Heidi

HeidiHeidi wordt door haar tante, die haar de eerste jaren van haar leven heeft opgevoed, naar haar knorrige opa in de bergen in Zwitserland gebracht. Heidi vindt het heerlijk in de bergen en raakt al snel bevriend met Peter, een jonge geitenherder. Ook opa geniet van Heidi’s vrolijke gezelschap en leeft helemaal op. Maar dan komt haar tante terug om haar onder te brengen bij een rijke familie in Frankfurt, als gezelschap voor hun gehandicapte dochter. Heidi probeert er het beste van te maken. Ze raakt inderdaad bevriend met het meisje, maar heeft verschrikkelijke heimwee naar de bergen en haar opa. Ze wil niets liever dan teruggaan. Maar laat de familie haar nog gaan?

Recensie

Dit verhaal is in de originele versie nogal taai en ouderwets voor jonge kinderen, maar Geronimo Stilton heeft het weten om te vormen tot een simpele versie die het verhaal toegankelijk maakt voor iedereen. Het verhaal geeft een goed beeld van het leven in de Alpen, al speelt het verhaal zich natuurlijk in het verleden af. Het is immers al in 1880 geschreven! Weliswaar wordt er in het verhaal consequent van “knagerinnetje” gesproken als het over Heidi gaat – en dit kan wel wat storend zijn -, Heidi steelt echter ook in dit verhaal je hart met haar vrolijke en open persoonlijkheid. Een mooi verhaal, dat vooral meisjes zal aanspreken, want voor jongens is het misschien iets te zoetsappig.

Lestips

Wereldoriëntatie

Het boek is goed in te zetten tijdens een les over de Alpen, want het geeft een goed beeld van hoe ze eruit zien en welk gevoel het kan geven om in de bergen te zijn. Ook is het een mooie gelegenheid om deze klassieker onder de aandacht te brengen! Onderstaand fragment geeft een goede indruk van het verhaal en vertelt veel over de Alpen.

Heidi had zo (…) veel te vertellen! (blz. 33 t/m 38)

Sociaal-emotioneel

Ook sociaal-emotioneel heeft het boek een mooi verhaal. Heidi wordt immers ‘gekoppeld’ aan een meisje om bevriend te raken. Kan dat wel? Wat vinden de kinderen in de klas daarvan? Is het iets vervelends (voor Heidi) of juist iets moois (voor het meisje)?

Heidi vindt het daarnaast moeilijk om haar gevoel te volgen. Ze is bevriend geraakt met het meisje in Frankfurt, maar mist haar opa en de bergen zoveel! Ze voelt zich letterlijk ziek van heimwee. Hoe vertel je dit echter aan mensen zonder hen te kwetsen? En welke keuze maak je dan uiteindelijk?

Achterin het boek staan een kaartje van de omgeving en achtergrondinformatie over de oorspronkelijke schrijfster Johanna Spyri.


Uitgeverij De Wakkere Muis, 2011


Genre: Verhalen
Serie: Klassiekers door Geronimo Stilton | Tags: 2011, Alpen, Gevoelens, Heimwee, Keuzes, Klassieker, Serie, Vriendschap, Zwitserland & Oostenrijk
Illustrator: Geronimo Stilton

Leave a Reply