Nieuwe boeken | Dikke pillen

Dikke pillen 2020Je hebt van die kinderen die als leesmotto hebben: hoe dikker hoe beter (yep, ik was ook wel een beetje zo’n kind…). Die kinderen kunnen deze maand hun hart ophalen, want er zijn heel veel dikke pillen verschenen! Iets minder goed nieuws voor Leesbevorderingindeklas.nl, want dikke boeken kosten meer leestijd en dus zal het ook wat langer duren voor ze allemaal op de site staan. Maar omdat dit bij uitstek de leesmaanden zijn (want: koud, nat, donker en straks vrije dagen) hieronder alvast een overzichtje, speciaal voor de fanatieke lezers!

Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.

Nevermoor 3 - SpookpokkenNevermoor 3 – Spookpokken
De jacht op Morrigan
Crow
auteur: Jessica Townsend
vertaling: Lia Belt
Luitingh-Sijthoff, 2020

Bijna 500 pagina’s spanning, fantasie en heel veel geheimzinnigheid! Om optimaal van dit boek te genieten, moeten kinderen eigenlijk bij deel 1 van de serie Nevermoor beginnen. Ze kunnen dan meteen doorlezen tot en met dit 3e deel, dat dinsdag 24 november verschijnt. Die dag kun je ook de recensie van dat boek op deze site verwachten, maar ik kan je alvast vertellen: het is weer net zo spannend, origineel, verrassend en magisch als de eerste delen. Het verhaal wordt echter wel steeds grimmiger en heeft bizar veel overeenkomsten met de actualiteit… Een boek voor de écht goede lezers, want het is niet alleen superdik, maar het bevat voor basisschoolkinderen ook veel ingewikkeld taalgebruik. Zit je echter eenmaal goed in het verhaal, dan is het bijna onmogelijk om nog te stoppen met lezen!

De IckabogDe Ickabog
auteur: J.K. Rowling
illustraties: vele Nederlandse kinderen (!)
vertaling: Wiebe Buddingh’
De Harmonie, 2020

De paperback ligt al in de winkel, maar de hardcover verschijnt ook op 24 november. Dat is meestal fijner voor in de schoolbibliotheek, dus iets om naar uit te kijken! Dit boek is namelijk wel heel bijzonder. Allereerst is het een nieuw kinderboek van J.K. Rowling, maar het heeft niets te maken met Harry Potter! En ten tweede: de illustraties zijn van Nederlandse kinderen! Hoe cool is dat?! Zij zijn de winnaars van de Ickabog tekenwedstrijd. Leuk is dus ook dat The Ickabog er in elk land anders uitziet. Nu is natuurlijk de grote vraag: is dit boek net zo geweldig als de boeken over Harry? Geen tovenaars dit keer, maar wel een mysterieuze legende over de monsterlijke Ickabog… ‘Een sprookje over waarheid, hoop en vriendschap’.
300 bladzijden.

Het meisje dat met beren praatteHet meisje dat met beren praatte
auteur: Sophie Anderson
illustraties: Kathrin Honesta
vertaling: Pauline Michgelsen
Volt, 2020

Dit boek heb ik al sinds afgelopen zomer liggen, maar het begint met fonkelende sneeuw en een wit Sneeuwbos. Hoewel ‘het Grote Smelten’ op het punt staat te beginnen, leek het me meer een boek voor het najaar of de winter. Het belooft een sprookjesachtig verhaal te zijn, over een meisje dat als 2-jarige dreumes werd gevonden in een berenhol. Wanneer ze wegloopt van huis om uit te vinden wie ze echt is, begint ze aan een lange reis waarvan ze nooit had kunnen dromen: van ijskoude rivieren tot huizenhoge bergen. Onderweg maakt ze de meest bijzondere vrienden, in dit verhaal vol beren, prinsessen en draken. Dit lijkt me daarom bij uitstek een boek voor bij een knapperend haardvuurtje (op het digibord). Bijna 400 bladzijden, maar een ruime bladspiegel met vele mooie illustraties!

De wonderbare reis van Nils HolgerssonDe wonderbare reis van Nils Holgersson
auteur: Selma Lagerlöf
herverteld door: Bette Westera
illustraties: Martijn van der Linden
Gottmer, 2020

Attentie: mooi boek! ‘De wonderbare reis van Nils Holgersson’ van Selma Lagerlöf is onlangs verschenen in een nieuwe uitgave bij uitgeverij Gottmer. Niemand minder dan Gouden Griffel-winnares Bette Westera heeft het hertaald en Gouden Penseel-winnaar Martijn van der Linden maakte de fantastische illustraties erbij. En alsof dat nog niet geweldig genoeg is, krijg je er nog een gratis minicursus Zweeds bij ook! Echt leuk: ‘voor je begint’ leer je hoe je allerlei Zweedse namen moet uitspreken. Inclusief oefenbladzijde.
Nog een mooie toevoeging: onderaan elk hoofdstuk lees je precies welke route Nils (zeg: Niels) op de rug van Mårten (zeg: Morten) aflegt. Achterin het boek vind je de kaart. Ook dat klopt gewoon: het verhaal was oorspronkelijk bedoeld om Zweedse kinderen topo te leren! 🇸🇪 De Zweedse-uitspraak-cursus vind je al in het inkijkexemplaar op bol – zo ben je er helemaal klaar voor om dit boek (voor) te gaan lezen! Dat wordt bijna 400 bladzijden genieten.

De pechvuurtorenSep Setie 2 – De pechvuurtoren
auteur: Nicki Thornton
illustraties: Matt Saunders
vertaling: Sandra Hessels
De Fontein, 2020

Aan het einde van de zomer was ik enthousiast begonnen aan dit vervolg op Hotel De Laatste Kans, maar toen kwam de Kinderboekenweek even tussendoor… De recensie volgt dus nog! Toch weet ik al dat ook in dit boek weer een moord wordt gepleegd… en die is nog wel ietsje indrukwekkender dan in het eerste boek. Wederom zal Sep samen met inspecteur Tingieter de dader moeten zien te vinden. Tegelijkertijd moet Sep zien te dealen met geesten, raadsels en zijn nieuwe magische talent. Daarmee sluit het verhaal mooi aan op het eerste boek, maar het is ook prima zelfstandig te lezen. Een spannende detective vol magie, met iets meer dan 300 bladzijden… Het laatste deel van deze trilogie zal in het voorjaar verschijnen!

Het mysterieuze huis op de heuvelHet mysterieuze huis op de heuvel
auteurs: Kelly Ngai en Mikki Lish
vertaling: Esther Ottens
Van Goor, 2020

Wat een VETTE boektrailer heeft dit boek!! Ik weet zeker dat er kinderen zijn die dit boek willen lezen. Hoewel… waarschijnlijk vragen ze ook meteen wanneer de film uitkomt… Wat in dit geval niet eens zo’n gekke vraag is! ‘Het mysterieuze huis op de heuvel’ begon namelijk als script en wordt op dit moment ook bewerkt tot een tv-serie door de makers van de Spiderman-films. De boektrailer geeft al een mooi, spannend voorproefje! Het belooft in ieder geval een spookachtig en magisch verhaal te zijn… Bijna 300 bladzijden griezelen…

Kijk en huiver…

Reisbureau WereldvreemdReisbureau Wereldvreemd
auteur: L.D. Lapinski
vertaling: Mechteld Jansen
De Fontein, 2020

In ‘Reisbureau Wereldvreemd’ van L.D. Lapinski ga je samen met de 12-jarige Flick op reis: door in een koffer te springen kan ze tussen honderden magische werelden reizen. Maar natuurlijk dreigt er ook een groot gevaar… Het middelpunt van al deze werelden, Vijflichtenstad, staat op het punt te verdwijnen! Het wordt een race tegen de klok, op zoek naar een manier om Vijflichten te repareren voor het wordt opgeslokt… en het onze wereld met zich meeneemt. Klinkt behoorlijk spannend! Het 348 pagina’s-tellende boek bevat geen illustraties en bestaat uit korte hoofdstukken. Het is het eerste deel uit een serie voor 10+. Prachtige cover trouwens… met leuke stickers voor op je eigen reiskoffer (leuk om te gebruiken bij de promotie/introductie van het boek!).

Jesse Kreeks ruimtereisgidsJesse Kreeks Ruimtereisgids
auteur: Martin Howard
illustraties: Chris Mould
vertaling: Anne Douqué
De Fontein, 2020

En heb je zin in nog een magische reis, dan kun je gelijk door in deze dikke pil! Wat heb ik mij ontzettend vermaakt met het eerste deel uit deze serie over Jesse Kreek! Ik zie dan ook erg uit naar het avontuur in dit boek, dat zich – gezien de kaart op het schutblad – afspeelt op de planeet Jevverzintetniet. Dus… ‘Wil je eens wat anders dan twee weken Saaibaai-aan-Zee? Reis dan mee met Jesse Kreek en ontdek een universum vol fantastische verrassingen (en iets minder fantastische verrassingen, maar daar hebben we het nu niet over).’ Waarschijnlijk kun je dit boek prima lezen zonder kennis van deel 1, maar De ruimteatlas van Jesse Kreek is te leuk om niet óók te lezen. Grappig, spannend en zeer fantasievol en avontuurlijk! Bijna 350 bladzijden.

Strijd om de superschoenStrijd om de superschoen
auteur: Liz Pichon
illustraties: Liz Pichon
vertaling: Maria Postema
Gottmer, 2020

Dit boek is bijna het dikste van allemaal, maar grappig genoeg juist geschikt voor de wat minder fanatieke lezers! Het boek heeft namelijk ook de meeste illustraties en de ruimste bladspiegel. Het is een nieuw boek van de maakster van de Tom Groot-boeken, die ook niet bepaald dun zijn. Trouwens… de boeken over De Waanzinnige Boomhut worden ook steeds dikker, dus dik = niet meer eng. Want zoals je kunt verwachten van Liz Pichon staat dit boek vol hoofdletters, verschillende fontgroottes en zoals gezegd, heel veel tekeningen. Waar het over gaat? Lies en Robbe Laars moeten hun vader redden. Sylvie Sleehak heeft namelijk haar zinnen gezet op zijn uitvinding: vliegende schoenen! Alleen daarmee kan ze de strijd om de superschoen winnen. Sylvie is de akeligste en meest verschrikkelijke persoon van Schoenenstad, en ze zal niets uit de weg gaan om te krijgen wat ze wil. Om hun vader te redden moeten Lies en Robbe zelf meedoen aan de wedstrijd, en zo raken ze verwikkeld in een bloedstollend en hilarisch avontuur dat bijna 450 bladzijden duurt.


Alsof dit nog niet genoeg is, zijn er nog veel meer dikke pillen verschenen de afgelopen maanden! Deze kun je vinden in de eerdere overzichten van nieuwe boeken in september 2020 en historische verhalen voor de Kinderboekenweek. Genoeg te lezen dus!!

Oliver Twist  Offerkind  Robin Hood  Jozefien Wachters en de strijd om altijd  De kleine kapitein  Koningskind  De gijzelaar en de bastaard  Het lied van de vreemdeling