De aarde is overbevolkt en de natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput. Daarom stuurde de wereldregering een groep kinderen naar een verre planeet, waar leven mogelijk is.
In dit laatste deel uit de serie Kepler62 breekt er paniek uit onder de ontdekkingsreizigers. De wapenopslag is leeg en het tegengif tegen een allesverwoestende ziekte is nergens te vinden. Achter dit alles zit een mysterieuze reiziger, in de extra capsule. De identiteit van de verstekeling is voor iedereen een grote schok. Is het Kepler62-project één grote leugen? Langzaamaan wordt het hele mysterie ontrafeld.
Vertaald door Michiel Vanhee en Sofie Maertens.
Zesde en laatste deel in de serie Kepler62. Het is noodzakelijk om de boeken in de juiste volgorde te lezen; het is een doorlopend verhaal dat in elk deel eindigt met een enorme cliffhanger. Ken je de serie niet, begin dan dus bij deel 1!
Recensie
Dit zesde deel gaat precies verder waar deel vijf geëindigd is, alleen nu is – zoals te verwachten viel – Marie weer aan het woord. Toch gaat dat in dit boek beduidend anders dan in de voorgaande boeken. Zo staat dit boek vol met terugblikken, waarin Marie vertelt over hoe ze op Kepler62 terecht is gekomen en wat er in eerdere delen is gebeurd. Eigenlijk wat merkwaardig, want het wordt verteld alsof de lezer er nog niet van op de hoogte is. Het zou echter zonde (en erg ingewikkeld) zijn als je dit deel als losstaand boek zou lezen.
Wat dat betreft is het namelijk duidelijk dat dit het slotstuk is: alle puzzelstukjes vallen langzaam in elkaar, al dreigt alles eerst – uiteraard – ongelooflijk mis te gaan.
De coole film wordt stilaan een enge thriller. (blz. 22)
Zoals de duistere illustraties goed laten zien, wordt de strijd behoorlijk heftig. De moraal is zeer aanwezig en het taalgebruik is erg ingewikkeld. Sterker nog: dit boek staat zo vol moeilijke uitspraken dat je het bijna geen kinderboek meer kunt noemen. De vele krachttermen (THE GOVERNMENT SUCKS) lijken sterk de visie van de auteurs te weerspiegelen. Dit is boek is werkelijk op geen enkele manier meer geschikt voor jonge kinderen ‘vanaf 8 jaar’, zoals op de achterkant van het boek vermeld staat.
Het verhaal zal de lezer in ieder geval zeker aan het denken zetten over onze maatschappij, over macht en over de toekomst. Die toekomst ziet er in dit boek in ieder geval hoopvol uit, al heb je geen idee wat hij gaat brengen. Het is een bijzonder, open einde, dat goed past bij deze spannende en unieke serie.
Lestips
Hoewel dit deel geschreven lijkt te zijn als een boek dat je kunt lezen zonder kennis van de voorgaande delen, is het echt zonde om dit boek als losstaande titel te promoten. Daarmee doe je de serie echt tekort!
Het is echter wel fijn als je weet waar de serie naartoe werkt, voordat je hem gaat promoten. Wat dat betreft vind ik het bijzonder vreemd dat dit boek volgens de flaptekst wordt aangeraden aan kinderen vanaf 8 jaar. De thematiek is behoorlijk zwaar en past eerder bij maatschappelijke lessen op de middelbare school, maar ook het taalgebruik en de mate van geweld vind ik niet passen bij jonge kinderen.
Er staan in ieder geval interessante uitspraken in het boek, waar je goed met de (bovenbouw)klas over kunt discussiëren. Wat denken kinderen van deze uitspraken?
- ‘We hebben de neiging om dingen die we niet begrijpen, te doden.’ zeg ik. (blz. 92)
- ‘Kinderen moeten tegen hun ouders rebelleren.’ (blz. 93)
- ‘Oorlog is de moeder van alle uitvindingen.’ (blz. 97)
- ‘Hoop is het enige wat we hebben. Het allergrootste geheim is dat de mens altijd hoopvol blijft.’ (blz. 175)
Lees ook:
Clavis Uitgeverij, 2019
Bekijk bij bol: Bekijk bij bol:Series: Kepler62 | Onderwerpen: 2019, Angst, Buitenaards leven, Buitenaardse wezens, Geheim, Illustraties, Macht, Ruimte, Science fiction, Serie, Strijd, Technologie, Tip van Sem, Toekomst & technologie, Verzet, Wapens
Geïllustreerd door Pasi Pitkänen