Silvester en het knorrende cadeau

Silvester en het knorrende cadeauSilvester is van de grote stad Burgerdam naar een klein dorpje aan de IJssel verhuisd: IJsselbroek. Hij is bijna jarig en wil zijn verjaardag graag vieren met zijn nieuwe vrienden, maar ook met zijn oude vrienden uit Burgerdam. Dat is wel ingewikkeld, want hun levens verschillen nogal. Hij besluit een vaartochtje op de IJssel te gaan maken – supercool. Kan dat zijn vrienden bij elkaar brengen? Of blijft het altijd de stad tegen het platteland?

Dit is het derde deel over Silvester en zijn verhuizing naar het platteland. Het is los te lezen van de eerdere delen. Er is ook nog een speciaal actieboek (Silvester en de vreemde voorouder) – uitgegeven voor de christelijke kinderboekenweek.

Recensie

Het boek is een zogenaamde graphic novel, met veel tekeningen en speels geschreven teksten. De buitenkant schept hoge verwachtingen: met veel storende luchtjes staat erop. Zou het boek net als de Fantasia-reeks van Geronimo Stilton geuren bevatten? En op de achterflap staat daarnaast de volgende tekst: Er ontstaat rivaliteit in de boot. Sil laat zich uitdagen. Hij valt in het water en de stroming is heel sterk. Krijgen zijn vrienden hem op tijd aan boord? Klinkt spannend…

Helaas maakt het boek de verwachtingen totaal niet waar. De geurtjes lijken te verwijzen naar het biggetje dat Silvester voor zijn verjaardag krijgt (maar zijn niet echt te ruiken) en spannend is het verhaal ook niet. Sil laat zich bovendien helemaal niet uitdagen; hij probeert zich juist ergens uit te redden.

Eén ding klopt wel: dit boek laat verschillen zien tussen kinderen in de stad en op het platteland. Dat maakt dit boek best grappig. De schrijfstijl is luchtig en leest lekker makkelijk weg. Daardoor is dit boek prima geschikt voor de minder enthousiaste lezers.

Het is fijn dat er een graphic novel bestaat over ons eigen land. De meeste graphic novels komen immers uit Amerika en gaan daardoor ook vaak over het Amerikaanse schoolsysteem. In dit boek gaat het over een (niet bestaand) dorpje aan de IJssel en een (niet bestaande) stad die wel érg veel overeenkomsten heeft met Amsterdam. Daardoor kun je het goed plaatsen. Verder onderscheidt het boek zich van andere bekende graphic novels door het nette taalgebruik.

Toch moet je er niet vanuit gaan dat liefhebbers van dit genre dit boek klakkeloos zullen waarderen. Het verhaal kabbelt erg rustig voort en is vrij braaf. Lekker makkelijk lezen dus, maar de vraag is of er voor iedereen voldoende interessants gebeurt om écht te boeien.

Lestips

Fragment voor boekpromotie, waarin duidelijk wordt dat Silvester nog erg moet wennen aan het platteland:

Woensdag is het (…) goor, die koeien! (blz. 83 t/m 89)


Uitgeverij Callenbach, 2016

Silvester 3 bol.com


Genre: Verhalen
Series: Silvester | Onderwerpen: 2016, Dieren, Graphic Novel, IJssel, Overijssel, Platteland, Serie, Tip van Daan, Varen, Verjaardag, Vriendschap
Geïllustreerd door Willeke Brouwer

Leave a Reply