleuren in mijn fashion kleurboek. Met mijn vriendinnen natuurlijk, want dat is het gezelligst! Soms krijg ik wel eens op mijn kop van de juf omdat ik teveel zit te kletsen. Maar school vind ik wel leuk hoor! Ik heb een heel gezellige klas. En lezen vind ik ook leuk. Met mijn vriendinnen wissel ik altijd tips uit!

Ga naar de tiplijst van Lisa

 

Tess

Hoi, ik ben Tess!

School vind ik best wel makkelijk. Vooral rekenen, maar dat vind ik wel erg leuk. Soms pesten de kinderen uit de klas me ook wel. Maar ik denk dat ze gewoon een beetje jaloers zijn. Ik heb gelukkig wel een paar goede vrienden in de klas, maar die begrijpen toch niet helemaal hoe het is om anders te zijn dan de rest. Daarom vind ik het leuk om boeken te lezen over kinderen die ook erg slim zijn.

Ga naar de tiplijst van Tess

 

LucasHoi, ik ben Lucas!

Het liefst lees ik informatieve boeken. Maar dat mag niet altijd tijdens het vrij lezen. Eerst baalde ik daarvan, maar toen las ik een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en dat was echt superinteressant! Dat vind ik dus wel heel erg cool: dat je onwijs veel leert van kinderboeken lezen. En vaak zijn die boeken nog hartstikke spannend ook! Eigenlijk niets mis mee dus, die verhalen.

Ga naar de tiplijst van Lucas

 

*  Mijn ‘stereotypetjes’ zijn zelf-verzonnen kinderen. De namen heb ik gekozen omdat ze tot de populairste namen van dit moment behoren en dus niet omdat ik vind dat een naam bij een bepaald type kind hoort. De jongens kunnen in het echt ook meisjes zijn en andersom.