Geek Girl (knap anders!)

Geek girl knap andersHarriet Manners is een geek. Dat weet ze omdat ze het woord in het woordenboek heeft opgezocht (dat toevallig ook op haar nachtkastje ligt). Ze weet sowieso een heleboel. Maar ze vindt het moeilijk te begrijpen waarom niemand op school haar aardig vindt. Dan wordt ze op een dag tot haar stomme verbazing ontdekt door een scout van een modellenbureau. Dit is dé kans om van haar geeky imago af te komen en die grijpt ze met beide handen aan. Maar hoe moet Harriet aan haar beste vriendin uitleggen dat zij haar droom gestolen heeft?

Dit is het eerste deel van de serie Geek girl. Het vijfde deel – Geek girl bekent kleur – is dit jaar verschenen.

Recensie

Schrijfster Holly Smale schreef dit verhaal deels uit eigen ervaring: ook zij was een onhandig, enigszins verlegen meisje dat op haar vijftiende werd ontdekt door een modellenbureau. Waarschijnlijk dat dit boek daardoor zo’n leuk inkijkje in de modewereld geeft!

Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door Harriet en is verschrikkelijk grappig door de sociale onhandigheid van Harriet, die zijzelf niet opmerkt, maar jij als lezer natuurlijk wel. Harriet is daarnaast superslim, waardoor zij een herkenbare hoofdpersoon voor andere slimme meiden zal zijn. Misschien dromen zij ook wel van een moment waarop zij kunnen laten zien dat zij meer zijn dan alleen iemand met goede hersenen. Zij zullen bovendien ook de humor inzien van de sterk aangedikte personages en Harriets kijk op de modewereld.

Het boek is hierdoor vooral geschikt voor vwo-meisjes, vanaf groep 8. Behalve een grappig verhaal over de modellenwereld heeft het boek voor hen een goede boodschap: blijf trouw aan jezelf! Koester de vrienden die je hebt en accepteer dat je (door je intelligentie) niet door iedereen begrepen of aardig gevonden zal worden.

Lestips

Door de 15-jarige hoofdpersoon is dit boek vooral geschikt voor middelbare scholieren. Toch denk ik dat er in groep 8 meiden zullen zijn die erg van dit boek zullen genieten. Het boek is vooral geschikt voor de wat intelligentere meiden, want die zullen de humor in dit boek beter begrijpen. Ook moet de lezer al over een behoorlijke woordenschat beschikken. Ik zou dit boek dus individueel aanraden aan het juiste kind.

Geef je les in een plusklas of groep met hoogbegaafde leerlingen, dan kun je dit boek natuurlijk wel klassikaal promoten. Het is weliswaar een echt meidenboek, maar de jongens zullen de humor in het boek ook best weten te waarderen. Het volgende fragment geeft goed weer hoe Harriet in de problemen komt door het tentoonstellen van haar kennis.

Ik kijk met (…) hun adem inhouden. (hoofdstuk 19, blz. 79 t/m 82*)

Geek Girl* Deze paginering komt uit een speciale, goedkope uitgave van het boek. Het boek is tevens te lezen als e-book via www.bibliotheek.nl. Dan kun je het fragment gemakkelijk terugvinden aan de hand van het hoofdstuknummer.


Uitgeverij Gottmer, 2013

Geek Girl bol.com


Genre: Verhalen
Serie: Geek Girl | Tags: 2013, Anders zijn, Jezelf zijn, Mode, Modellen, School, Serie, Tip van Tess, Vriendschap

Leave a Reply