Nieuwe boeken | Leren met kinderboeken

Wiskunde, scheikunde, natuurkunde of economie… Dat zijn toch vakken voor de middelbare school? Deze kinderboeken zijn echter ook al heel geschikt voor nieuwsgierige kinderen op de basisschool! Het zijn zeer interessante non-fictieboeken, die flink de diepte in gaan. Daardoor zijn deze boeken zeer geschikt voor plusklassen! Maar ook als voorbereiding op de middelbare school (of in de onderbouw van de middelbare school!) zijn deze boeken ontzettend goed te gebruiken! Ineens ga je namelijk veel beter snappen waaróm je over al die ingewikkelde onderwerpen zou moeten leren en wat je er vervolgens allemaal mee kunt. Leren wordt dan niet alleen leuker, maar ook gemakkelijker! (Jeetje, dat is nog beter dan de Belastingdienst…)

Enkele van deze boeken zijn echt nét verschenen, andere liggen al wat langer in de winkel. Het is er alleen nog niet van gekomen om ze uitgebreid te bespreken op deze website, dus vandaar dit overzichtje! Alle boeken zijn te koop via de (website van de) lokale boekhandels, maar de linkjes hieronder verwijzen naar bol.com. Daar vind je in ieder geval de verkoopinformatie en in veel gevallen ook een inkijkexemplaar.


Alice in WetenschapswonderlandAlice in Wetenschapswonderland
Een avontuur over atomen, slingers en de zwaartekracht
auteur: Carlo Frabetti
illustrator: Wendy Panders
vertaling: Lies Lavrijsen
Lannoo, 2020

Eerder was er al Alice in Wiskundewonderland en net als in dat boek overwint Alice haar hekel aan wetenschap doordat ze er meer over leert. In het eerste boek werd ze door Lewis Carroll meegenomen naar Wonderland, maar in dit boek krijgt ze te maken met een andere toverkracht: via een boek over wetenschap, dat ze krijgt van een dwerg in het park, gaat ze op bezoek bij beroemde wetenschappers, zoals Archimedes, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Darwin, Newton, Einstein en Marie Curie. Daarnaast leest ze heel veel over deze mensen en hun wetenschappelijke theorieën en als ze iets niet begrijpt, legt de dwerg het haar uit. Alice komt er zo achter dat natuurkunde helemaal niet zo stom is als ze dacht! Haar nuchtere opmerkingen zorgen ervoor dat dit boek ondanks de enorme hoeveelheid informatie lekker wegleest. De vele humoristische illustraties van Wendy Panders maken de wetenschappelijke theorieën ook een stuk minder ‘zwaar’. Eigenlijk wordt dit daardoor een heel fijn leesboek, waar je ontzettend veel van leert!

Alice las geboeid verder. Ze had zich filosofen en wetenschappers altijd voorgesteld als doodserieuze heren, maar die Thales was al een even grote mafkees als haar leraar natuurkunde! (blz. 25)

Alice in Wetenschapswonderland

Inhoudsopgave Alice in Wetenschapswonderland, Carlo Frabetti & Wendy Panders


Waarom jij van sterrenstof bentWaarom jij van sterrenstof bent
en andere weetjes over stofjes, proefjes en chemie

auteur: Esther Walraven
illustrator: Iris Boter
Van Goor, 2020

Met dit boek ervaar je eigenlijk zelf wat Alice ervaart in het hierboven genoemde boek: Esther Walraven vertelt in dit boek zo ongelooflijk aanstekelijk en enthousiasmerend over scheikunde, dat je spontaan wetenschappelijk onderzoeker wilt worden op het gebied van chemie. Je leert van dit boek dat álles eigenlijk chemie is. Het boek is verdeeld in hoofdstukken over (chemie in) je lijf, de natuur, het dagelijks leven, eten en het milieu. Ook legt Walraven nog een paar vreemde verschijnselen uit: waarom de zee niet zo snel bevriest of waarom vuurwerk knalt bijvoorbeeld. Dit boek laat zien hoe wetenschap vragen kan beantwoorden die elk kind weleens stelt: Waarom is poep bruin? Waarom verkleuren bladeren in de herfst? Waarom moet je huilen van uien? Waarom plakt lijm? Ontzettend interessante informatie dus en ook nog eens heel toegankelijk uitgelegd en heel vrolijk en grappig geïllustreerd. Er staan bovendien ook nog allerlei leuke proefjes in het boek én er is een lesbrief bij het boek beschikbaar.

Waarom jij van sterrenstof bent


Alles = wiskundeAlles = wiskunde
Wat je met getallen, vormen en logica kunt
doen
auteurs: Ben Ffrancon Davies en Junaid Mubeen
illustrator: Clarisse Hassan
vertaling: Ernst Schreuder
Lannoo, 2020

Denk je dat je het net snapt: alles is chemie… zie je dít boek! Alles is wiskunde! Nou, daar kun je dus meteen een leuke discussie over beginnen… maar feit is dat dit boek duidelijk laat zien hoe belangrijk wiskunde is en dat het inderdaad ‘overal en altijd om ons heen’ is. Zo lees je dat je wiskunde nodig hebt om de tijd bepalen, de weg te vinden, voor het maken van kunst of het maken van muziek (ritme!). En misschien nog wel belangrijker: je leert waar je allerlei wiskundige vaardigheden voor kunt gebruiken. Waarom moet je bijv. leren over kansberekening? Wat kun je met patronen en reeksen doen? Hoe kun je berekeningen gebruiken om dingen te meten? (Hee, daar hebben we de naam Thales weer – zie het citaat bij Alice in Wetenschapswonderland) In dit boek gaan kinderen ook zelf aan de slag. Met veel verwijzingen naar bekende wetenschappers, maar vooral ook heel veel praktische voorbeelden.

Alles is wiskunde


De avonturen van Charles Darwin

De avonturen van Charles Darwin
auteur: Isabel Thomas
illustrator: Pete Williamson
vertaling: Margreet Nauta
Corona, 2020

Dit boek is zo nieuw dat het nog niet eens verkrijgbaar is via de boekhandels, maar al wel via de uitgever. Het vertelt kinderen alles over het leven van Charles Darwin en legt meteen op de eerste bladzijde uit waarom je daarover zou moeten/willen lezen: hij gaf een antwoord op de vraag: waar komen we vandaan? Dit boek gaat echter niet alleen over zijn theorie van natuurlijke selectie, maar ook over hemzelf: over zijn persoonlijkheid, zijn belabberde schoolresultaten en zijn nogal opvallende interesses. Natuurlijk gaat een gedeelte van het boek over zijn reis met de Beagle, maar ook over alles wat daarna kwam: zijn verdere onderzoek, de reacties op zijn boek, zijn familieleven en het onderzoek ná zijn dood. Niet alleen is dit dus een interessant boek voor kinderen die meer willen weten over de evolutietheorie, maar ook een zeer inspirerend boek voor alle toekomstige wetenschappers!

De avonturen van Charles Darwin


De H van HumboldtDe H van Humboldt
auteur: Barbara Rottiers
illustrator: Barbara Rottiers
Van Halewyck, 2020

De naam Darwin leren de meeste kinderen op de basisschool wel kennen… maar kennen ze ook de naam Alexander von Humboldt? Hij was de beroemdste wetenschapper van zijn tijd (1769-1859) en zoals Barbara Rottiers in deze bijzondere biografie heel mooi zegt:

Hij was ‘het internet’ nog voor er ooit iemand aan ‘internet’ had gedacht, want hij deed niets liever dan zijn kennis over heel de wereld met iedereen delen. (blz. 11)

Zelfs Darwin haalde inspiratie uit de boeken van Von Humboldt. In dit boek lees je wat deze man allemaal heeft onderzocht en gedaan. Hij was een echte ontdekkingsreiziger, maar dan van de natuur. Hij trotseerde oceanen, aardbevingen en vulkaanuitbarstingen en leerde vele mensen van alles over dieren en planten. Boeiend om te lezen is dat hij ook – toen al! – nadacht over de gevolgen van ontbossing en productie van stoom en gas. Dit boek is eigenlijk een must-read voor iedere natuurliefhebber!

De H van Humboldt


GeldGeld
auteur: Rashmi Sirdeshpande
illustrator: Adam Hayes
vertaling: Leonie Hardeman
Gottmer, 2020

Goed. Chemie is dus alles, wiskunde is alles en natuur is eigenlijk ook alles. En er zijn ook mensen voor wie geldt: geld is alles! Dus ook deze nieuwe titel past mooi in dit rijtje boeken 🙂 Het ís ook heel belangrijk om meer over geld te leren, want onze hele maatschappij draait grotendeels om handel en geld. En zoals de schrijfster zelf zegt:

Ik heb het ook nooit geleerd. Ik had geen idee. En het klonk allemaal zo ontzettend saai dat ik nooit de moeite nam om me erin te verdiepen. Tot ik volwassen werd, allemaal rekeningen kreeg en dromen had, en… Nou ja, toen móést ik het wel uitvogelen. (blz. 13)

En dan kom je erachter dat ‘geld’ soms best ingewikkeld is… Gelukkig wordt het in dit boek allemaal heel goed uitgelegd en is dat allesbehalve saai! Lees zelf maar (kun je het niet goed lezen, dan kun je deze bladzijdes ook vinden in het inkijkexemplaar op bol.com):

Geld


Wie schrijft die blijftWie schrijft die blijft
auteur: Vitali Konstantinov
illustrator: Vitali Konstantinov
vertaling: Ingrid Vandekerckhove
Clavis Uitgeverij, 2020

Tot slot is dit prachtige boek over ‘het schrift’ nog een aanrader. Zonder geschreven tekst zouden we immers nooit weten wat we nu allemaal weten! En wat een ongelooflijk mooi boek is dit!! Het boek is groot (iets groter dan A4-formaat) en lijkt wel een graphic novel! Je leert met dit boek over de ontstaansgeschiedenis van meer dan 100 geschriften van over de hele wereld, vanaf vroeger tot nu: van het spijkerschrift naar de Oudegyptische hiërogliefen en het Griekse alfabet, tot de emoji en kunstschriften zoals van Tolkien in zijn boek In de ban van de ring. Heel interessant om te lezen, maar ook een feest om te bekijken! Daarnaast ook heel leuk voor kinderen om mee aan de slag te gaan natuurlijk! Probeer maar eens een briefje te schrijven in een ander schrift!

Wie schrijft die blijft inhoud