Nieuwe boeken | September 2020

Nieuwe boeken september 2020In de aanloop naar de Kinderboekenweek verschijnen er altijd heel veel nieuwe boeken die te maken hebben met het thema van de Kinderboekenweek. En omdat de meeste auteurs, leesbevorderaars en leerkrachten hard bezig zijn met de voorbereidingen voor deze belangrijke leesbevorderingscampagne, dreigen de kinderboeken die in september verschijnen en níet met het thema te maken hebben een beetje onder te sneeuwen. Zonde! Want die andere boeken zouden bepaalde kinderen wel weer eens heel veel leesplezier kunnen bieden!

KinderboekenweekgeschenkBovendien is de Kinderboekenweek natuurlijk het uitgelezen moment om nieuwe boeken voor de schoolbieb aan te schaffen, want bij aanschaf van kinderboeken ter waarde van tenminste EUR 12,50 krijg je er meteen nog het gratis kinderboekenweekgeschenk bij (dit jaar van Arend van Dam!).

Maar hoe kun je nu weten welke boeken er allemaal verschijnen? Ook Leesbevordering in de klas is in de maand september veel ‘on tour’, met lezingen door het hele land, en daarom is er veel minder tijd om recensies te schrijven…

Dus daarom krijg je hieronder een overzicht van een aantal interessante boeken voor de bovenbouw die de afgelopen maand zijn verschenen! Hopelijk lukt het om ze snel op de tiplijsten te krijgen of te koppelen aan diverse thema’s en projecten op deze site, maar wie weet heb je er nu al wat aan! Als je op de titel klikt, kom je automatisch op bol.com, waar je de verkoopinformatie en soms een inkijkexemplaar vindt. Vanzelfsprekend zijn deze nieuwe boeken ook in de lokale boekhandels te vinden of te bestellen!


Voor nieuwe boeken met het thema van de Kinderboekenweek – geschiedenisklik je hier!

 Series die zijn uitgebreid

Het piranha-complotCosta Banana 6 – Het piranha-complot
auteur: Jozua Douglas
illustrator: Elly Hees
De Fontein, 2020

Het zesde en laatste deel in de serie Costa Banana is verschenen! Dit deel wordt ongetwijfeld weer grappig én spannend, maar ook weer totaal anders dan de voorgaande delen, want Pablo Fernando wordt afgezet en is niet langer president van Costa Banana! Hij vlucht met zijn gezin naar Costa Kanaria, waar de 12-jarige Angelino net president is geworden. Angelino benoemt Rosa en Fico tot zijn adviseurs… Als dat allemaal maar goed gaat!

De sterrenduinenExplorer Academy 4 – De sterrenduinen
auteur: Trudi Trueit
illustrator: Scott Plumbe
vertaling: H.C. Kaspersma
Blink Media en Hearst Netherlands B.V., 2020

De serie Explorer Academy is echt zó cool en spannend! Alle actie, de levendige dialogen, de indrukwekkende gekleurde illustraties (soms een combinatie van foto en tekening!) en de interessante technologische snufjes in deze serie geven je het gevoel dat je in een spannende film bent beland. De explorers – een internationale groep kinderen die wordt opgeleid aan de Explorer Academy – reizen in dit deel naar Afrika, maar wat ze daar allemaal zullen gaan meemaken…?! Als je leerlingen de serie nog niet kennen, moeten ze eigenlijk in deel 1 beginnen; kennen ze de serie wel al, dan zullen ze waarschijnlijk héél blij zijn om te horen dat deel 4 er is!

Miljonairskind 2Miljonairskind 2 – De geheime verdieping
auteur: Ilona de Lange
illustrator: Micky Dirkzwager
Leopold, 2020

Het tweede deel werd al aangekondigd aan het eind van het eerste boek: er is nóg een verdieping onder het ‘onderhuis’ van Zilver! Deze verdieping moet net als het onderhuis geheim blijven, want niemand mag weten dat Zilver en zijn ouders miljonair zijn. Vooral de verdieping vol met geweldige kamers zal de fantasie van kinderen enorm prikkelen! Maar behalve dat, belooft het boek ook weer een groot spannend avontuur te worden. Het eerste deel was echt een heerlijk kinderboek, dus hopelijk is dit volgende boek net zo goed!

Professor S. en de gestolen breinbrilProfessor S. en de gestolen breinbril
auteurs: Erik Scherder, Fred Diks, Mariëlla van de Beek
illustrator: Mariëlla van de Beek
Volt, 2020

Vorig jaar verscheen het eerste boek over Professor S. Dat boek nam de lezer al mee op reis door je brein en ook dit deel vertelt je ontzettend veel over de hersenen. Het is eigenlijk een verhaal en informatieboek in één: verhaal en feitjes wisselen elkaar continu af en vullen elkaar aan. Het geheel ziet er zeer aantrekkelijk uit, met ontzettend veel kleurrijke illustraties. In dit boek gaat het over Tycho die door een dwarslaesie in een rolstoel zit, maar wel supergoed kan tennissen. Met de breinbril van Professor S. kan Tycho geholpen worden om nóg beter te gaan sporten. Maar dan wordt de breinbril gestolen en de professor ontvoerd! De hoofdpersonen uit het eerste deel – Brian, Zhé en het hondje Pavlov – komen dan natuurlijk in actie! Dat wordt vast een spannend verhaal én het is ook nog eens ongelooflijk interessant!

Aster en Vonk 2Aster en Vonk 2 – Feeën in het woud
auteur: Lindsey Kelk
illustrator: Pippa Curnick
vertaling: Koen Boelens en Helen Zwaan
Billy Bones, 2020

Het eerste deel van deze serie – Magie om middernacht – is een grappige parodie op het sprookje van Assepoester (maar dan wel echt totaal anders!). In dit vervolgdeel gaan Aster, haar pratende hond Vonk en Hans (van Grietje) samen op pad en lijkt het sprookje helemaal niet meer op Assepoester. Aster wil graag weten waar haar magie vandaan komt en daarvoor moeten ze dwars door het gevaarlijke Donkere Woud. Daar vinden ze (letterlijk?) wel een paar beren op de weg… Dat belooft weer een avontuurlijk, maar ook erg grappig verhaal – vol verwijzingen naar andere bekende sprookjes!

Nieuwe series

Robin HoodRobin Hood – Kraken, kapen en vlammende pijlen
auteur: Robert Muchamore
vertaling: Pim Lammers
Billy Bones, 2020

Sem mag best wat meer tips krijgen op zijn tiplijst… en dit boek komt daar absoluut voor in aanmerking! Het is een flinke pil, maar de cover laat al zien dat de lezer in dit boek een enorme dosis actie kan verwachten! Dit eerste deel uit de serie speelt zich niet af in de middeleeuwen (dat vermoedde je vast al, gezien de auto op de cover), maar gaat over corruptie, criminele bendes en overleven. Toch zijn er veel verwijzingen naar het oorspronkelijke verhaal van Robin Hood. Klinkt allemaal behoorlijk spannend en de boektrailer bevestigt dat!

Grapman - Held met humorGrapman – Held met humor
auteur: Tjibbe Veldkamp
illustrator: Kees de Boer
Querido, 2020

Ja, deze komt zéker op de tiplijst van Daan, maar óók op die van Finn! Want wat een ontzettend grappig boek! Hoofdpersoon Nik overschat zijn eigen humor nogal (hij ziet zichzelf als ‘superheld met humor’, maar daar denkt zijn klas anders over) en komt flink in de problemen als hij zijn spreekbeurt niet heeft geleerd. Zijn meester, die de leerlingen aanspreekt met ‘leerplichtigen’ – geniaal, hoe kom je erop?! – blijkt een totaal geflipte en gemene sadist. Hij neemt Nik en zijn klasgenootje Noor – nog zo’n geweldig personage – mee op een tijdreis naar de 19e eeuw, waar hij ze pijnlijk kan straffen. Het verhaal is niet alleen grappig om te lezen, maar de vele illustraties – in kleur! – van Kees de Boer maken het boek helemaal hilarisch. Hardop lachen gegarandeerd!

Nog meer fictie

Jozefien Wachters en de strijd om altijdJozefien Wachters en de strijd om altijd
auteur: Sofie Leyts
illustrator omslag: Marco Guadalupi
Van Halewyck, 2020

Ha, een nieuw boek van Sofie Leyts! Haar originele en verfrissende debuut – Vitus en een mysterie zo groot als het heelal of misschien nog groter – verscheen 2 jaar geleden en smaakte absoluut naar meer! Dit boek belooft een flinke dosis magie en fantasie, maar gezien haar eerste boek zal dit verhaal vast weer heel verrassend zijn en totaal niet wat je ervan verwacht. Wat we in ieder geval al weten, is dat de chemieleerkracht van Jozefien gaat oplossen als een bruistablet, en Jozefien wordt meegesleurd in een fantasiewereld waarin ze sinds haar zevende niet meer heeft geloofd. Nou, dat belooft wat!

Beste broersBeste broers
auteur: Jowi Schmitz
illustrator: Chuck Groenink
Hoogland & Van Klaveren, 2020

‘Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn.’ Deze flaptekst maakt me nog niet direct nieuwsgierig, maar de naam Jowi Schmitz wel. Zij heeft namelijk een zeer prettige schrijfstijl en een nogal breed en afwisselend oeuvre. In 2017 won ze de Dioraphte Literatour Prijs. Benieuwd wat ze van dit kinderboek gemaakt heeft!

KoningskindKoningskind
auteur: Selma Noort
illustrator omslag: Martijn van der Linden
Leopold, 2020

Selma Noort maakte vorig jaar een bijzondere reis naar Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Dat deed zij als research voor dit boek, over een meisje dat niet kan spreken maar wel een groot geheim met zich meedraagt… Het verhaal speelt zich weliswaar 3000 jaar geleden af, maar het is niet per se een geschiedenisverhaal. Het verhaal is geïnspireerd op het beroemde Bijbelverhaal over koning Salomo die een oordeel moet vellen over twee vrouwen die beiden beweren de moeder te zijn van dezelfde zuigeling. Je kunt er alles over lezen in dit interview met de schrijfster! Het boek is bedoeld voor groep 8 en middelbare school… 12+ dus.

Het kleine slechte boekHet kleine slechte boek
auteur: Magnus Myst
illustrator: Thomas Hussung
vertaling: Merel Leene
Condor, 2020

Zo, dit is even een ander genre dan het vorige boek! Het is niet eens een normaal leesboek! Het is zo’n boek waar je in heen en weer moet bladeren nadat je puzzels hebt opgelost. Altijd een succes! Maar het boek is ook nog eens ontzettend grappig! Het boek spreekt je als lezer aan en wil vooral ‘slecht’ zijn. Dat betekent: geen complimentjes geven, griezelverhalen vertellen, liegen en schelden (maar met woorden zoals schijtzooi… niet heel schokkend). Zéér vermakelijk! De auteur heeft er alles aangedaan om de lezer te blijven boeien en de illustraties geven het boek precies de juiste sfeer. Volgens de sticker op de cover is het boek (in het buitenland) al meer dan 100.000 keer verkocht. Dat snap ik wel; dit boek zal zonder twijfel een enorme hit zijn in je klas!

Didi's schuldDidi’s schuld
auteur: Lydia Rood
Leopold, 2020

Lydia Rood heeft al meer boeken geschreven in samenwerking met kinderen die zij ontmoette als Schoolschrijver. Het leverde al een aantal zeer indringende verhalen op, zoals Xinia’s wraak en Justins rivaal. Ook dit boek is geschreven naar een idee van een meisje van 13 (Delicia). Net als in de andere boeken gaat het over pesten en heftige problematiek, en spelen kinderen met diverse culturele achtergronden de hoofdrol. Dit boek laat kinderen kennismaken met de minder mooie kanten van de samenleving en zal ongetwijfeld weer gaan inslaan als een bom.

Mijn vader woont in het tuinhuisMijn vader woont in het tuinhuis
auteur: Jacques Vriens
Van Holkema & Warendorf, 2020

Ook Jacques Vriens komt weer met een nieuw boek! Dan weet je ook wel ongeveer wat je kunt verwachten: serieuze problematiek, maar wel luchtig verteld. Dit keer gaat het over een vechtscheiding, wat natuurlijk allesbehalve een vrolijk onderwerp is. Toch valt er vast ook wel wat te lachen in dit boek, met een tweeling met gevoel voor humor in de hoofdrol, en veel afleiding in groep 8. Wil je Jacques Vriens er zelf over horen vertellen? Hij heeft er een filmpje over gemaakt! Dat is nog eens een handige boekpromotie, voor op het digibord!

Het SleutelkruidHet Sleutelkruid
auteur: Paul Biegel
illustrator: Linde Faas
Gottmer, 2020

De klassiekers van Paul Biegel zijn weer leverbaar!!! Uitgeverij Gottmer heeft de rechten overgenomen van Lemniscaat en Uitgeverij Holland en gaat oude titels weer uitgeven in een nieuw jasje. Deze maand verschenen de drie titels die een Gouden Griffel hebben gewonnen: De kleine kapitein, Nachtverhaal en Het Sleutelkruid. Dat laatste boek is misschien wel het opvallendst, want dit heeft volledig nieuwe illustraties gekregen van Linde Faas. En dat is móói! De kleine kapitein (50 jaar oud!) bevat trouwens nu alle drie de delen en is dus een flink dikke pil geworden. Wel met alle oorspronkelijke illustraties van Carl Hollander. Nachtverhaal had al eerder nieuwe illustraties gekregen en bevat nu nog steeds de illustraties van Charlotte Dematons. Een mooie reden om de klassiekers weer eens (voor) te lezen!

Non-fictie

WonderbosWonderbos
auteur: Jan Paul Schutten
illustrator: Medy Oberendorff
Lannoo, 2020

Wonderbos illustratieDit boek kan meteen op de nominatielijst voor de Zilveren Penseel van 2021! Kijk nou toch! De letters op de cover van dit boek lijken wel licht te geven – magisch gewoon! Maar ook de zwart-wit prenten in het boek…. geweldig! De prenten van Medy Oberendorff laten zien dat het bos zelfs in zwart-wit betoverend is. Bovendien zijn het ook nog eens zoekprenten! Tussen alle takken en struikgewas vind je allerlei dieren. Of het boek ook nog in aanmerking komt voor een Zilveren Griffel zal na het lezen wel blijken, maar met Jan Paul Schutten als auteur kun je er vanuit gaan dat de schrijfstijl wel goed zit. De tekst is trouwens ook nog eens met vele zeer realistische en kleurrijke tekeningen geïllustreerd… Wat een fantastisch boek over het bos!

Saga, de orka die geen haring lustteSaga, de orka die geen haring lusttte
auteur & illustrator: Leonard Boekee
Columbus, 2020

Saga 1Nog een boek dat betovert door de prachtige, levensechte illustraties! Het is alleen jammer dat het boek niet als een echt prentenboek is uitgegeven: het is niet zo heel groot en heeft een glimmende cover en glanzende pagina’s. Als je de platen echter ziet, zou je ze zo als poster in je klas willen hangen! Maar niet alleen de prenten maken indruk; het boek is ook heel interessant. Het is geschreven als een spannend verhaal voor jonge kinderen – over een jonge orka die op zoek gaat naar lekker voedsel, want haring vindt hij maar niets -, maar de vele informatieve weetjes die je op elke spread tegenkomt, maken dit ook een boek voor oudere kinderen. Je leert heel veel over de leefwijze van orka’s en hun onderwaterwereld!


Weet wat er te lezen is!