Het hanengevecht

Het hanengevechtPio is een arme jongen die hoopt met een hanengevecht genoeg geld te verdienen om weer naar school te kunnen gaan. Hij heeft een haan gevonden toen hij aan het werk was en die klaar gemaakt voor een gevecht. De hanengevechten gaan om leven en dood. Zijn tegenstander is de zoon van een rijke fokker. Maakt Pio een kans? Zal zijn haan winnen?

Recensie

In deze roman vertelt Hans Hagen over het fenomeen ‘hanengevechten’. Deze vinden nog op grote schaal plaats in de Filippijnen, waar hij het verhaal “gevonden heeft”, zoals hij zelf schrijft in de epiloog (blz. 102). Het verhaal is verteld in erg korte zinnen. Elke zin staat op een nieuwe regel, waardoor het verhaal snel leest (nog geen half uur voor nodig). Het is even wennen, maar het geeft wel vaart aan het verhaal. De spanning en de gang van zaken worden goed overgebracht. Een indrukwekkend verhaal dat nog echter wordt door de krantenartikelen achterin het boek. Behalve aan de hanengevechten besteedt de schrijver ook aandacht aan de leefomstandigheden van mensen in de Filippijnen.

Lestips

Een indrukwekkend fragment, waarin wordt verteld hoe het hanengevecht in zijn werk gaat, staat in het hoofdstuk “Het mes”:

 “Taji, de messenman (…) is bloedje-scherp. (blz. 62 t/m 66)

Een ander fragment vertelt hoe veel mensen in armoede terecht komen door het gokken op de hanengevechten.

 Het is druk (…) Nooit meer, voorlopig… (blz. 20 t/m 24)

Het boek is sowieso al geschreven in korte zinnen, maar er is ook een speciale dyslexie uitgave van het boek.


Uitgeverij Querido, 2012

 


Genre: Dieren, Sociaal / politiek verhaal
Onderwerpen: 2012, Armoede, Dyslexie, Filippijnen, Hanen, Tip van Lucas, Zuidoost-Azië
Geïllustreerd door Philip Hopman

Leave a Reply