Wereldspionnen 4: Tussen de tombes

Wereldspionnen 4Kat houdt van logica en orde, heeft een lievelingsgetal van acht cijfers en kan een patroon van mijlenver herkennen. Wanneer een reeks cyberaanvallen belangrijke locaties in Londen treft, maakt Kats vermogen om logica te vinden in chaos haar dus de perfecte missieleider.

Maar terwijl Brooklyn, Sydney, Parijs en Rio de ontcijferde berichten naar Egypte en de oude dodenstad van Caïro volgen, realiseert Kat zich dat er nog een ándere laag onder dit mysterie zit…

Vertaald door Mariella Manfré.

Vierde deel van de serie Wereldspionnen. Op zich is dit boek beter los van de andere delen te lezen dan het vorige deel, maar om de grote lijnen beter te kunnen volgen, kun je het beste in deel 1 beginnen!

Recensie

Op een grauwe, grijze novemberdag, honderd jaar na de ontdekking van het graf van Toetanchamon, kwamen vijf tieners samen in de Londense wijk Bloomsbury. Net al Howard Carter waren ze op zoek naar schatten uit de Egyptische oudheid. Alleen gingen zij geen tunnel graven in de woestijn, maar door een verlaten deel van de Londense metro sluipen. En de artefacten die ze zochten waren niet verborgen in een of ander lang vergeten graf, maar tentoongesteld in een van de drukte musea ter wereld.
Dit was geen opgraving. Dit was een kraak. (blz. 7)

Wat een lekker stoer begin van het boek! Na een korte proloog die duidelijk maakt dat dit verhaal een link heeft met het oude Egypte, ben je getuige van een razendspannende inbraak in het British Museum. Maar in dit boek is niets wat het lijkt en er staan de Wereldspionnen nog veel raadsels te wachten. Geheime dienst MI6 ontvangt cryptische berichten, die te maken lijken te hebben met een reeks cyberaanvallen. Gelukkig is Kat een kei in het oplossen van codes en kan Brooklyn haar vaardigheden als hacker inzetten. De cover maakt het echter al duidelijk: de geheime codes leiden naar Egypte!

Net zoals in ieder boek zijn er meerdere verhaallijnen als het team zich opsplitst. Toch is het spannende verhaal goed te volgen. Het leest lekker weg en lijkt natuurlijker vertaald dan het vorige boek; het komt nu allemaal veel geloofwaardiger over. Opvallend is ook dat ze in dit deel al veel sneller naar de ‘eindbestemming’ Egypte gaan, waar de speurtocht naar wie er achter de cyberaanvallen zit zich voortzet.

Verrassende twists en extra informatie voor de lezer door een nieuw perspectief voeren de spanning op: is iedereen wel te vertrouwen? De missie wordt bevredigd afgesloten, maar dit keer eindigt het boek wel met een spannende cliffhanger die enorm doet uitzien naar het volgende deel!

Lestips

Om dit boek te promoten kun je de eerste spannende bladzijden van hoofdstuk 1 voorlezen. Als je leerlingen willen weten hoe de kraak afloopt, zullen ze zelf verder moeten lezen!

Op een grauwe (…) onzichtbaar te blijven. (blz. 7 t/m 11)

(Oude) Egypte

Hoewel het boek begint met een proloog over de vondst van het graf van Toetanchamon, is dit zeker niet het onderwerp van dit boek. In het verhaal is echter wel veel aandacht voor het ontcijferen van bijvoorbeeld hiërogliefen en voor oude Egyptische schatten: artefacten zoals canopische vazen. Ook kom je meer te weten over de steen van Rosetta, tombes, piramides en grafrovers.

Het boek is verder echter juist heel erg eigentijds en speelt zich af in het huidige Egypte. Informatie over dit land en de cultuur zit op zeer natuurlijke wijze in het verhaal verweven. Mocht je dit land dus behandelen in een thema of project, dan is dit zeker een boek (of beter: een serie) om te promoten!


Lees ook:

Wereldspionnen Wereldspionnen 2 Wereldspionnen 3: De Verboden Stad

 

 

 

 

 


De Fontein, 2023

Wereldspionnen 4


Genre: Spanning
Series: Wereldspionnen | Onderwerpen: 2023, Codes, Criminelen, Cybercrime, Egypte, Geheim agenten, Hacken, Inbraak, Musea, Noord-Afrika, Oude Egypte, Reizen & vakantie, Serie, Spionage, Tip van Emma, Tip van Sem, Tip van Tess, Verraad, Vertrouwen, Vriendschap
Geïllustreerd door Yaoyao Ma Van As

Leave a Reply