De kristallen gondel

De kristallen gondelGeronimo krijgt van Patty een kristallen gondel cadeau. Als hij hem per ongeluk laat vallen, blijkt er een briefje in te zitten waarop iemand om hulp roept. Geronimo twijfelt geen seconde en springt in het vliegtuig naar Venetië, waar de gondel gemaakt is. Daar gaat hij op zoek naar degene die het briefje geschreven heeft.

Recensie

Een echt Geronimo Stilton verhaal: vol kleurige en vrolijke lettertypes, veel illustraties en veel herhaling. Het verhaal stelt niet zoveel voor, maar is humoristisch geschreven en heel toegankelijk voor kinderen die niet zo van lezen houden. Leuke weetjes over Venetië geven het boek nog iets meer diepgang.

Lestips

Dit boek moet het echt hebben van de grappige en vele illustraties. Een literair hoogstandje is het natuurlijk niet! Dus waarom niet de kracht van het boek inzetten in een aardrijkskundeles? Gebruik het boek bijvoorbeeld als een pakkende binnenkomer voor een les over Italië of Venetië. Vertel de kinderen nog niet waar de les over gaat, maar laat ze de kaft van het boek zien (plaatje op het digibord is handig). Vraag de kinderen wat ze zien en waar ze denken dat het boek over gaat.

De kans is natuurlijk groot dat kinderen in de klas het verhaal al kennen en direct vertellen dat het boek over Venetië gaat. Geen probleem! Vraag deze kinderen hoe je dat kunt terugzien op het plaatje – wat is dan kenmerkend voor Venetië? Wat stellen alle afzonderlijke onderdelen voor? Hoe komen ze aan die informatie? Grote kans dat ze de informatie uit dit boekje hebben! Een mooiere aanprijzing is er eigenlijk niet: blijkbaar krijg je kennis over Venetië door dit boek te lezen! En dan krijg je er ook nog een leuk verhaal bij.

Om de kinderen te laten zien dat de illustratie van de kaft een goede impressie van Venetië geeft, kun je na het gesprek ook nog foto’s of schilderijen van Venetië laten zien.


Uitgeverij De Wakkere Muis, 2012


Genre: Detective
Serie: Geronimo Stilton | Tags: 2012, Italië, Venetië
Illustrator: Geronimo Stilton

Leave a Reply