Hartenjager

HartenjagerGemma baalt: zit ze eindelijk bij de redactie van de schoolkrant, moet ze suffe horoscopen schrijven! En ook nog eens onder een valse naam: als astrologe Jessica Jupiter. Zo wordt ze natuurlijk nooit een beroemde journalist.

Maar dan krijgt Gemma een briljant idee: wat als ze de horoscopen gebruikt om haar vriendinnen stiekem te helpen in de liefde? Te beginnen met haar BFF Raaf, die zo verlegen is dat ze niks durft te zeggen tegen haar geheime liefde. Dat gaat Gemma, uh… Jessica Jupiter veranderen!

Eerste deel in de serie Het staat in de sterren.

Recensie

Een écht meidenboek, dit eerste deel uit de nieuwe serie Het staat in de sterren. Toch is het geen standaard verhaaltje over vriendinnen op de middelbare school en hoewel de kaft lekker vrolijk en fladderig is, zit er ook nog wel wat meer diepgang in het verhaal dan alleen maar wat vriendjesgedoe.

Gemma is een hele leuke meid, die ervan droomt journaliste te worden en dus dolgelukkig is als ze mag gaan schrijven voor de schoolkrant. Ze zit al op de middelbare school – in de derde. Haar mede-redactieleden zitten echter allemaal al in de vierde en daarom hoort ze er toch niet helemaal bij. Vandaar dat ze dus ook – anoniem – de horoscopen moet gaan schrijven. Ze baalt flink, maar begint de lol ervan in te zien, als ze merkt dat klasgenoten haar horoscopen geloven en hun gedrag gaan veranderen! Zo weet ze een verlegen meisje zover te krijgen dat ze het podium op gaat; waarschuwt ze haar vriendin voor een fout vriendje en geeft ze de geheime liefde van haar beste vriendin een duwtje in de juiste richting.

Een lekker feelgood-verhaal dus en dat wordt nog eens versterkt door de humoristische toon en fijne personages: Gemma en haar vriendinnen zijn stoer en aardig en zelfs de ‘slechteriken’ lijken nog een verborgen goede kant te hebben. Gemma is allesbehalve veroordelend en dat is een verademing. Ze is daarnaast ontzéttend dromerig – soms zelfs tot het irritante toe, omdat haar gedachten continu met de verhaallijn aan de haal gaan. Anderzijds geeft dit ook wel aan hoe goed haar karakter wordt neergezet. En dat ze dromerig is, is wellicht ook wel te verklaren door haar thuissituatie: haar broertje heeft taaislijmziekte. Deze ziekte speelt een belangrijke rol in dit boek en vooral dat geeft die diepere laag aan dit verhaal. De liefde voor haar broertje en de bezorgdheid om zijn gezondheid komen zo goed naar voren dat het verhaal echt ontroert.

Of het boek goed aansluit bij de belevingswereld van meisjes op de basisschool, is een beetje afhankelijk van hun ontwikkeling. Het boek sluit waarschijnlijk vooral aan bij meiden die zich al een beetje met jongens bezighouden en uitkijken naar de middelbare school. Maar meiden die eraan toe zijn, zullen ongetwijfeld genieten van dit verhaal en reikhalzend uitkijken naar deel 2: Stupido cupido – een voorproefje hiervan vind je al achterin het boek!

Lestips

Echt een boek om te promoten in groep 8; hier zul je een aantal meiden ontzettend blij mee maken.

Door het volgende fragment voor te lezen, geef je een goed beeld van het boek en de personages. Zowel de ziekte van Gemma’s broertje, haar vriendinnen, haar rol bij de webkrant en Gemma’s dromerigheid komen er in voor.

‘Au, niet zo hard!’ (…) beloof ik haar. (blz. 48 t/m 53)

Engeland

Verder is goed om erbij te vertellen dat het verhaal erg Engels is, met veel schoolsportwedstrijden, schoolmaaltijden en een dubbeldekkerbus. Sommige kinderen zullen niet beseffen dat het schoolleven in Engeland anders is dan in Nederland – het is leuk om het hier even met de klas over te hebben als je dit boek promoot!

Vrouwenvoetbal

Nog iets wat heel groot is in Engeland: het vrouwenvoetbal. Ook Raaf – Gemma’s beste vriendin – is een fanatiek voetbalster. De bekerwedstrijd waar Raaf aan mee gaat doen, speelt een grote rol in het verhaal en daarmee is het vrouwenvoetbal dus flink vertegenwoordigd in dit boek!


Uitgeverij De Fontein, 2017

Hartenjager bol


Genre: School, Vriendschap & verliefd
Serie: Het staat in de sterren | Tags: 2017, Astrologie, Beroepen, Engeland, Familie, Gezondheid, Horoscopen, Liefde, Media & journalistiek, School, Schoolkrant, Serie, Taaislijmziekte, Tip van Lisa, VK & Ierland, Voetbal, Vriendschap, Webkrant, Ziek zijn

Leave a Reply