In november verschijnen er altijd heel veel boeken om je verlanglijstje flink mee te vullen! Gelukkig is het bijna kerstvakantie, zodat er weer wat tijd is om te gaan lezen, want jongens, wat veel leuke boeken zijn er verschenen. Zoals altijd in deze maand zitten er flink wat dikke pillen bij! Persoonlijk heb ik al flink wat keuzestress 😄 Hieronder kun je bekijken of er ook iets voor jou tussen zit!
Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.
Poëzie
Een wonderprachtig dier
Diverse dichters & Britta Teckentrup (ill.)
Ploegsma
De opvolger van Ik wou dat ik een vogel was! Hetzelfde concept: voor elke dag van het jaar een wonderschoon gedicht, passend bij geweldige illustraties. Het verschil: dit keer gaan alle gedichten over dieren en de illustraties zijn nu van Britta Teckentrup. In dit blogje lees je er al meer over.
Non-fictie
Toen het oorlog was 1914-1918
Annemiek de Groot, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans, Juul Lelieveld, Marrit Boogaars en Irene Goede (ill.)
Gottmer
Ook dit is een opvolger! Alleen de jaartallen en de coverfoto verraden dat dit een ander boek is dan Toen het oorlog was (1939-1945) – dit boek gaat natuurlijk over de Eerste Wereldoorlog. Net zo uitgebreid, net zulk mooi fotomateriaal en weer uitstekende denkvragen aan het eind van ieder hoofdstuk.
Walvissen in de wind
Elvira Werkman en Wendy Panders (ill.)
KNNV Uitgeverij
Dit mooi vormgegeven, compacte boek gaat over uitvindingen uit de natuur en dat is net zo fascinerend als het woord dat daarvoor bestaat: biomimicry. Je leest in dit boek welke dieren de mens geïnspireerd hebben tot het doen van geweldige uitvindingen, al zul je ook beseffen dat niets mooier en inventiever is dan de natuur zelf!
Prentenboek
De langste nacht
Yule Hermans
Pelckmans
In dit poëtische en filosofische prentenboek verbeeldt Yule Hermans hoe het licht (Koning Zon) wordt uitgedoofd door het Donker. Gelukkig biedt Koningin Maan troost, moed en hoop en zo durven de mensen het Donker te trotseren. Het mooie van dit prentenboek is dat je het zo ‘diep’ kunt lezen als je zelf wilt of kunt; daardoor is het voor kinderen van alle leeftijden geschikt.
Graphic novels
Een big vliegt uit
Rob Harrell (vertaling: Esther Ottens)
Van Holkema & Warendorf
Deze graphic novel (dik boek, maar geheel in stripvorm) is echt GRAPPIG. Wat een droge humor! Ik zie zelfs wat overeenkomsten met Grapman (schurken verslaan met superhumor), maar Batpig is daadwerkelijk een superheld met superkrachten. En hoewel ik veel graphic novels in dit genre zelf vaak nogal flauw vind (onderbroekenlol; kinderen vinden dat prachtig), moet ik om dit boek toch wel érg lachen! Batpig kun je trouwens ook al kennen uit het ontroerende boek Knipoog.
Wat is er eigenlijk met jou gebeurd?
Jenny Jordahl (vertaling: Bernadette Custers)
Luitingh-Sijthoff
Deze verrassend omvangrijke graphic novel (bijna A4-formaat, maar ook nog eens 216 pagina’s dik) vertelt over Janne, die zich zeer ongelukkig voelt doordat ze de hele tijd rotopmerkingen krijgt over haar figuur. Dan komen haar ouders met een voorstel: voor elke kilo die ze afvalt, krijgt ze geld. Janne gaat akkoord, en langzaam maar zeker wordt ze dunner en dunner. Maar wordt ze ook gelukkiger? En lost het haar problemen wel op?
Handboek voor superhelden 6: Zonder hoop
Elias & Agnes Våhlund (vertaling: Femke Muller)
Hoogland & Van Klaveren
Alweer het zesde deel in de populaire serie Handboek voor superhelden, met een heel interessante uitspraak op de achterkant: ‘Bange mensen zijn soms gevaarlijker dan datgene waar ze bang voor zijn.’ Op de bijbehorende website kun je alvast de eerste twee hoofdstukken lezen van deze spannende graphic novel!
Magische fictie
De vloek van de kraaientoren
Michelle Harrison (vertaling: Esther Ottens)
Gottmer
Deze paperback ziet er wel heel aantrekkelijk uit! De zusjes Betty, Fliss en Charlie zitten vast op een eiland door een eeuwenoude vloek die op hun familie rust. Maar op een dag erven de zusjes drie geheimzinnige magische voorwerpen. Zouden ze hiermee in staat zijn de vloek op te heffen? Dat Lucy Strange het boek aanbeveelt, vind ik veelbelovend. Benieuwd naar dit eerste deel van een trilogie.
Wie achter deze deur verdwaalt
Rindert Kromhout & Tonke Dragt en Linde Faas (ill.)
Leopold
Een nieuw boek van Tonke Dragt móet je natuurlijk meteen openslaan! Maar je wordt dan direct door mevrouw Dragt op je vingers getikt: ‘Ho! Wacht! Hou op met lezen!’ Een geweldig begin, waarmee je eigen verbeeldingskracht meteen wordt gestimuleerd. En dat is precies wat dit verhaal wil doen: je verbeelding prikkelen. Verwacht er echter niet al teveel magische gebeurtenissen in; het is geen sprookjesachtig avontuur, maar een verhaal over een heel speciale schoolklas, die ontdekt hoe magisch, spannend en verbindend je eigen fantasie kan zijn.
Het oneindige verhaal
jubileumeditie
Michael Ende (vertaling: Johan van Nieuwenhuizen)
De Fontein
Oh, wat een prachtige uitgave is dit! Een goede reden om dit klassieke verhaal weer eens te gaan lezen. Dit is het beroemde verhaal over Bastiaan, die het boek ‘Het oneindige verhaal’ steelt en zich op de zolder van zijn school verstopt. Daar kan hij ongestoord lezen over het land Fantásië. Als de koningin van Fantásië hem roept, stapt Bastiaan het verhaal binnen om haar te helpen. In dit blogje lees kun je er al iets meer van zien.
Spannende fictie
Undercover 2: Het stenen doolhof
Chris Kooi
Van Goor
Dit is het vervolg op Rivieren van Zand, waarin Alex als undercover agent naar Kenia ging om zijn moeder te redden. In dit boek lijkt zijn moeder hem te trainen voor een geheime missie, nadat ze bij een sekte in Griekenland is geweest. Alex’ slimme buurmeisje Yasmina lijkt in dit boek ook een grotere rol te gaan spelen. Dat belooft weer een spannend verhaal!
The Time Travelers: Rennen voor je leven
Caroline Lawrence (vertaling: Ans van der Graaff)
Leopold
Dit eerste deel uit de serie The time travelers (opvallend, zo’n Engelse serietitel!) neemt je mee terug in de tijd, naar Londen in de Romeinse tijd. En erg leuk: om je leerlingen te motiveren voor dit boek kun je ze een test laten doen op de site kinderboeken.nl/timetravelers: Ben jij een echte tijdreiziger? Het eerste hoofdstuk maakt ook al heel nieuwsgierig!
Wereldspionnen 2: Geen brug te ver
James Ponti (vertaling: Mariella Manfré)
De Fontein
Ook een boek waar ik graag in wil duiken! Het vervolg op het spannende Wereldspionnen 1, over vier kinderen die worden opgeleid tot spion voor MI6, leidt dit keer naar – je ziet het al op de cover – San Francisco. En alsof het hele James Bond-concept nog niet spannend genoeg is, is er in dit deel ook nog eens een mol onder de Wereldspionnen.
Dochter van de diepzee
Rick Riordan (vertaling: Marce Noordenbos)
Van Goor
Een echt dikke pil, waarin veel spanning en sensatie te verwachten is. Rick Riordan is vooral bekend door zijn boeken over Percy Jackson, waarin hij de Griekse mythologie heeft verwerkt. Dit verhaal is een eerbetoon aan Jules Vernes 20.000 mijlen onder zee, maar net zoals in zijn andere boeken plaatst hij zijn verhaal in de moderne tijd. Ik ben benieuwd of dit 12+ verhaal geschikt is voor de basisschool; met zijn razend spannende boeken heeft Riordan wel al heel wat leerlingen aan het lezen gekregen!
Grappige fictie
Heer Ridder Louis en de vreselijke vrouwe
Myles & Greg McLeod (vertaling: Mariella Manfré)
Moon
Bij dit boek is echt zo’n hilarische boektrailer gemaakt! Mij heeft het in ieder geval direct overtuigd om dit boek te willen gaan lezen. Echt Engelse humor, grappige tekeningen en lekker makkelijk leesbaar.
Mijn dikke vette zombiegoudvis 2
Mo O’Hara (vertaling: Anne Douqué)
Moon
Helaas heb ik deel 1 (maart 2021) nog steeds niet gelezen, maar deel 2 is inmiddels ook al verschenen en dat is voor de fans natuurlijk goed nieuws.
Ontzettend smerig
Andy Griffiths & Terry Denton (vertaling: Edward van de Vendel)
Lannoo
Na het succes van Ontzettend irritant en Ontzettend stom is er nu Ontzettend smerig. Een boek VOL smerigheid, met eindeloze opsommingen en herhalingen over de meest vieze dingen. Het boek is al even door de doelgroep (dochterlief) uitgetest en dat leverde een héleboel IEUWS op. Soms was het haar iets té smerig en bevatte het boek iets téveel herhaling. Eens kijken of ik me er ook toe kan zetten; er zullen in ieder geval zeker kinderen zijn die hiervan zullen smullen (of beter: gruwelen).
Maffe meester Daan en de spetterende sportdag
Judith van Helden en Hanne Snel (ill.)
Columbus
Het is wel een beetje gek om zo’n zomers omslag in de herfst binnen te krijgen. Een ‘spetterende sportdag’ vind ik meer een boek voor het vrolijke voorjaar, maar het is wel een leuk onderwerp! Vierde deel in deze serie.
En nog meer!
Nog één dag
Tim van den Berg
Condor
Dit boek doet denken aan de film Groundhog day – ken je die? Die film waarin de hoofdpersoon steeds dezelfde dag beleeft. En dat overkomt Finn in dit boek dus ook. Elke dag wordt hij wakker op de dag van zijn voetbalfinale en zijn voorgevoel dat het géén goede dag wordt, klopt. Een ontvoering, een brand en een aanrijding… Kan hij deze voorkomen als hij nog een kans krijgt? Het is een lekker leesbaar verhaal, met veel voetbal, een fanatieke hoofdpersoon die rekening leert te houden met zijn teamgenoten en een spannende ontknoping!
De Orion Express
Marieke De Smet
Lannoo
Lieze wil Lars leren bergbeklimmen, maar dat is niet zo eenvoudig als je allebei in het ziekenhuis ligt… En dat verraadt meteen dat dit niet een gewoon treinreisverhaal is, want de hoofdpersonen zijn ernstig ziek. Dat de hoofdpersonen mee worden genomen op de Orion Express door ‘de Snor’ belooft een fantasievol avontuur, maar wellicht is dit ook nog wel een verhaal om een traantje bij weg te pinken. Ik ben benieuwd.
Het meisje dat door India fietste
Aletta André
Luitingh-Sijthoff
Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jyoti Kumari, die aan het begin van de coronacrisis 1200 kilometer door India fietste om haar gewonde vader naar huis te brengen. NOS-correspondent Aletta André sprak meerdere malen met Jyoti en snijdt in dit boek actuele thema’s aan als armoede, het kastesysteem en de positie van meisjes. Het lijkt mij een ontzettend interessant en inspirerend verhaal.
Noorderlicht in Noorwegen
Thea Stilton (vertaling: Sandra Verhulst)
Baeckens Books
In dit nieuwste Thea Stilton-boek reizen de Thea Sisters in hun kerstvakantie naar Oslo om daar een vergeten postpakketje te bezorgen. Maar de reis is dan niet ten einde: via de Hurtigruten varen ze naar het hoge Noorden om daar een mysterie op te lossen. Het is een lekker vlot, activerend boek, want jonge lezers hebben heel wat raadsels op te lossen. Bovendien leren ze nog wat over Noorwegen én kunnen ze aan de slag in de keuken, want er staan lekkere recepten achterin het boek!