Briefgeheim

BriefgeheimEva is de ruzie van haar ouders meer dan zat. Met haar vrienden Jackie en Thomas bedenkt ze een plan om hen eens flink te laten schrikken. Ze gaat een nachtje verdwijnen. Maar dan loopt alles anders dan ze dacht. Eva vindt een geheimzinnige brief in de tuin van haar buurman en komt daarmee een spionagenetwerk op het spoor dat er niet voor terugdeinst zijn vijanden uit de weg te ruimen..

Recensie

Dit is een jeugdboek dat al heel wat jaren veel kinderen in spanning heeft gehouden! De eerste druk stamt al uit 1973, maar het verhaal is nog steeds actueel. In 2011 is het boek zelfs verfilmd en er is een bijbehorende filmeditie uitgebracht. Inmiddels is dat boek niet meer te koop, maar kun je weer het boek met de oorspronkelijke kaft kopen.

Dat het boek al zo lang een succes is, geeft wel aan hoe goed het verhaal geschreven is. Het zit goed in elkaar, is erg spannend en heeft verrassende wendingen. Het is een echte detective voor kinderen, inclusief moord. En zoals een goede detective behoort te zijn: tot aan het einde blijft het spannend wie de dader is!

Lestip

Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van spanning en actie. Zeker omdat het boek ook verfilmd is: kinderen vinden het vaak leuk om het boek van de film te lezen of andersom.

Om kwart voor (…) niks mee op. (blz. 36 t/m 43)

Bovenstaand fragment komt uit de filmeditie. Ik durf niet te zeggen of de bladzijdenummers in de nieuwste uitgave hetzelfde zijn.

Het boek gaat ook voor een belangrijk deel over de ruzie die Eva’s ouders continu met elkaar maken. Haar besluit om weg te lopen heeft daar immers mee te maken. Mocht je dit boek klassikaal voor (willen) lezen, dan is het wellicht ook interessant om een discussie aan te gaan met de klas hierover. Wat vindt de klas van het plan van Eva? Is dit de manier om met haar thuissituatie om te gaan?


Uitgeverij Lemniscaat, 2010


Genre: Detective
Tags: 2010, Boekverfilming, Geheim, Klassieker, Misdaad, Ruzie, Tip van Sem, Weglopen
Illustrator: Fiel van der Veen

Leave a Reply